9 weetjes over hondenpoten die je nog niet wist!

Hondenpoten zijn een belangrijk onderdeel van het lichaam van uw hond, maar niemand zou het erover hebben als we niet wisten hoe goed ze zijn in het schoonhouden van honden. Dit artikel gaat helemaal over poten, dus laten we eens kijken naar 9 feiten die u nog niet over ze wist!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Liggende hond met hondenpoot

1. Poten zijn opgebouwd uit vetweefsel

Deze vetlaag werkt als een soort isolatie om je hond te beschermen tegen extreme temperaturen. Als jouw hond uiteindelijk toch koude voeten krijgt, zullen de aders het afgekoelde bloed opwarmen in het lichaam, om vervolgens terug naar de voeten te stuwen. Daarom kan jouw hond gezellig rondhuppelen in de sneeuw. (Vergeet niet dat jouw hond zijn voetzolen kunnen verbranden op heet asfalt!)

2. Potenkussentjes bieden bescherming

Ga je vaak wandelen met jouw hond in de vrij natuur? Dan zijn de kussentjes van jouw hond wellicht iets ruwer. Blijft jouw hond het grootste deel van de dag lekker snoezen in de zetel? Dan zijn ze waarschijnlijk heel zacht. 

3. Zweten door te hijgen of via de poten

Wist je dat een hond enkel kan zweten door te hijgen of door de zweetklieren in zijn poten?

4. Wat is de 'wolfsklauw'?

Het nageltje enkele centimeters boven je hond zijn poot heet de 'wolfsklauw'. Dit is de equivalent van onze duim. Let erop dat je hond zijn wolfsklauw zal gebruiken terwijl ze op een bot of speelgoed kauwen.

5. Zwemvliezen tussen de tenen

Honden die gefokt zijn om te jagen op waterwild, zoals de Labrador Retriever of Newfoundlander, hebben zwemvliezen tussen hun tenen om makkelijker te kunnen zwemmen.

6. Honden uit koude klimaten hebben brede poten

brede hondenpotenHonden die leven in koude klimaten, zoals bijvoorbeeld Sint-Bernard honden of de Alaska-Malamute, hebben brede poten. Zo hebben ze meer grip op gladde oppervlakten.

7. Masseren van poten is goed voor ontspanning

Wist je dat het masseren van jouw hond zijn poten heel relaxerend werkt? Het verbetert ook de bloedcirculatie in hun poten.

8. Likken aan poten kan duiden op stress

Als jouw hond obsessief aan zijn poten likt, kan dit duiden op stress. Het likken van de poten werkt rustgevend voor een hond. Het is belangrijk dat je de oorzaak van jouw hond zijn stress achterhaalt, want het aanhoudend likken kan leiden tot ernstige huidirritaties!

9. Poten ruiken sterk door bacteriën

Heb je al eens aan jouw hond zijn pootjes geroken? Deze geur wordt veroorzaakt door de bacteriën in hun poten en is volkomen normaal!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!