Honden uitlaten: wetgeving en natuur

Het is heerlijk om met de hond op pad te gaan. Lekker even rennen over het strand of het bos in. De hond vindt het fijn en voor jou is het ook even lekker uitwaaien. Maar de honden uitlaten kan niet zomaar overal. Er is een bepaalde wetgeving en sommige planten en dieren zijn schadelijk voor jouw hond. Lees snel verder om erachter te komen hoe het precies zit.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Loslopende hondenwetgeving

Er zijn verschillende wetten gemaakt voor het los laten lopen van de hond. De hond mag niet losgelaten worden op een plaats die bedoeld is als speeltuin voor kinderen of een andere plaats waar duidelijk is dat er geen honden op mogen. De hond mag ook niet losgelaten worden binnen de bebouwde kom op de weg.

Hert in natuur - hond uitlaten in bosBuiten de bebouwde kom op een plaats waar staat dat de hond niet mag komen of mag loslopen. Buiten de bebouwde kom op de weg mag de hond ook niet loslopen wanneer deze geen halsband heeft of een kenmerk waarmee duidelijk wordt wie de eigenaar is. Deze regels gelden niet voor een geleidehond of sociale hulphond of honden die worden opgeleid tot geleidehond of sociale hulphond. 

Een korte samenvatting van waar de hond mag loslopen bij het uitlaten van honden:

Binnen de bebouwde kom

De hond moet eigenlijk altijd aangelijnd zijn. Wil je toch met de hond naar een gebied waar hij los mag lopen, zoek dan even per gemeente wat de mogelijkheden zijn of ga naar een plaats die aangegeven is als hondenlosloopgebied.

Buiten de bebouwde kom

De hond mag eigenlijk overal los, behalve als anders is aangegeven. Als er een gebied is waar je de hond moet aanlijnen, staat er meestal een bord. Dit bord is meestal te vinden bij natuurgebieden of broedplaatsen van verschillende (beschermde) diersoorten. Zorg ervoor dat de hond geen overlast bezorgd en ook niet poept in een van deze gebieden.

Een boete voor een loslopende hond op plaatsen waar het niet mag is €150. Daarnaast zijn de regels er natuurlijk niet voor niks, want ook voor andere dieren is het niet goed als de hond losloopt in het gebied waar zij zitten. 

Wil je een aantal leuke wandelroutes bekijken door heel Nederland waar je met de hond los mag lopen? Bekijk deze blog. 

Honden uitlaten: giftige planten voor honden

Er zijn bepaalde planten en onkruid die slecht zijn voor honden. Het kan zijn dat je tijdens het uitlaten van de hond giftige planten tegenkomt. Over het algemeen zal de hond hier gewoon vanaf blijven, maar mocht dit wel het geval zijn, kan je het beste even de dierenarts bellen.  

Er zijn namelijk bepaalde planten die giftig zijn voor honden of waar honden irritatie van kunnen krijgen. We hebben er een paar uitgelicht die vaak voorkomen in de wilde natuur, maar er zijn nog veel meer planten die giftig zijn voor honden.

Je kan deze planten tegen komen als je de honden gaat uitlaten. We hebben het hierbij over de volgende planten:

De Brandnetel

Honden uitlaten - brandnetelsOver het algemeen hebben honden niet veel last van brandnetels. De brandnetel kan niet door de vacht heen en kan pas irritatie veroorzaken wanneer deze de huid raakt. De hond kan er wel last van hebben als hij met zijn snuit door de brandnetels rent. Als hij bultjes krijgt, kan het zijn dat dit van de brandnetel is.

Vingerhoedskruid

Deze plant is extreem giftig voor honden. Deze plant bevat stoffen die een krachtige werking hebben op het hart. De eerste symptomen zijn zichtbaar binnen 3 uur na inname en dit zijn meestal maag- en darm klachten. Naast deze klachten, kan deze bloem ook zorgen voor huidirritatie.

Narcis

Deze bloem bevat een giftige stof die ervoor kan zorgen dat de hond gaat braken en buikpijn en diarree krijgt. Hoe erg de klachten zijn, hangt af van de hoeveelheid die de hond heeft binnengekregen.

Krokus

Deze plant kan zorgen voor ademhalingsproblemen. De hond kan daarbij last krijgen van de nieren en de lever. Vooral de bloembol en buitenkant van deze bloem zijn giftig.

Taxus

Deze plant is eigenlijk giftig voor alle dieren. De helderrode bessen zijn niet giftig, maar deze groeien alleen op de vrouwelijke plant. De naalden en zaden zijn zeer giftig.

Gouden regen en blauwe regen

Deze prachtige bloemen laten de hond braken, vertragen de hartslag en zorgen voor een lage bloeddruk. Ze hangen vaak hoog dus de hond zal er niet snel last van hebben.

De lijst van giftige planten voor honden is erg lang en hierboven staan lang niet alle planten die de hond kunnen irriteren. Wil je alle planten bekijken waar de hond last van kan krijgen? Lees dan eens dit artikel.

Zandvliegjes gevaarlijk voor honden

Deze vliegjes kunnen een parasiet aan de hond geven die dodelijk kan zijn. Een zandvlieg is klein, harig en zoemt niet. Ze zijn vooral op zomeravonden te zien, omdat het dan lekker warm is en bijten de hond waarbij ze een parasiet onder de huid brengen.

Deze parasiet is niet goed voor honden. De symptomen worden meestal pas later opgemerkt, maar dit hoeft niet. Dit kan zelfs tot 7 jaar na de besmetting zijn. De hond krijgt haaruitval rond de snuit, gewichtsverlies en ontstekingen op de huid. 

Als de hond last krijgt van de parasiet van de zandvliegjes, komt hij er waarschijnlijk niet meer vanaf. Gelukkig is het wel goed te behandelen met bepaalde medicijnen.

Hond in gras

Zandvliegjes in mediterraans klimaat

Als de honden al op jonge leeftijd worden gestoken, hebben ze afweerstoffen voor het vliegje. Het kan wel zijn dat ze het op latere leeftijd nog krijgen. Dit is te meten met behulp van een test. Ook als uit de test blijkt dat de hond de parasiet niet heeft, kan het zijn dat de parasiet pas op latere leeftijd actief wordt.

Gelukkig komen de zandvliegjes niet voor in Nederland. Het is wel raadzaam om de hond te beschermen tegen de zandvliegjes als je op vakantie gaat naar een mediterraans klimaat en de hond meeneemt. Wil je meer weten over zandvliegjes en hoe je jouw hond hiertegen kan beschermen? Lees hier verder.

Naast de zandvliegjes zijn ook teken in het zomerseizoen weer veel te zien. Lees hier meer over het tekenseizoen. 

Je hoeft niet bang te worden na het lezen van dit artikel dat jouw hond nu na het zien van elke plant dood kan gaan, want planten en dieren gaan al miljoenen jaren samen.

In principe ontwijken ze elkaar gewoon en zal de hond zelf instinctief weten welke plant giftig is en welke niet. Met deze extra informatie heb je enig inzicht over de giftige planten voor honden.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!