DIY: Maak je eigen tandpasta voor je hond

Tandverzorging voor honden is net zo belangrijk als voor mensen. Alleen als je het gebit van je hond regelmatig reinigt, kun je er zeker van zijn dat er geen tandvleesontsteking, tandsteen of zelfs tandverlies optreedt. In deze blogpost laten we je zien hoe je gemakkelijk thuis tandpasta voor je hond kunt maken. Zo wordt regelmatige tandverzorging een fluitje van een cent.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Waarom moet je het gebit van je hond schoonmaken?

Tanden poetsen hondDe tanden van je hond poetsen is belangrijk! ☝️

In principe reinigen honden hun tanden zelf door te knagen en te sabbelen op kauwartikelen of stukken hout. Dit gedrag is absoluut natuurlijk voor een hond en moet extra worden aangemoedigd door geschikte knabbelartikelen aan te bieden.

Door het eten van lekkernijen en dagelijkse voeding ontstaat ook bij honden binnen enkele uren tandplak, dat vervolgens tandsteen wordt als dit niet wordt verwijderd. Tandsteen kan op zijn beurt leiden tot terugtrekkend tandvlees en in het ergste geval tot tandverlies.

Regelmatige mond- en tandverzorging kan ook een slechte adem bij honden verminderen. Dit verfrist de adem van je hond en bevordert een goede mondhygiëne.

Kun je de tanden van elke hond poetsen?

Zeer weinig honden houden van regelmatige tandverzorging. Hoe eerder je je hond echter laat wennen aan dit ritueel, hoe gemakkelijker en natuurlijker het voor hem zal zijn om erin mee te gaan. En ja, in het algemeen kan elke hond geleerd worden zijn tanden te laten reinigen.

Op internet en in speciaalzaken voor viervoeters is er nu een heel scala aan artikelen speciaal voor honden die helpen om thuis het gebit te reinigen. Deze variëren van tandpasta voor honden, tandenborstels tot vingersticks voor het schoonmaken en mondspray.

Wij raden ook een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts aan, bij voorkeur om de twee tot drie jaar. Maar omdat dit voor oudere of zieke honden soms niet zo gemakkelijk is vanwege de algemene verdoving, moet je actief meehelpen om de gezondheid van het gebit van je hond te bevorderen en te onderhouden.

Hoe kun je je eigen hondentandpasta maken?

Hondentandpasta makenEenvoudige ingrediënten, goed effect!

Fijn dat het onderwerp "gebitsverzorging voor honden" belangrijk voor je is. Wij hebben veel onderzoek gedaan en willen je in dit blogartikel een DIY-recept presenteren over hoe je gemakkelijk en goedkoop je eigen hondentandpasta kunt maken.

DIY recept "Kokosolie tandpasta voor honden".

Dat heb je nodig:

  • 4 el biologische kokosolie;

  • 2 el soda;

  • 1 theelepel verse peterselie.

Je eigen hondentandpasta maken

Hondentandpasta makenJe hoeft alleen maar alle ingrediënten te mengen en je doe-het-zelf hondentandpasta is klaar.

Snijd eerst de peterselie in kleine, fijne stukjes. Meng deze nu in een kom met de kokosolie en de soda. Het zuiveringszout moet ook zeer fijnkorrelig zijn. Dat is alles, de tandpasta is klaar!

Je kunt de afgewerkte hondentandpasta het beste in de koelkast bewaren in een afsluitbare pot. De hondentandpasta is enkele maanden houdbaar.

Haal de tandpasta minstens een uur van tevoren uit de koelkast voordat je de tanden van je hond poetst. De kokosolie wordt dan zachter en de temperatuur is comfortabeler voor je hond.

Waarom werkt deze hondentandpasta zo goed?

Honden tandenborstelEen zachte kindertandenborstel is het beste voor tandverzorging.

Kokosolie heeft een antibacteriële werking en bestrijdt dus ook de bacteriën die tandbederf veroorzaken. Bovendien bestrijdt het schadelijke schimmels die zich in de mond van je hond bevinden. Zo zorgt kokosolie op natuurlijke wijze voor een gezonde mondflora. Van kokosolie is ook bewezen dat het ontstekingsremmend werkt.

Soda is een echte alleskunner in de keuken, net als kokosolie. Het neutraliseert zuren in de mond en het lichaam en zorgt voor de juiste pH-waarde, waardoor zich geen gaatje kan ontwikkelen. Bovendien lost zuiveringszout tandplak op en vermindert het verkleuring van de tanden en een slechte adem.

Peterselie is het klassieke keukenkruid en zit boordevol gezond chlorofyl, dat het tandvlees versterkt. Bovendien ontsmetten veel essentiële oliën de tong (hier bevinden zich de meeste bacteriën voor tandbederf), waardoor de adem van je hond fris blijft.

Welke tandenborstel moet je gebruiken voor een hond?

Als je een tandenborstel kiest, kun je gewoon een zachte kindertandenborstel gebruiken of een tandenborstel voor honden halen bij een speciaalzaak. Veel hondenbezitters gebruiken ook vingersticks (ook wel vingertandenborstels genoemd) om het gebit van de hond te reinigen. Dit is ook een goede manier om het tandvlees te masseren en te versterken.

Hoe regelmatiger je het gebit van je hond poetst, hoe beter. Je moet dit ritueel minstens een keer per week doen.

De DIY hondentandpasta kan niet alleen door viervoeters worden gebruikt. Het is ook een goedkoop alternatief voor de tandpasta uit de supermarkt. Misschien poetst je binnenkort je tanden samen met je hond.

🎁 Ontdek nu de Snuffelbox met allerlei leuke snacks, hondenspeeltjes en gebitsverzorgingsproducten! 🎁

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!