Tip 1: Kies een mooie, warme dag uit
Zwemmen bij koude temperaturen is niet enkel onaangenaam, maar is ook heel slecht voor jouw hond zijn spieren en gewrichten.
Tip 2: Neem tijd en heb geduld
Zelfs honden die gefokt zijn om te jagen op waterwild, kunnen soms heel onzeker tijdens hun eerste zwemles.
Tip 3: Laat je hond rustig aan het water wennen
Niet alle honden zijn even gek op water en hebben soms wat extra stimulans nodig. Gooi je hond niet zomaar in het water! Zo een akelige ervaring kan je hond echt traumatiseren, waardoor hij misschien nooit meer wil zwemmen. Begeleid je hond met veel liefde (koekjes!) en geduld, zo komt het zeker goed!
Rustig laten wennen doe je bijvoorbeeld door samen enkele balspelletjes te spelen in ondiep water. Het is belangrijk dat jouw hond een positieve associatie krijgt met water.
Tip 4: Makkelijk het water uit?
Het is een goed idee om je hond te leren zwemmen op plaatsen waar hij probleemloos uit het water kan. Zwembaden hebben vaak trapladdertjes, waardoor je hond niet gemakkelijk uit het water kan.
Tip 5: Ga samen met jouw hond in het water
Honden kunnen heel goed de lichaamstaal van hun baasje lezen. Als jij bang bent om nat te worden, zal je hond dit merken aan jouw lichaamstaal en dit gedrag spiegelen.
Tip 6: Neem een waterspeeltje mee
Heeft jouw hond een favoriet speelgoedje? Neem het dan mee in het water! Zo zal hij sneller gemotiveerd zijn om in het water te gaan. Vergeet ook geen snacks!
Tip 7: Laat je hond leren van andere honden
James heeft heel snel leren zwemmen door Amy te observeren. Ken je dus honden die moeiteloos kwalificeren voor het Olympisch kampioenschap zwemmen? Neem ze gezellig mee! Monkey see, monkey do!
Tip 8: Bouw langzaam op
Zwemmen is heel vermoeiend voor honden, begin dus met enkele minuutjes en bouw langzaam op. Spoel jouw hond na elke zwemles af met proper water. Zo blijven er geen chemicaliën, zoals chloor, op zijn huid achter. Vergeet ook zijn oren niet te drogen, zo vermijd je infecties.