Hond met blauwe ogen [top 3]

Honden zijn er in verschillende soorten en maten. Natuurlijk vindt iedereen zijn eigen hond het mooist, maar er zijn honden die objectief de schoonheidsprijs verdienen. Een hond met blauwe ogen valt wat dat betreft vaak in de prijzen, maar is het wel goed als een hond blauwe ogen heeft of kan dit uiterlijke kenmerk voor gezondheidsproblemen zorgen? Snuffelbox vertelt het je en geeft je een top 3 hond met blauwe ogen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Welke kleur ogen heeft een hond?

Net als mensen hebben de meeste honden bruine ogen, maar er zijn ook honden met blauwe ogen. De kleur ogen van een puppy kunnen bij de geboorte bruin of blauw zijn, maar dit kan later nog veranderen. Blauwe ogen kunnen na verloop van tijd namelijk veranderen naar een bruine kleur. Er zijn ook honden met twee verschillende kleuren ogen. Dit noemen we een maanoog. Een hond met een maanoog heeft een bepaalde kleurafwijking in één van de ogen. Het pigment in de iris mist en daarom wordt het oog heel lichtblauw of zelfs bijna wit. Het zicht wordt bij een maanoog niet aangetast en bij husky’s wordt het zelfs gezien als een veelvoorkomend raskenmerk. 

Husky met blauwe ogenEen Siberische husky met een maanoog.

Hoe lang blijven puppyogen blauw?

Als jouw hond in de eerste dagen of weken na zijn geboorte blauwe ogen blijkt te hebben, wil dit nog niet zeggen dat dit ook zo blijft. Als jouw puppy blauwe ogen heeft, kan dit namelijk komen doordat enkel de diepere laag van de iris zichtbaar is voor ons. Deze diepere laag heeft een blauwachtige kleur. Als jouw hond na drie maanden nog steeds blauwe ogen heeft, dan kun je ervan uitgaan dat dit ook zo blijft. Na drie maanden staat de kleur van de ogen namelijk vast. 

Wat betekenen blauwe ogen bij een hond?

Blauwe ogen kunnen voorkomen bij honden en dit kan verschillende redenen hebben. 

Genetische mutatie

Er kan sprake zijn van een genetische mutatie die verantwoordelijk is voor de blauwe oogkleur van bepaalde honden. Een genetische mutatie van het ALX4-gen bij bepaalde hondenrassen leidt tot een lagere pigmentproductie. Hierdoor lijken de ogen blauw. 

Merle

Merle is een gen dat invloed heeft op het vachtpatroon dat bij sommige honden voorkomt. Echter, dit gen kan ook invloed hebben op de huidskleur en op de oogkleur van honden. Door de onderdrukking van de pigmentcellen kunnen de ogen een blauwe uitstraling hebben. 

Houd er rekening mee dat het merle-gen niet enkel voor een mooie vachtkleur of oogkleur zorgt, maar ook gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen, zoals doofheid en een oogafwijking. Dit is niet altijd het geval, maar het is verstandig om te onderzoeken of een hond een kruising is van twee merle-genen, want dit kan vervelende gezondheidsproblemen veroorzaken voor honden. Fokken met honden met het merle-gen is in Nederland dan ook niet toegestaan. 

Hond met blauwe ogenMerle is een gen dat invloed heeft op het vachtpatroon dat bij sommige honden voorkomt.

Albino

Ook een hond met een gebrek aan pigment, ofwel een hond met albinisme, heeft een grotere kans op blauwe ogen. Ook in dit geval kan een hond gezondheidsrisico’s oplopen. Het is belangrijk om hier acht op te slaan en dit door een dierenarts vast te laten stellen als je vermoedt dat jouw hond een albino is. 

Top 3 hond met blauwe ogen 

Blauwe ogen bij een hond zijn mooi, maar wees je er wel bewust van dat de blauwe oogkleur van een hond ook bepaalde gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. Dit is niet altijd het geval, maar het is zeer verstandig om dit tijdens je zoektocht naar een nieuwe hondenvriend mee te nemen in het nemen van een beslissing. Daarnaast is het belangrijk om je goed in te lezen of contact op te nemen met verschillende fokkers of de dierenarts. 

#1 Siberische husky 

Siberische husky’s kunnen blauwe ogen hebben, maar de rasstandaard van dit ras geeft blauwe ogen niet als specificatie aan. Dit ras kan dus ook gerust donkere ogen hebben. Echter, de blauwe ogen lijken bijna het handelsmerk van de Siberische husky, want honden van dit ras hebben vaker dan andere honden bijzondere ogen. 

Zoek je een leuk cadeau voor een Siberische husky. Wij van Snuffelbox helpen je.

#2 Weimaraner

Een weimaraner is een ras dat in de regel blauwe of lichtkleurige ogen heeft en een grijze c.q. zilverkleurige vacht. Een weimaraner is dus eigenlijk niet te verwarren met een ander ras, want je herkent deze bijzonder uitziende hond uit duizenden. 

Weimaraner hondEen weimaraner herken je uit duizenden.

#3 Australische herder

In de rasstandaard van de FCI worden blauwe ogen bij een Australische herder geaccepteerd. Echter, kunnen Australische herders ook veel andere kleuren ogen hebben. Er zijn namelijk ook Australische herders die wel blauwe ogen, maar geen merle-gen hebben. Deze hond kan dus verschillende oogkleuren en vachtkleuren hebben. Je zou kunnen zeggen dat je deze honden in alle soorten en maten vindt. 

Zoals gezegd vinden wij van Snuffelbox het belangrijk dat mogelijke gezondheidsrisico’s van honden met blauwe ogen in acht moeten worden genomen. Het is natuurlijk veel belangrijker dat een hond gezond is, dan dat hij prachtige blauwe ogen heeft. Een hond met blauwe ogen hoeft niet per definitie gezondheidsrisico’s te hebben, maar dat de kans groter is, is wel belangrijk om je bewust van te zijn.  

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Australische herder met blauwe ogenDe combinatie van de blauwe ogen en de zachte vacht maken van de Siberische husky een prachtige hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!