Hond mee op vakantie naar het buitenland

Je hebt een leuk land uitgekozen, een mooi vakantiehuisje (toegestaan voor honden) geboekt en je was eigenlijk gister al klaar om op vakantie te gaan. Een paar weken voordat de vakantie begint, krijg je toch een beetje kriebels, want hoe neem je jouw hond mee op vakantie naar een warm land?

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Ga je met de auto of met het vliegtuig? Waar moet je allemaal aan denken als je de hond meeneemt? Zijn er nog bepaalde voorwaarden in de landen waar je de hond mee naar toe neemt? Voor het antwoord op deze vragen, lees snel verder.

Checklist hond mee op vakantie

Allereerst is de hond vast blij dat hij met de leukste mensen in zijn leven mee mag naar een ander land. Heb je een vakantie op het oog? Leuk! Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken wanneer je de hond meeneemt op vakantie. 

Wij hebben de belangrijkste tips even snel voor je op een rijtje gezet:

Invoereisen

De buitenlandse wet- en regelgeving is per land verschillend. Check deze altijd even voordat je op vakantie gaat. Zo weet je waar je aan toe bent. De invoereisen zijn in elk land anders. Om zeker te weten dat je alles geregeld hebt, is het handig om even te Googlen voor de invoereisen van het land waar jij naar toe gaat.

Denk aan een hondenpaspoort

In Europa moeten honden net als mensen een paspoort hebben. Dit blauwe boekje moet je altijd bij je hebben als je met de hond op vakantie gaat. 

Honden paspoort

Chip

De hond moet altijd gechipt zijn als je hem meeneemt naar het buitenland. Dit geeft jou als baasje ook een rustig gevoel. Mocht je de hond kwijtraken, kan hij via zijn chip weer bij jou terecht komen

Vaccinaties

21 dagen voordat je op vakantie gaat, moet jouw hond de hondsdolheid vaccinatie (rabiës) hebben gehad.

Verzekering

Niet elke verzekering dekt de kosten voor de hond. Het kan zijn dat jouw hond onder de reisverzekering valt, maar zoek dit altijd van tevoren even uit. Misschien wil je nog een extra verzekering afsluiten die de kosten voor jouw hond ook dekt.

Wil je meer weten over het op vakantie gaan naar een specifiek land, bv. Kroatië? Lees dan eens deze blog: met de hond op vakantie naar Kroatië.

Hond mee op vakantie

Als je alleen op vakantie gaat, hoef je nergens rekening mee te houden behalve met jezelf. Je pakt je eigen spullen in, zet je eigen spullen in de auto en je weet wat je allemaal nodig hebt. Als je op vakantie wil gaan met je hond zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet denken. 

Als je met het vliegtuig op vakantie wilt en je wilt de hond meenemen, moet je goed kijken naar de voorwaarden van de vliegmaatschappij. Niet iedere maatschappij gaat akkoord met het meenemen van de hond in de cabine van het vliegtuig. De hond mag vaak wel vervoerd worden in het ruim. 

Aan beide opties zijn vaak kosten verbonden en de vraag is of je zelf wil dat de hond in het ruim gaat of dat je liever hebt dat hij meegaat in de cabine. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat alleen de honden die in een reistas passen in het ruim mogen. Grote honden moeten eigenlijk altijd in het ruim. Wil je meer weten over vliegen met de hond? Bekijk hier meer informatie

Honden in voertuig

Hond mee op vakantie in de auto

Wil je toch liever samen met je hond reizen? Dan is de optie om met de auto te gaan misschien beter voor jou. Wanneer je op reis gaat met de auto is het handig om rekening houden met de volgende dingen:

Stop regelmatig

Stop regelmatig (eigenlijk om de twee uur) om de hond even een rondje te laten wandelen en wat water te laten drinken. Om de twee uur stoppen is ook beter voor jou. Maak je een reis van 12 uur (en dit gebeurd al snel wanneer je naar het zuiden van Europa trekt)? Geef de hond dan ook ongeveer twee keer iets te eten. 

Reisziekte en stress

Sommige honden kunnen niet goed tegen reizen met de auto. Hiervoor kan je de hond aan het begin van de reis een pilletje geven. Test deze pilletjes even voordat je op vakantie gaat, want als ze niet werken kan de dierenarts misschien nog wat voor je betekenen. Ook voor stress zijn er supplementen te verkrijgen.

Halsband en hondengordel

Doe de hond een halsband om, zodat je hem altijd makkelijk kan pakken wanneer hij een onverwachte beweging maakt of wegrent wanneer de deur van de auto opengaat. Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar je kan beter het zekere voor het onzekere nemen, toch?

Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van een hondengordel. Deze kan je beter niet vastmaken aan een halsband (als er iets gebeurd krijgt de hond een sleur aan zijn nek). Het beste is om de hond een tuigje om te doen in de auto wanneer je gebruik maakt van deze gordel. 

Speeltjes

Voor de hond is het leuk om af en toe te kunnen spelen. Daarom kan je het beste een aantal speeltjes meenemen. Zo kan je de hond ook in de auto blijven vermaken en als hij even kan rennen, ben jij zijn beste vriend wanneer je een balletje gooit. Wie weet vind je wel wat in de Snuffelbox?

Hotel onderweg

Mocht je een lange reis gaan maken en heb je daarom een hotelletje geboekt om de reis in twee te splitsen, is dat ook voor de hond heel fijn. Zo kan hij even wat langer zijn benen strekken en hoeft hij even niet te wiebelen in de auto.

Let wel op: niet ieder hotel is toegestaan voor honden. Wanneer je een hotel boekt voor onderweg, kijk dan altijd even naar de voorwaarden. Op deze site staan accommodaties waar de hond welkom is.

Voor meer tips over het veilig reizen met je hond: lees deze blog. Hier wordt ook een stukje geschreven over het reizen met het vliegtuig en een packinglist die je kan aanvinken, zodat je niets vergeet.

Twee honden in de achterbak van een autoVoor meer ideeën en inspiratie kun je kijken op dogaways.com dé site voor het vinden van jou hondenvakantie.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!