Gouden tip voor wanneer je hond diarree heeft

Diarree bij honden kan vele oorzaken hebben: van hondenvoer tot stress tot parasieten in het maag-darmkanaal. Maar maak je geen zorgen, met de gouden tip van Snuffelbox kun je de spijsvertering van je hond onder controle krijgen. Echter kan er ook een ernstige ziekte achter zitten, wanneer je hond diarree heeft. In dat geval is het enige dat helpt een uitstapje naar de dierenarts te maken. Kom alles te weten over de oorzaken, symptomen en waar je op moet letten als je hond diarree heeft.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hond heeft diarree: typische symptomen

Je kunt meestal vrij snel zien dat je hond diarree heeft, want de ontlasting is veel zachter dan normaal en bijna vloeibaar. Bovendien moet je hond vaker naar buiten dan gewoonlijk en kan soms de ontlasting niet inhouden tot hij buiten is.

De diarree van je hond hoeft niet altijd helemaal vloeibaar te zijn, maar kan in verschillende stadia voorkomen. Van worstvormig en papperig tot kleine hoopjes en helemaal vloeibaar. Net als bij ons mensen komt diarree bij honden zelden alleen. Meestal zijn er begeleidende symptomen, zoals:

  • Buikpijn;

  • Lusteloosheid tot apathie toe;

  • Extra braken;

  • Koorts;

  • Bloed/slijm in de ontlasting;

  • Droge en bleke slijmvliezen in de mond.

Engelse cockerspaniëlEngelse cockerspaniël

Wanneer naar de dierenarts wanneer hond diarree heeft?

Het Snuffelbox team adviseert om bij de volgende situaties naar de dierenarts te gaan wanneer je hond diarree heeft: zijn de symptomen ernstig of heb je het gevoel dat er iets mis is? Ga voor de zekerheid met je hond naar de dierenarts. Vooral als er bloed in de ontlasting zit, moet je niet aarzelen. Hetzelfde geldt als de ziekteverschijnselen langer dan twee dagen aanhouden of als je hond een puppy is. Is je hond aan het trillen? Verergert zijn toestand? Heeft hij koorts? Ga meteen naar de dierenarts. Het zou namelijk wel eens een vergiftiging kunnen zijn. hond bij de dierenartsBij bepaalde symptomen is het van belang om met jouw hond naar de dierenarts te gaan.

Drinkt je hond wel genoeg?

Wanneer je hond diarree heeft, is het zeer belangrijk dat hij voldoende drinkt. Je kunt zien of de vochtbalans van je hond al verstoord is door de volgende truc: pak een stukje huid, trek het iets omhoog en laat het los. Als de rimpel niet onmiddellijk terugkomt, is er gevaar voor uitdroging. Dit trucje is hetzelfde bij mensen, hierbij gebruiken we meestal een huidplooi op de rug van de hand.

Honden hebben vers water nodig. Dit is een vanzelfsprekendheid voor hondeneigenaren. In geval van diarree is het vooral belangrijk dat je viervoeter steeds voldoende water ter beschikking heeft. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en je hond heeft een gevoelige maag, kook dan eerst het water. Natuurlijk moet je het hem niet heet geven. Kamertemperatuur is het beste. Te koud water kan de maag en de darmen ook irriteren.

Hond drinkt waterHet is van belang dat een hond met diarree veel water drinkt.

Hond met diarree gouden tip van Snuffelbox

“Ergens moeten we nog wat diarree-medicijn hebben van de vorige keer…”. Nee, geef je hond alsjeblieft geen medicijnen zonder instructies van een dierenarts. Vooral bij diarree kunnen ze meer kwaad dan goed doen. Tenminste, zolang je de oorzaak van de verstoorde darmflora niet kent. Misschien heeft je viervoeter iets slechts gegeten en probeert zijn lichaam het ongezonde voedsel snel kwijt te raken. 

Gebruik daarom geen diarreeremmers voor je hond, zoals Finidiar. Want als er sprake is van een bacterie of virus wil je dat deze zo snel mogelijk het lichaam verlaat. Door de diarree te ‘stoppen’ kunt je er juist voor zorgen dat bacteriën of virussen niet meer worden uitgescheiden bij je hond. Het blijft in de darm zitten. Dit kan de diarree en de gezondheid van je hond eerder verslechteren dan verbeteren. Als je hem een medicijn geeft dat de stoelgang onderdrukt, kan dit nare gevolgen hebben.

Snuffelbox' gouden tip bij hond met diarree is rust en ontspanning. Als je ziek bent, heb je rust nodig. Dit geldt ook voor onze trouwe viervoeters. Het lichaam is verzwakt door diarree. Maak de wandeling niet te lang, vermijd inspannende, heuvelachtige routes en pas je aan de snelheid van je hond aan. Als je kinderen hebt, leg hen dan de situatie uit. Vraag je kinderen om niet te luidruchtig te zijn en de hond te laten slapen. In de regel begrijpen kinderen de situatie onmiddellijk.

Rust en ontspanning voor je hondHet is van belang dat een hond rust en ontspanning krijgt.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!