De verschillen tussen 5 hondentuigjes

Met je hond wandelen moet zowel voor jou als voor je viervoeter een aangename onderneming zijn. Het helpt om de juiste uitrusting voor je hond te hebben, en het juiste hondentuigje is een prima plek om te beginnen. We vergelijken 5 hondentuigjes.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hondentuigjes in plaats van halsbanden

Hondentuigjes kunnen het perfecte alternatief zijn voor traditionele halsbanden. Behalve dat een tuigje je hond extra comfort biedt en de nek minder belast, kan het ook het beste passen bij het ras en de lichaamsvorm van je hond. Ideaal voor Mopshonden, Bulldogs, Windhonden en Rottweilers. Maar hondentuigjes werken ook goed bij honden die bepaalde gezondheidsproblemen of psychologische problemen hebben.

Met zoveel variaties aan honden tuigjes die je kunt kopen, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Hondentuigjes puppy en volwassen hond, met 1 of meerdere clips. De keuze is groot.

Gelukkig heeft Snuffelbox het een en ander voor je uitgezocht en de lijst van hondentuigjes teruggebracht naar vijf stuks. Vijf verschillende soorten hondentuigjes, met details over de voordelen en mogelijke nadelen van elke stijl. Van het in bedwang houden van kleine honden tot het voorkomen van trekken. Lees verder om het geschikte Y-tuigje voor je hond te vinden.

#1 - Back-clip instap hondentuigjes

De kans is groot dat je deze soorten harnassen met hun modieuze kleuren, felle patronen, en veststijlen al gezien hebt tijdens wandelingen, en ook prominent in de schappen van dierenwinkels. Back-clip instaptuigjes zien er niet alleen aantrekkelijk uit bij je hond, maar ze zijn ook gemakkelijk te gebruiken. Ook geven back-clip hondentuigjes je geliefde huisdier extra comfort. En zijn ideaal voor kleine honden als ook voor honden met een kleine nek.

Een back-clip instap hondentuigje schuif je over de voorpoten van je hond en klikt je achter vast. Met een D-ring kun je de riem vastmaken. Met de op deze manier verhoogde bevestiging van de riem loop je minder risico dat de poten verstrikt raken, waardoor het een prima keuze is om met je hond te rennen.

Pug met hondenharnasPug met hondenharnas – reflecterend - zwart – maat L.

Je kunt een hondenharnas met rugclip het beste gebruiken bij een relatief rustige hond. Het design weerhoudt honden er niet van om te trekken, op te springen of andere agressief gedrag. In sommige gevallen kan de vrijheid van dit tuigje je hond zelfs aanmoedigen om te trekken.

#2 -Hondenharnas met front-clip

Met een front-clip tuigje maak je de riem vast in het midden van de borst van je hond. Als je er een zacht rukje aan geeft om je hond te leiden, zal je hond zich naar je toe draaien. In tegenstelling tot de back-clip harnas, waarbij je weinig richtingscontrole hebt, kun je met het een hondentuigje waar de bevestiging van de riem aan de voorkant zit, beter sturen waar je hond heen gaat.

Hond met front-clip harnasHond met front-clip harnas.

Hoewel een front-clip harnas goed werkt om trekken te verminderen, is het nog steeds niet effectief genoeg om ernstige gedragsproblemen aan te pakken. Ook zul je, met de lager aan de grond bevestigde riem, meer te maken krijgen met pootverstrengeling.

#3 - Hondentuigje met dubbele klikgesp

Hondentuig met antitrek systeemHondentuig met antitrek-systeem!

Zoals de naam al zegt, maak je de riem op twee plekken op het hondentuigje vast. Namelijk op de rug en ook aan de voorkant. Ook gebruik je hierbij een speciaal ontworpen hondenriem. Het voordeel van het vastklemmen op twee plaatsen aan dit hondentuig betekent meer controle bij het uitlaten van je hond.

Voornamelijk de achterste clip geeft de sterkste verbinding met de lijn, maar als je hond begint te springen of begint te trekken, neemt de spanning op de voorste clip toe, en kun je jouw viervoeter makkelijker bijsturen.

#4 - Hondentuigjes die trekken voorkomen

Hondentuig met antitrek systeemHondentuig met antitrek-systeem.

Als je hond de neiging heeft overmatig te trekken, kun je een hondentuigjes overwegen die drukt uitoefent zodra je hond gaat trekken. Door de spanning die het anti-trek harnas uitoefent op de voorkant van het lichaam, schrikt dit ongewenste gedrag je hond af. Het harnas blijft goed zitten tot je hond begint te trekken. Op dat moment vernauwt het harnas zich, ten teken dat je hond moet stoppen met trekken.

Het is uiterst belangrijk om dit type tuigje alleen als trainingsmiddel te gebruiken en er een te kopen met een zacht ontwerp. Je moet oppassen dat het harnas niet te strak gespannen wordt om te voorkomen dat je hond zich verwondt, wat mogelijk agressief gedrag in de hand kan werken.

#5 - Hoofdhalster tuigje

In tegenstelling tot de andere genoemde hondentuigjes, die om de borst van je hond bevestigd worden, wordt een hoofdhalster tuigje om de nek van je hond vastgemaakt, met een extra riem die om de snuit wordt geregen. De riem wordt dan vastgemaakt aan een D-ring onder de kin.

Hoofdhalster hondHoofdhalster tuigje voor om de nek van je hond.

De bedoeling van een hoofdhalster tuigje is de aandacht van je hond naar voren te leiden terwijl je wandelt, wat op zijn beurt afleidend gedrag uit de weg gaat. Als je hond begint te trekken of te springen, leidt de spanning op de lijn de kop van je hond naar beneden en naar je toe. Deze zachte correctie geeft je meer controle tijdens het wandelen.

Een hoofdhalster tuigje is geen muilkorf en is ook niet bedoeld om pijn te veroorzaken. Alleen honden met een snuit kunnen een hoofdhalster tuigje dragen. Bij rassen met een ingedrukte snuit werkt dit niet. Ook moet je hond wellicht wennen aan dit tuigje, net zoals bij een muilkorf, gaat er iets om hun snuit heen. Dit kan voor sommige honden als onprettig worden ervaren.

Wat is het beste hondentuigje?

Tenslotte, als je een hoofdhalster gebruikt, wees je er dan van bewust dat je het nooit met een intrekbare lijn (flexibele lijn) moet lopen. Ook met kracht aan de riem rukken is niet verstandig, dit om verwondingen en pijn te voorkomen bij je hond. Houd er verder rekening mee dat hondentuigjes met een dubbele clip over het algemeen duurder zijn. Ook kan het geweven ontwerp overmatige wrijving rond de schouders van je hond veroorzaken.

Wat is het beste hondentuigje? Dat is afhankelijk van het doel van het tuigje en natuurlijk ook wat je hond het prettigst vindt. Snuffelbox hoopt dat je met deze informatie over hondentuigjes de juiste beslissing voor jouw aankoop. Vind je een hondentuigje niks? Geen probleem, dan gebruik je toch gewoon een traditionele hondenriem.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!