Er komt een puppy in huis: waar rekening mee houden?
Waar moet je aan denken als jouw nieuwe pup komt?
Nog voordat jouw puppy in huis zijn intrede maakt, zorg je dat de woning puppy proof is. Dit houdt onder andere in: bescherm de nieuwsgierige bewoner tegen elektriciteitskabels, giftige planten of steile trappen. Neem de voorzorgsmaatregelen om de kostbare tapijten op een veilige plaats te leggen.
Jouw lieve snoezige puppy weet nog niet wat hij wel en niet mag doen in huis. Leg daarom alle voorwerpen buiten het bereik van de pup die hem op zijn verkennende tochten door zijn nieuwe huis in gevaar kunnen brengen of die je dierbaar zijn. Hoe minder risico er is voor je pup en de inboedel van het huis, hoe meer ontspannen jij bent. En dat heeft ook weer een positieve weerslag op je puppy.
Bepaal waar de vaste voederplek moet komen en waar je hondenkussens of dekens in huis neerlegt. Mag je pup op de bank? Op het bed? Dit moet beslist worden voordat de kleine boef zijn intrek neemt en volg deze regels dan ook consequent op.
Vooral tijdens de eerste paar nachten zal de pup zijn vorige roedel missen. Het is goed voor je pup als zijn slaapplaats dicht bij je is, zodat hij je aanwezigheid kan voelen. Je aaiende hand geeft hem zekerheid, veiligheid en geborgenheid. Bovendien kun je snel reageren als je pup zijn blaas moet legen. En dat moeten ze vaak als ze nog zo jong zijn.
8 Puppy checklist dingen om aan te denken
Eindelijk heb je de hond van je dromen gevonden en je hebt ook al de datum van de fokker of het asiel gekregen wanneer je jouw pup kan ophalen. Snuffelbox heeft een kleine puppy checklist gemaakt van wat je van tevoren moet regelen:
Hondenhalsband of tuigje?
Wat wil je jouw pup te eten geven? Droog- of natvoer?
Wanneer moet de hond voor de belasting geregistreerd worden?
Wees op de hoogte van de verordeningen van de plaatselijke overheid over hondenbezit (verplicht aanlijnen, honden uitlaatplaats etc.)
Sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters af.
Zoek een dierenarts voor je nieuwe pup.
Is er een puppyschool in de buurt?
Wie zorgt er voor je hond als jij ziek bent?
Praten met andere hondenbezitters en natuurlijk je persoonlijke voorkeuren (bijvoorbeeld over de keuze van een puppyschool) kunnen je helpen bij je beslissingen. Voor gezondheidsproblemen is de dierenarts altijd een geschikt aanspreekpunt, die je ook graag advies geeft over de voeding.
De eerste autorit met je nieuwe gezinslid
Wanneer jij je pup ophaalt bij de fokker, asiel of opvangcentrum, kan het zo zijn dat hij al in een auto heeft gezeten. Maar dit is niet de norm. Het wordt dus de eerste ervaring van je pup in de auto, zorg dat deze goed is. Wees er dus op voorbereid dat puppies autorijden best spannend vinden. Wanneer de eerste autorijden ervaring goed is, heb je hier voor de rest van jullie leven plezier van.
Het beste is om een beschermhoes voor de achterbank te halen en er een deken van de fokker of iets met vertrouwde geuren in te leggen. Zorg ook voor een honden autogordel, zodat je pup veilig achterin zit. Reageer niet op elk gejammer, maar probeer contact met het dier te houden om het gerust te stellen.
Voor langere reizen neem je ook water mee met een drinkbakje. Verstandig is ook om puppy pads op zak te hebben, voor het geval de hond opgewonden raakt en een ongelukje heeft of overgeeft. Wordt niet boos, dit hoort bij de ervaring en opvoeding van een puppy.
De pup trekt bij je in: de eerste dag
Zodra jouw nieuwe harige bewoner je huis binnenkomt, geef hem dan ruim de tijd om de nieuwe omgeving te verkennen. Bied hem de gelegenheid zich terug te trekken. Houd andere mensen, die geen deel uitmaken van het gezin, de eerste paar dagen uit de buurt van de hond. Zeg ook tegen je kinderen dat ze jullie puppy niet moeten pesten en hem de hele tijd roepen. Zo krijgt hij de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Verken nu samen met je puppy de woning, maar beperk dit eerst tot twee of drie kamers. Laat hem een beetje rondlopen en rondkijken.
3 tot 4 kleine maaltijden per dag
Bied je nieuwe kamergenoot gedurende de dag verschillende kleine maaltijden aan. Als hij zo opgewonden is dat hij niet wil eten, raak dan niet in paniek. Dit gaat meestal na korte tijd weer over. Het is verstandig om hem in de eerste weken het voedsel te geven dat hij van de fokker of het asiel kent. Wil je overstappen op ander hondenvoer, doe dit dan geleidelijk, zodat je pup kan wennen aan het nieuwe eten.
Geef veel aandacht
Sommige puppy’s zijn na korte tijd erg moe van alle opwinding. Draag je puppy dan gewoon naar het aangewezen en vertrouwde hondenbed of hondenkussen en knuffel een tijdje met hem tot hij in slaap valt. Aandacht is heel belangrijk in de eerste paar dagen, want de pup is plotseling zonder mama en broertjes en zusjes. Je kunt het beste wat vrije tijd nemen om samen met je kleintje de wereld te ontdekken.
Snuffelbox puppy verrassingspakket
Shop het puppypakket van Snuffelbox.
Met een beetje voorbereiding, oog voor de behoeften van je pup, liefde en geduld, verloopt de intrek van de viervoeter goed. En vergeet bij de intrede van je nieuwe pup ook niet ons Snuffelbox puppy pakket te bestellen, welke gevuld is met puppy-proof hondenspeeltjes, trainingssnoepjes en een puppy kluifje. Het honden Snuffelbox puppy pakket is optimaal afgestemd op de behoefte van jouw pup. En natuurlijk nogmaals Gefeliciteerd met je nieuwe pup!
👉 Shop de Puppybox (deluxe) hier.