De dierenarts weet zelf hoe gezond het is om de hele dag gezelschap te hebben van je huisdier: zijn jack russel Gijs (12 jaar) gaat sinds jaar en dag met hem mee. De oproep aan werkgevers om een meer huisdiervriendelijk beleid te hanteren, wordt van verschillende kanten steeds luider. Kom maar op met die kwispelende viervoeter onder het bureau!
Stressverlagend
Het voordeel van je hond mee naar je werk is heel divers. Piet Hellemans vertelt: "Je gaat ermee lopen in de lunchpauze, dat werkt enorm stressverlagend. Het geeft je de kans om stoom af te blazen als je dag niet lekker loopt, of als je onzekerheid hebt vanwege een reorganisatie." En ook voor werkgevers zijn er voordelen, stelt Hellemans: "Iemand die zijn huisdier meeneemt naar kantoor, kan langer blijven zitten. Hij hoeft niet om vijf uur op stel en sprong naar huis omdat Fikkie anders zijn plas niet ophoudt." En wat te denken van een heerlijke knuffel en kus tussendoor, of een power-speelkwartier?
Helaas is een hond op kantoor in Nederland nog verre van standaard. Sterker nog: er lijkt een taboe op te rusten! Een werknemer die graag aan dit artikel wilde meewerken, kreeg van haar manager te horen dat hij 'liever niet' met zijn diervriendelijke beleid in de krant wilde.
Taboe vs. Puppyverlof
Een hond op kantoor is in Nederland nog niet de standaard, en er lijkt zelfs een licht taboe op te rusten. Een werknemer die zelf graag aan dit artikel wilde meewerken, kreeg van haar manager te horen dat hij „liever niet” met zijn diervriendelijke beleid in de krant wilde. In tegenstelling tot Nederland, krijgen de werknemers in Engeland vrij als ze een puppy in huis krijgen. Maarliefst één op de twintig Britten mag vrij nemen om de viervoeter op te voeden en zindelijk te maken, zo bleek uit onderzoek van een huisdierenverzekeraar. Mars Petcare, dat onder meer Whiskas en Pedigree maakt, geeft zijn personeel tien uur verlof. "Onze bedrijfscultuur is gericht op passie voor huisdieren", stelt de hr-directeur van het bedrijf. De vestigingen van Mars in Nederland volgen het Britse beleid niet. It-bedrijf BitSol Solutions uit Manchester gaat nog een stap verder: drie weken puppyverlof: "Het bindt personeel aan het bedrijf, ze zetten een stap extra omdat wij dit toestaan", verklaart eigenaar Greg Buchanan in de Britse krant Daily Mirror.
Dierenarts Hellemans is een tegenstander van het puppyverlof. "Laat werknemers dan liever alle soorten van verlof met eigen vakantiedagen betalen. Ik adviseer mensen altijd om hun complete voorraad vakantiedagen in één keer op te maken als er een pup komt. Je bent vijf tot zes weken fulltime bezig om een jonge hond op te voeden, maar het kan tot wel een half jaar duren tot ze compleet zindelijk zijn." Werkgeversvereniging AWVN vindt een wettelijk of in de cao’s geregeld puppyverlof niet nodig. "Nederlandse werknemers hebben genoeg mogelijkheden met al hun vakantiedagen, die ze in veel gevallen toch niet opmaken. En dan zijn er nog de ’cao à la carte’-regelingen". Voorstanders stellen dat het nemen van een pup moet worden gelijkgesteld aan het krijgen van een kind. Zwangerschaps- en bevallingsverlof zijn in onder meer Nederland wel bij wet vastgelegd. Een zwangere vrouw stopt vier tot zes weken voor de bevalling met werken, en mag tien weken bij de baby blijven. Ook mensen die een kind adopteren mogen met verlof: maximaal vier weken, verspreid over maximaal zes maanden.
Bron: Telegraaf