Juist daarom zijn Bloedhonden uitstekende spoorzoekers en enorm geliefd bij het opsporen van vermiste personen. We kunnen dus met gemak stellen dat honden hun primaire zintuig 'reuk' is.
Opkomst van hulphonden
Honden worden vandaag de dag opgeleid tot hulphonden om mensen met een fysieke beperking bij te staan. Hoor honden worden ingezet om doven of slechthorenden te begeleiden. Op die manier kunnen deze personen makkelijker, succesvol in de maatschappij te re-integreren. Ook de politie en het leger werken al jaren nauw samen met honden. Ze worden opgeleid tot surveillancehonden, speurhonden en aanhoudingshonden.
In Amerika: Bloedhonden tegen kanker
In Amerika worden Bloedhonden zelfs opgeleid tot biomedische detectiehonden. Met hun sterk ontwikkelde reukzin kunnen ze prostaatkanker of darmkanker opsporen.
Minder vals positieve resultaten door honden
Uit een studie is gebleken dat honden, aan de hand van urinestalen, prostaatkanker kunnen opsporen met een accuraatheid van wel 98%. Dit staat in schril contrast met de traditionele PSA-test, waarbij 76% van de positieve stalen, een vals positief vertonen. Hoe kan dit?
Hoe kunnen honden kanker ruiken?
Als mannen naar de dokter gaan voor een PSA onderzoek, wordt het aantal antigenen in het bloed gemeten. Verhoogde PSA waarden betekenen niet meteen dat je kanker hebt. Deze waarden kunnen ook wijzen op een infectie of een prostaatvergroting. Heb je verhoogde PSA waarden, word je doorverwezen naar een uroloog voor een heleboel vervelende vervolg onderzoeken. In 76% van de gevallen hebben de patiënten met een verhoogd PSA niveau -gelukkig- géén kanker, maar bijvoorbeeld een infectie.
Honden kunnen door simpelweg aan een urinestaal te ruiken, met een precisie van 93% tot 98%, vaststellen of de patiënt effectief kanker heeft of niet. Dit komt omdat tumoren een heel specifieke geur afscheiden, die honden - mits intensieve opleiding- makkelijk herkennen. Dit zou heel veel patiënten een aantal onaardige onderzoeken kunnen besparen.
Medische detectiehonden in Nederland & België
In Nederland zijn er al een aantal centra die honden opleiden tot medische detectiehonden. België heeft hiertegenover, spijtig genoeg, een heel sceptische houding. Gezien de resultaten uit diverse studies veelbelovend zijn, kunnen honden in samenwerking met traditionele diagnostische methodes echt baanbrekend werk leveren.