Honden en kou: zo komt jouw hond kwispelend de winter door

Honden en kou. De ene hond vindt winterweer geweldig en kan niet wachten om in de sneeuw te duiken. De andere hond trekt zich het liefst terug voor een diepe winterslaap. Toch ontkomen we er niet aan. De feestdagen staan voor de deur, dus de winter ook. Tijdens de wintermaanden zijn er een aantal dingen waar jij op moet letten. Met de tips uit deze blogpost komt jouw hond zeker kwispelend de winter door.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Stimuleer de groei van de wintervacht van jouw hond

Zwarte hond met sneeuwJouw hond heeft niet voor niets een vacht. Zo houdt hij zichzelf lekker warm tijdens de winter. Wist je dat je de groei van de wintervacht ook extra kunt stimuleren? Dit doe je door jouw hond langzaam aan de koudere buitentemperatuur te laten wennen. Start in de herfst met het maken van langere wandelingen. Doordat jouw hond went aan de buitentemperatuur wordt de hondenvacht dikker. De vacht van jouw hond beschermt zo extra tegen de kou in de winter. Honden die relatief veel binnen zitten, zijn dan ook minder goed beschermd tegen kou. Lekker naar buiten dus!

Verzorg de poten van jouw hond goed in de winter

Dog pawsDe pootjes van jouw hond hebben het zwaar te verduren in de winter. De koude ondergrond en gestrooide pekel kunnen zorgen voor barstjes in de poot. Zorg daarom dat jij de poten van jouw viervoeter altijd goed schoonmaakt na een winterse wandeling. Zo voorkom je dat jouw hond zijn poten zelf schoon likt en ziek wordt van de restjes strooizout. Je kunt overwegen om schoenen aan te schaffen voor jouw hond. Maar de ervaring leert dat niet alle honden hier even blij worden. De hilarische filmpjes op het internet liegen er niet om. Bekijk daarom altijd goed of hondenschoenen wel zijn weggelegd voor jouw trouwe viervoeter.

Voorkom onderkoeling van jouw hond tijdens het wandelen

Dog walk in winterViervoeters met korte pootjes bevinden zich lager bij de grond. Zeker ’s ochtends is de grond vaak koud van de nachtvorst, waardoor de buik van kleine hondjes snel koud wordt. Hondenras, type vacht, leeftijd en gezondheid hebben uiteraard ook invloed op de mate waarin jouw hond last van de kou heeft. Heeft jouw hond het snel koud? Overweeg dan eens om meerdere korte rondjes te lopen in plaats van een hele lange ronde. Ook kun je een hondenjas of hondentrui aanschaffen voor jouw trouwe viervoeter. Met name puppy’s kunnen minder goed tegen kou. De vacht is nog niet optimaal ontwikkeld en ze hebben minder lichaamsmassa. Puppy’s kunnen een jas of trui daarom vaak goed gebruiken.

Zorg dat jij en jouw hond veilig zijn tijdens de winterwandeling

Husky met baasjes op hangbank in winters boxNu is het maken van een winterwandeling met jouw hond op zich niet zo spannend. Toch zijn er een aantal dingen waar jij rekening mee moet houden. Zo kunnen honden flink schrikken van vuurwerk. Is jouw hond snel angstig? Houd jouw viervoeter dan liever aan de lijn. Ook wanneer er ijs ligt, kan het verstandig zijn om jouw hond aan de lijn te houden. Op het ijs kan jouw hond uitglijden en zichzelf flink blesseren. Daarnaast loop je het risico dat jouw hond door het ijs zakt als hij in zijn enthousiasme ineens het ijs op springt. Neem verder ook de nodige verlichting mee als jullie op pad gaan. Zo zijn jij en jouw hond goed zichtbaar. Denk aan een reflecterende halsband, (honden)veiligheidshesje of een lichtje. 

Laat jouw hond niet alleen in de auto tijdens het kerstshoppen

Shoppen met KerstDat je in de zomer je hond niet alleen mag achterlaten in de auto is algemeen bekend. Door de brandende zon loopt de temperatuur in de auto al snel op tot ondragelijk. Let op! Ook tijdens het kerstshoppen mag jij jouw hond absoluut niet alleen in de auto op jou laten wachten. Ook in de winter is het levensgevaarlijk om jouw hond achter te laten in de auto. In de winter daalt de temperatuur in de auto sneller dan buiten. Onderkoeling van jouw hond ligt daardoor op de loer. Laat jouw hond dus nooit alleen achter in een koude auto.

Zorg dat jouw hond niet te dicht bij warmtebronnen komt

Vuur met ijzer en mannenhandRondom de kerstdagen willen we het natuurlijk extra gezellig maken thuis. Openhaard en kaarsjes aan voor een gemoedelijke sfeer. Houd jouw trouwe viervoeter wel extra in de gaten wanneer er vuur aanwezig is. Voor je het weet, zwiept jouw hond met zijn staart een kaarsje om of hangt hij met zijn neus in de kachel. Zorg ook dat jouw hond genoeg afstand houdt van de openhaard of kachel. Help een handje door de hondenmand een stukje verder weg van de warmtebron te zetten. Zo kan jouw viervoeter op een veilige manier opwarmen en blijft het voor iedereen gezellig. 

Denk aan jouw hond bij het optuigen van de kerstboom

Kerstboom met hond en vrouwLeuk al die kerstdecoratie! Dat denkt jouw hond waarschijnlijk ook. Genoeg reden om een kwispelexpeditie te starten. Is het jouw hond zijn eerste kerst? Dan kan het een goed idee zijn om jouw viervoeter even te laten wennen aan de kerstboom. Zorg verder altijd dat de kerstdecoratie geen onveilige situaties oplevert voor jouw hond. Hang de breekbare ballen altijd buiten het bereik van de kwispelstaart. Kerstkransjes en zuurstokken ophangen in de kerstboom? Geen goed idee, wanneer je een familielid met vier poten in huis hebt. Grote kans dat op een ochtend de eetbare decoratie op mysterieuze wijze is verdwenen…

Maak van de winter ook een feestje voor jouw hond! Bestel de kersteditie van onze Snuffelbox en ontvang diverse hondenspeeltjes, hondensnacks en ander leuks voor de kerst. Zo komt jouw trouwe viervoeter zeker kwispelend de feestdagen én de winter door.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!