(Georganiseerde) hondengevechten zijn bij de Nederlandse wet verboden.
Wat zijn georganiseerde hondengevechten?
Georganiseerde hondengevechten zijn illegale wedstrijden waarbij twee honden, of een hond in combinatie met een ander dier, worden ingezet om tegen elkaar te vechten tot de dood erop volgt of totdat een van de twee honden niet meer verder kan. Je zou kunnen spreken van amateuristisch opgezette hondengevechten die worden georganiseerd in schuurtjes op donkere plekken, maar er zijn ook hondengevechten die groots georganiseerd worden, uiteraard nog steeds zonder dat de buitenwereld er lucht van krijgt, want amateuristisch of ‘professioneel’, deze weerzinwekkende praktijken blijven illegaal. Deze wedstrijden worden vaak gehouden met het idee er geld aan te verdienen. Mensen kunnen, vaak voor een zeer hoog bedrag, inzetten op de hond die volgens hen gaat winnen. Het is een manier van gokken die zowel in Nederland, als in veel andere landen verboden is. De activiteiten zijn namelijk bijzonder wreed voor de dieren die worden ingezet. Hondengevechten veroorzaken niet alleen ernstige verwondingen, maar kunnen, en zullen, de honden in kwestie bijzonder veel emotionele schade toebrengen. Veel honden die zijn ingezet bij hondengevechten blijven getraumatiseerd achter voor het leven.
Welke honden worden vaak ingezet voor hondengevechten?
Honden die vaak worden ingezet voor hondengevechten zijn over het algemeen de American staffordshire terrier, de pitbull, de mastiff en andere soortgelijke honden. Deze honden hebben niet alleen een bijzonder sterke kaak en een atletisch en krachtig lichaam, maar zijn ook bijzonder loyaal aan hun baasje. Het is dan ook belangrijk je te beseffen dat ‘agressief ogende honden’ niet allemaal als ‘vechthonden’ moeten worden bestempeld. Het zijn bepaalde mensen die deze honden fokken om ze gevaarlijk en bijzonder sterk te maken voor andere honden.
Wist je dat… de pitbull vroeger veel als gezinshond werd geadopteerd, omdat hij een lief karakter had en voor zijn baasje door het vuur ging. Het is de mens die dit ras een slechte naam heeft gegeven.
De American staffordshire terrier en soortgelijke honden zijn bijzonder loyaal, maar ook sterk.
Wat zegt de Nederlandse wet over hondengevechten?
De Nederlandse wet is duidelijk over dierengevechten en daarmee ook over hondengevechten. Het is bij wet verboden om dierengevechten te organiseren of dieren aan dierengevechten te laten deelnemen. Daarnaast is het verboden om bij dierengevechten aanwezig te zijn. Ondanks dat hondengevechten en dierengevechten al langere tijd verboden zijn, is er pas in 2019 een rechtszaak geweest tegen mensen die beschuldigd werden van het organiseren van hondengevechten. Dit is een doorbraak betreffende de strijd tegen georganiseerde hondengevechten.
Wat gebeurt er met honden die gered worden?
Gelukkig worden de organisatoren achter hondengevechten steeds vaker in de kraag gevat en worden de honden gered van de vreselijke omstandigheden waar ze in leven. Helaas betekent deze redding voor de honden niet direct dat zij op weg zijn naar een betere en mooiere toekomst. Sommige honden zijn vaak zo extreem agressief dat de kans op een waardig leven in een fijn gezin of bij iemand die bijzonder veel van honden weet en gespecialiseerd is in ‘moeilijke’ honden niet meer mogelijk is. Deze honden worden, als er echt geen andere mogelijkheid meer is, ingeslapen. Gelukkig zijn er ook honden die ‘minder’ getraumatiseerd zijn geraakt door de gehele situatie. Voor deze honden wordt opvang gezocht bij een hondenasiel en uiteindelijk, na een lang proces, is het mogelijk om deze honden te plaatsen bij een liefdevolle baas die de hond een gelukkig leven gunt. Echter, dit komt niet vaak voor, want deze honden zijn vaak voor het leven getraumatiseerd en zullen nooit geheel gesocialiseerd worden. Het is daarom bijzonder belangrijk om illegaal georganiseerde hondengevechten voor eens en voor altijd uit onze maatschappij te weren.
Honden die gered worden kunnen helaas niet altijd overleven, omdat ze té agressief zijn.
Wat kan ik zelf doen in de strijd tegen hondengevechten?
