De checklist voor de optimale socialisatie van jouw pup

Doorgaans ontvang je een pup als hij ongeveer acht weken oud is. Deze pup zit dan volop in de socialisatieperiode die helaas maar tot +/- twaalf weken duurt. Met onderstaande checklist weet jij zeker dat je de pup hebt laten wennen aan alles dat belangrijk is voor een sociale en vriendelijke hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Laat je pup wennen aan andere honden

Pup met hond illustratieHet is belangrijk om tijdens je socialisatie periode je pup aan zoveel mogelijk andere dieren te laten wennen. De belangrijkste doelgroep is natuurlijk de hond. Probeer je pup aan minimaal 50 andere soorten honden voor te stellen. Hou hier rekening met verschillende maten, rassen en leeftijden. Een makkelijke manier om veel honden te leren kennen is via een puppy cursus. Zorg er wel voor dat je pup in zijn eigen tempo gaat. Verplicht hem niet tot iets dat hij niet wil, zo bouwt hij alleen maar negatieve ervaringen op.

Leer jouw pup handelingen

Jouw puppy zal zijn hele leven te maken krijgen met verschillende handelingen. Denk hierbij aan aaien, knuffelen, maar ook nagels knippen en naar de dierenarts gaan. Door al deze handelingen toe te passen tijdens de socialisatiefase kan hij er al vroeg aan wennen. Laat de pup vooral zien dat de verschillende handelingen leuk zijn. Beloon hem door te spelen of met traktaties. Zo zal hij uiteindelijk kwispelend naar de dierenarts gaan!

Introduceer geluiden

Puppy leren luisterenDe oren van een hond zijn tot wel vier keer gevoeliger dan die van de mens. Zorg er in de socialisatiefase dan ook voor dat hij went aan alle geluidjes die horen bij de mensenwereld. Een voorbijrijdende scooter, het geluid van de vaatwasser of een huilende baby; als je er voor zorgt dat jouw pup deze geluiden vaker heeft gehoord zal hij minder schrikken als hij ze op latere leeftijd weer tegenkomt.

Ga samen op pad

Ben je van plan er veel op uit te gaan met jouw hond? Kies op welke locaties jij allemaal denkt te komen en neem hem er al als puppy mee naar toe. Samen met je pup ga je spelen in het park, reizen met de trein of wandelen over de markt. Op deze manier leert hij niet alleen de locaties kennen maar kan hij ook andere punten uit de checklist tegenkomen.

Wen jouw pup aan mensen

Een gebrek aan aandacht zal je niet gauw hebben met jouw schattig puppy aan de riem. Moedig deze aandacht aan. Laat jouw pup zoveel mogelijk mensen besnuffelen en beloon hem gaandeweg. Op deze manier zal hij veel vriendelijker worden tegen omstanders als hij eenmaal volwassen is. Kenmerken waar honden sneller bang voor zijn zijn gezichtsbeharing, zonnebrillen, ongebruikelijk grote of kleine mensen (zoals kinderen) en een hele zware stem. Vergeet dus zeker niet deze kenmerken mee te nemen wanneer je je puppy aan de wereld introduceert. 

Oppervlaktes

Puppy op gras illustratieAls nieuw baasje ben je snel geneigd je pup veel te dragen. Afstanden zijn ver en dicht bij jouw voelt hij zicht het veiligst. Het is goed om je pup te dragen in angstige situaties maar het is ook belangrijk hem af en toe zijn eigen gang te laten gaan. Laat hem regelmatig stukjes lopen en voelen hoe het oppervlakte voelt. Gras, steen of zand, alle oppervlakten zijn spannend en nieuw. Voorkom een hond die niet zelf wil lopen en laat hem rustig wennen aan alles wat er bestaat.

De checklist is lang en de socialisatiefase is maar kort. Het is dan ook belangrijk om veel tijd te steken in je nieuwe pup. Zorg er echter wel voor dat alle nieuwe indrukken als positief worden ervaren. Leer je pup zijn vaardigheden in zijn eigen tempo en vraag desnoods om hulp bij de plaatselijke hondenschool.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!