Hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?

Het gebeurt heel snel en onverwacht, jouw hond heeft chocolade gegeten en iedereen weet dat chocolade heel gevaarlijk kan zijn voor jouw hond. Afhankelijk van de hoeveelheid, kan het leiden tot ernstige vergiftiging. In deze blogpost geven wij je informatie en eerstehulptips.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Waarom is chocolade slecht voor honden?

Chocoladevergiftiging is niet om mee te spotten. Als dit niet snel wordt behandeld, kan het in het ergste geval zelfs tot de dood van de hond leiden. Zelfs honden die een ernstige chocoladevergiftiging hebben overleefd, kunnen later nog ernstige symptomen vertonen, zoals leverproblemen of haaruitval. Het is daarom belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent en snel reageert als uw hond chocolade eet.

Belangrijk: Om het zekere voor het onzekere te nemen en geen risico's te lopen, moet u zo spoedig mogelijk een dierenarts raadplegen. 

Hond heeft chocolade gegetenHond heeft chocolade gegeten.

Chocolade bevat de stoffen cafeïne en theobromine. Beide versnellen de hartslag en stimuleren het zenuwstelsel van de hond. Vooral theobromine kan ernstige reacties veroorzaken. Deze stof, die giftig is voor uw hond, bereikt de lever via de bloedbaan. Dit is waar het kritieke verloop van de vergiftiging begint.

Als uw hond chocolade heeft gegeten, komen er in hoge doses stresshormonen vrij. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen, epileptische aanvallen, inwendige bloedingen, een hartaanval en zelfs de dood van de hond.

De ernst van de vergiftiging hangt af van verschillende factoren, zoals de geconsumeerde hoeveelheid, het gewicht van de hond en de hoeveelheid chocolade die werd gegeten. Ook geldt de vuistregel: "Hoe donkerder de chocolade, hoe gevaarlijker dit is voor de hond!"

De gevaarlijkste chocolade typen:

 1. Cacaopoeder (meest giftig).

 2. Bittere of donkere chocolade

 3. Halfzoete chocolade

 4. Donkere chocolade

 5. Melkchocolade

 6. Witte chocolade (minst giftig)

Kijk snel dit filmpje over honden en chocolade!

Spraakmaker legt uit, 'Gaan honden dood van chocola'?

Symptomen chocoladevergiftiging honden

Helaas zijn de symptomen van chocoladevergiftiging niet altijd duidelijk herkenbaar. Bovendien treden ze gewoonlijk met een vertraging op. Gewoonlijk verstrijken tussen 6 en 12 uur nadat de hond chocolade heeft gegeten. Deze symptomen kunnen tot 72 uur aanhouden.

Deze symptomen komen voor bij honden:

 • Braken en diarree

 • Rusteloosheid

 • Frequent urineren

 • Hyperactiviteit

 • Aanvallen en beven van het lichaam

 • Moeite met ademhalen, piepende ademhaling

 • grote dorst

 • Verhoogde hartslag

 • Verstoord bewustzijn

 • Instorting, instorting

Vooral oudere honden en honden met hartproblemen lopen een verhoogd risico!

Eerste hulp hond chocoladevergiftiging

Jacques Jenniskens geeft als belangrijkste tip: jouw hond binnen 2 uur laten braken.

Als uw hond chocolade heeft gegeten, is het nuttig om zo snel mogelijk braken op te wekken! Een goed middel om in je EHBO-doos te hebben zijn actieve kooltabletten. Dit voorkomt dat de stoffen die giftig zijn voor de hond in de bloedbaan terechtkomen en worden gemetaboliseerd.

Onthoud: 1 g geactiveerde houtskool per 1 kg lichaamsgewicht.

Geactiveerde houtskoolJe kunt de actieve kool door zijn eten mengen, zodat hij het opneemt. Neem in ieder geval direct contact op met uw dierenarts, zodat uw hond de juiste behandeling krijgt. Alleen een deskundige kan de beste behandeling voor uw trouwe viervoeter garanderen. Reageer snel, dan heeft uw geliefde hond de beste kans om de chocoladevergiftiging zonder gevolgschade te overleven.

U kunt ook de rest van de chocolade naar de dierenarts brengen, dit zal helpen om de hoeveelheid geconsumeerde chocolade en giftige theobromine te bepalen.

Hond wil chocoladeVerleidelijk, maar chocolade is echt gevaarlijk voor honden.

Preventie: Voorkom dat jouw hond chocolade eet!

De beste manier om te voorkomen dat jouw hond een chocoladevergiftiging oploopt, is om in de eerste plaats geen chocolade te eten. Hier is hoe je het kunt voorkomen:

 • Bewaar chocolade alleen op plaatsen waar uw hond niet bij kan, zoals op een plank of in een kast.

 • Train uw hond om alleen te eten wanneer u hem toestemming geeft. Dit is niet gemakkelijk, maar het is een goede training en kan levens redden.

 • Er zijn speciale chocolaatjes voor honden op de markt, maar wij raden die niet aan zodat uw hond er niet meteen zin in krijgt.

Chocolade kan echt gevaarlijk zijn voor honden. Let daarom altijd goed voor jouw viervoeter en geef deze kennis door aan vrienden of kennissen die niet veel ervaring hebben in de omgang met honden.

Wij hopen dat deze blogpost je voldoende informatie over het onderwerp heeft gegeven en dat jouw hond nooit chocolade zal eten.

Speciale chocolade gemaakt voor honden

HondenchocoladeDe 'Classic' hondenchocolade reep van Dog Choc.

Wist je dat er fabrikanten zijn speciaal voor honden chocolade produceren? In onze Snuffelboxen gaan regelmatig van dat soort verrassende producten mee.

Border Collie Tess krijgt haar box!

🎁 Ontdek de Snuffelbox nu!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!