Aansprakelijkheidsverzekering hond? Verstandig! Lees waarom.🏺🐕

Eén onvoorzichtig moment en het is al gebeurd. De hond heeft iets gebroken, een ongeluk of schade veroorzaakt. Aangezien dit snel erg duur kan worden, is het raadzaam een aansprakelijkheidsverzekering voor honden af te sluiten. Wij leggen de situatie uit en geven je een paar tips waarvan je op de hoogte moet zijn. 🏺🐕

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Waarom zou je een aansprakelijkheidsverzekering voor je hond afsluiten?

hondenaansprakelijkheidsverzekering afsluitenOngelukken gebeuren. Gelukkig is er een verzekering voor honden

Ongelukken gebeuren met mensen en honden. Het maakt niet uit hoe de schade is ontstaan. Nu is het zaak om de claim te regelen. Het maakt niet uit of een fietser is gevallen, een televisie is omgevallen of een bank bekrast is. Honden kunnen snel schade aanrichten en de huisdiereigenaar is meestal aansprakelijk voor zijn hond.

Om dit risico op financieel verlies tot een minimum te beperken, dekt hondenaansprakelijkheid veel van de veroorzaakte schade. Wij geven je inzicht en vertellen je waar je op moet letten.

Waar gelden de regels voor honden en hondenbezitters?

Onze wetten helpen ons om in vrede en orde samen te leven. Naast het huurrecht, het verkeersrecht of het arbeidsrecht, zijn er natuurlijk ook wetten voor hondenbezitters die moeten worden nageleefd. In het algemeen regelt het burgerlijk recht in Nederland dat de hondenbezitter aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schade. Onder bepaalde omstandigheden kan dit ook de persoon zijn die voor de hond zorgt.

Hondenaansprakelijkheidsverzekering? Verstandig!

Hond heeft deur kapot gemaaktHonden zijn soms onberekenbaar.

Over het algemeen wordt aanbevolen om voor elke hond een dergelijke verzekering af te sluiten. Want hoe groot of klein jouw hond ook is, het kan altijd gebeuren dat jouw hond schade veroorzaakt waarvoor je uiteindelijk moet betalen. Zelfs de meest geliefde hond kan per ongeluk iets breken of schade veroorzaken. De kosten voor deze schade kunnen snel zeer hoog oplopen.

Dekt de inboedelverzekering honden?

Het is waar dat kleine huisdieren zoals konijnen, cavia's of katten in de inboedelverzekering zijn opgenomen. Dit geldt echter meestal niet voor honden. Daarom moet een aansprakelijkheidsverzekering voor honden afzonderlijk worden afgesloten. Idealiter dekt dit alle persoonlijk letsel en materiële schade veroorzaakt door de hond. De verzekering voor de hond moet ook alle aanverwante kosten dekken, met inbegrip van alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten om schadevergoeding te eisen.

Check altijd de polis van jouw inboedelverzekering.

Hond maakt bank kapotOeps... de geliefde viervoeter heeft de dure bank van de buren vernield.

Zijn alle hondenverzekeringen hetzelfde?

Nee! Je weet het van andere verzekeringen, het hangt allemaal af van de details. De voorwaarden van de hondenverzekering verschillen van verzekeringsmaatschappij tot verzekeringsmaatschappij en zijn afhankelijk van het geboekte pakket. Daarom is het raadzaam de aanbiedingen in detail te controleren en de aansprakelijkheidsuitsluitingen te analyseren. Let er ook op of materiële schade afzonderlijk is uitgesloten of dat ook puppy's zijn verzekerd.

Wat geldt bij verblijf in een pension?

Let ook op het plaatselijke toepassingsgebied als je een reis naar het buitenland of een vakantie met jouw hond plant. Ook voor een verblijf in een hondenhotel of -pension zijn speciale voorschriften vereist.

Als jouw hond enkele dagen in een pension wordt ondergebracht, bijvoorbeeld wegens ziekte of omdat jouw geliefde viervoeter niet met je mee op vakantie kan, moeten een geldig vaccinatiebewijs en een dierenpaspoort beschikbaar zijn.

Zeer belangrijk: Nadat de hond aan het pension is overgedragen, wordt de eigenaar voor de duur van het verblijf als eigenaar van het dier beschouwd, maar als de hond tijdens zijn verblijf in het pension schade veroorzaakt, ontstaan er aansprakelijkheidsproblemen. Hoewel de eigenaar van de hond zich heeft verzekerd van professioneel toezicht door zijn hond aan het pension af te staan, kan hij in geval van schade toch kosten moeten maken.

Bijvoorbeeld, als bewezen is dat de hondenbezitter nalatig is geweest. Dit kan gebeuren indien hij de exploitant van het pension niet voldoende heeft ingelicht over specifieke gedragingen van zijn hond. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor honden voordat je jouw hond in een pension onderbrengt, is dus belangrijk en moet zeker worden overwogen!

Hoe hoog zijn de premies en de dekkingsbedragen van een aansprakelijkheidsverzekering voor honden?

Het bedrag van de verzekeringspremies varieert en is afhankelijk van de hondenverzekeraar en het overeengekomen dekkingsgetal. Hoe hoger het dekkingsbedrag, hoe hoger de te betalen premies.

Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij wordt een verzekerd bedrag van 5, 10 of 15 miljoen aanbevolen. Hondenbezitters en -eigenaars kunnen bij een onafhankelijke verzekeringsmakelaar advies inwinnen alvorens een hondenverzekering af te sluiten en een individueel verzekeringspakket te laten opstellen.

Het is vaak zinvol om een ongevallen- en een operatieverzekering te combineren. Wie een zeer goedkope verzekering afsluit en alleen op de prijs let, zal daar in geval van schade of ziekte spijt van krijgen.

Dat zal duur worden! Een designer schoen smaakt bijzonder goed bij deze teckel.

Welke schade moet hondenaansprakelijkheid dekken?

Het gebeurt in een kwestie van seconden en onvoorbereid - één moment van afleiding en er ontstaan enorme schade en kosten voor de hondenbezitter.

Een realistisch scenario dat elk moment kan gebeuren: Tijdens een wandeling door de stad, breekt de anders zo ontspannen viervoeter plotseling los en rent door het voetgangersgebied. Misschien is hij geschrokken en reageert hij in paniek. Een omaatje valt, een andere fietser valt en beschadigt een geparkeerde auto. Het kan zo snel gebeuren en in dergelijke gevallen kan de hondenbezitter voor hoge kosten komen te staan.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor honden zou deze schade in ieder geval moeten dekken.

Wat valt er nog meer te overwegen bij een aansprakelijkheidsverzekering voor honden?

Ondanks een bestaande verzekeringspolis is de hondenbezitter niet vrijgesteld van de aanlijn- en muilkorfplicht. Indien er een verplichte verzekering voor honden bestaat (verschillend geregeld naargelang de deelstaat), is het verplicht deze verzekering af te sluiten en aan te houden.

Doet de hondenbezitter dit niet, dan begaat hij een administratieve overtreding en moet hij een zware boete verwachten.

Alvorens een verzekering af te sluiten, is het de moeite waard verschillende offertes te vergelijken.

Onafhankelijke verzekeringsvergelijkingswebsites of verzekeringsmakelaars kunnen individueel advies verstrekken. Alleen een tijdige voorziening beschermt tegen hoge kosten in geval van schade.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!