Uiteraard is het bijzonder onverstandig om bij een georganiseerd hondengevecht binnen te vallen en de organisatoren te confronteren met hun verboden praktijken. Ten eerste is het bijzonder gevaarlijk, want je weet absoluut niet met wie je te maken hebt en ten tweede geeft het mensen de kans om hun sporen uit te wissen. Wat kun je dan wel doen in de strijd tegen hondengevechten? Het is belangrijk om waakzaam te blijven. Uiteraard hoef je niet bij iedere American staffordshire terrier of pitbull je vraagtekens te zetten, want er zijn genoeg, heel veel zelfs, baasjes die het allerbeste voor hebben met hun hond en net zo gruwelen van deze misdaden als andere hondeneigenaren. Het is slechts een kleine groep die het voor veel hondenliefhebbers verpest. Toch zijn er een aantal signalen die je mogelijk aan het denken kunnen zetten.
Verwondingen
Honden die worden ingezet voor illegale hondengevechten hebben vaak te maken met verwondingen die door hun eigenaar zelf worden ‘opgelost’. Er is vaak sprake van meerdere verwondingen die variëren van geheeld tot ‘vers’. Uiteraard is het mogelijk dat een hond een plekje heeft, maar verschillende verwondingen op het lichaam zou kunnen wijzen in de richting van onraad.
Littekens
Naast verwondingen kunnen ook littekens en kale plekjes duiden op een hond die te maken heeft of heeft gehad met hondengevechten. Het is belangrijk om waakzaam te zijn, maar houd er ook rekening mee dat deze hond wellicht gered is van hondengevechten, littekens heeft opgelopen en nu is geadopteerd door iemand met de beste bedoelingen.
Uiterlijk
Het uiterlijk van de hond in kwestie vertelt een heleboel. Honden die worden ingezet voor hondengevechten zijn vaak sterk vermagerd of krijgen juist anabolen toegediend om een overmatig gespierd uiterlijk te krijgen, zodat de kans bijzonder groot is dat de wedstrijd wordt gewonnen door de hond. Houd er rekening mee dat de American staffordshire terrier, de pitbull en veel andere honden die worden ingezet voor hondengevechten van zichzelf al een ‘krachtiger’ uiterlijk hebben.
Houding
Een hond die voor hondengevechten wordt ingezet heeft het, niet zo vreemd uiteraard, niet zo op andere honden. Deze honden kunnen een gefixeerde houding hebben tegenover jouw hond en zullen wellicht proberen uit te halen indien jouw hond te dichtbij komt. Mogelijk is de hond ook lastig in bedwang te houden door zijn baasje.
Omgeving
Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat je het vermoeden hebt dat er ergens in een loods of een ander gebouw hondengevechten worden gehouden. Dit adres ligt mogelijk vrij afgelegen van de overige bewoonde wereld en er wordt bijzonder geheimzinnig gedaan bij het gebouw. Hoewel veel hondengevechten plaatsvinden in achtergelegen gebieden gebeurt het ook vaak dat de hondengevechten ‘gewoon’ plaatsvinden in een woning die op het eerste gezicht helemaal niet lijkt ingericht als de ‘juiste’ locatie.
De houding van een hond kan signalen afgeven dat hij wordt ingezet voor hondengevechten.
Houd er rekening mee dat deze signalen vrij gegeneraliseerd zijn. Het is heel goed mogelijk dat iemand van wie je het totaal niet verwacht zich bezighoudt met hondengevechten. Daarnaast is het belangrijk om waakzaam te zijn, maar houd in gedachten dat veel mensen met een American staffordshire terrier, een pitbull of een ander soortgelijke hond juist het beste met hun dieren voor hebben. Verder is het ook heel goed mogelijk dat andere hondenrassen worden ingezet voor hondengevechten of als ‘oefenhond’, dus het is echt niet altijd, vaak niet zelfs, de pitbull van die stoere man op de hoek die je moet verdenken. Een tunnelvisie is bij dit soort situaties onwenselijk, want mensen die zich bezighouden met deze illegale praktijken kunnen ermee wegkomen door zich juist anders te gedragen dan de signalen die wij op kunnen pikken.
Heb je het vermoeden dat een hond wordt ingezet bij illegale hondengevechten of dat iemand zich bezighoudt met hondengevechten? Neem dan contact op met de dierenpolitie met het nummer 114 en zorg er uiteraard voor dat je zelf veilig bent en blijft.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.
Een liefdevol baasje kan een wereld van verschil maken voor een zogenaamde 'vechthond'.