30 tips voor positieve stimuleringstraining met je huisdier

Bij stimulatietraining gaat het erom uw hond op een positieve manier aan te moedigen. Om hem te stimuleren na te denken over wat er zou kunnen gebeuren. Lees deze 30 tips voor positieve stimulatietraining met uw hond door, en ontdek hoe u het beste gedrag op de meest eenvoudige manier kunt stimuleren.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Honden training

1. Honden leren door associatie

Honden leren door associatie en sommige rassen en individuele honden leren en onthouden nieuwe dingen sneller dan andere. Dit is geen roddel van een trimsalon; het is wetenschap van hondenrassen.

2. Beloon jouw huisdier

In de wereld van positieve bekrachtigingstraining speelt de timing van wanneer de beloningen worden gegeven een grote rol. Wacht nooit met het geven van een beloning totdat u wilt dat het gedrag begint of stopt. Geef altijd een beloning onmiddellijk na het vragen om of het krijgen van het gedrag. De hond zal leren dat bij het horen van het commando woord hij een beloning krijgt voor het doen van het gevraagde gedrag.

3. Prijs jouw hond verbaal

Het verbaal prijzen van uw hond wanneer u hem zijn beloning geeft, wordt beschouwd als een van de beste methoden om te gebruiken bij het trainen van uw hond. Beloningen worden gebruikt voor honden die nieuwe trucjes of commando's aan het leren zijn, vooral voor honden die koppig zijn of moeite hebben zich te concentreren.

4. Houd je commando’s kort en simpel

Probeer geen ingewikkelde commando's te gebruiken, schreeuw niet en spreek luid en duidelijk met korte zinnen. Uw hond moet alles wat u hem vertelt binnen een seconde kunnen begrijpen. Het is van cruciaal belang dat hij weet wat hij moet doen.

5. Zeg het commandowoord maar één keer

100 keer "zit" zeggen zorgt er niet voor dat je hond gaat zitten. Het één keer zeggen en ze elke keer een traktatie geven is de enige manier om je hond echt en consequent en permanent te trainen.

6. Gebruik altijd hetzelfde commando

De meeste mensen die hun hond nieuwe handelingen aanleren, geven verschillende geluiden of woorden bij verschillende commando's. Dit veroorzaakt verwarring wanneer uw hond de geluiden associeert met de actie. Door altijd hetzelfde woord te gebruiken voor dezelfde actie, maakt u het makkelijker voor uw hond om te leren.

7. Beloon alleen gedrag dat je wilt aanmoedigen

Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen bij hondentraining is het versterken van positief gedrag. Bij het aanmoedigen van uw hond, is het belangrijk om alleen aandacht of traktaties te geven wanneer ze gewenst gedrag vertonen.

8. Bestraf slecht gedrag niet

Negeer het of probeer het om te buigen naar goed gedrag dat je kunt belonen. Uiteindelijk sterft genegeerd gedrag uit. Sommige honden vertonen nog meer ongewenst gedrag voordat het uitsterft, maar geef niet op!

9. Verwacht niet te veel in te korte tijd

Honden moeten de tijd krijgen om signalen en commando's te herkennen en ze te koppelen aan het gewenste gedrag.

10. Beloon met zeer kleine snacks

Snacks als beloning moeten heel klein zijn, zo klein als een erwt of nog kleiner, zodat lange trainingssessies de reguliere voedingsroutine niet verstoort.

11. Beloon met variatie qua snacks

Houd verschillende beloningen bij de hand, zodat je puppy zich niet gaat vervelen.

12. Houd een speeltje bij de hand

Als je hond niet wordt gestimuleerd door snacks, houd dan een lievelingsspeeltje bij de hand om je hond te belonen met een korte speeltijd.

13. Blijf jouw hond uitdagen

Gebruik interactieve speeltjes om je hond te boeien en destructief, verveeld gedrag te vermijden.

14. Zorg voor de ultieme beloning

Houd altijd een “jackpot”-beloning bij de hand, de allerbeste, om extra goed bedrag te belonen. Dit hoeft (juist) niet altijd, maar soms - als jouw hond echt goed presteert - natuurlijk wel.

15. Wees consistent

Houd trainingssessies kort. 3-5 minuten per keer, een paar keer per dag, is goed.

16. Maak een variabele planning

Gebruik een variabel schema, zodat je hond geen patroon leert.

17. Focus de training op één soort gedrag

Focus je in elke trainingssessie op één soort gedrag. Meerdere commando's aanleren in een kort tijdsbestek is moeilijker voor een hond dan één commando.

18. Bouw de snack-beloningen af

Bouw het gebruik van snacks af en gebruik veel echte beloningen zoals aaien en spelen.

19. Neem goede zin mee!

Doe de trainingen alleen wanneer jij en je hond in een goed humeur zijn.

20. Geef complimenten

En last-but-not-least, geef ALTIJD verbale complimenten.

Heel veel plezier tijdens het trainen van jouw hond. :)

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!