🧘♀️🐶 Honden Yoga! Hoe leer je je hond yoga?

Wilt jij de band met jouw hond versterken en tegelijkertijd iets doen voor de gezondheid van jezelf en jouw hond? Honden yoga, oftewel "Doga"? Doga is yoga met je hond - een heerlijke ervaring waarbij veel geaaid, gestrekt en gemasseerd wordt. In deze blogpost vertellen we je wat erachter zit en hoe je ermee aan de slag kunt - samen met je hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Waar komt Doga vandaan?

"Doga" is een niet zo nieuwe trend uit de USA. Het woord is samengesteld uit de woorden "hond" en "yoga". Dit yogaprogramma is bedacht en ontwikkeld door de Amerikaanse Jennifer Brilliant. De deelnemende honden worden door haar liefkozend "dogi's" genoemd.

Hond en baas doen Yoga hondYoga met jouw hond houdt je fit en versterkt de band met jouw hond.

Klassieke yoga laat ook zien dat mens en dier bij elkaar horen. Veel van de bekendste yogahoudingen hebben dan ook dierennamen, zoals de hond die naar beneden kijkt, de kat, de schildpad of de kikker.

Doga is volledig ontspannen. Daarom hoeft jouw hond niet elke oefening te doen. Het gaat erom dat jouw hond aan jouw zijde is, kijkt hoe je doga doet en, als hij er zin in heeft, meedoet. Dus het belangrijkste is dat jouw hond aan jouw zijde is. Er zijn ook een aantal speciale oefeningen waarbij jouw hond actief wordt betrokken.

Je zal merken dat jouw eigen ontspanning snel overgaat op jouw trouwe viervoeter en dat hij ook rustig wordt. Honden zijn goede waarnemers, dus het kan best zijn dat hij de gestalte van de neerkijkende hond direct imiteert en zich mooi uitstrekt.

De aanwezigheid van jouw eigen hond zal je ook helpen om je gemakkelijk te ontspannen tijdens de oefeningen. Sluit je ogen en aai je hond. Voel zijn ademhaling en hartslag. Het is een fijn, rustgevend gevoel, nietwaar?

Samen ontspannen versterkt ook de band met jouw hond. Wat is er beter dan een ontspannen, goed aangepaste hond die je vertrouwt en graag bij jouw in de buurt is?

Waarom zou je doga proberen?

Het is eenvoudig: sport houdt jou gezond en fit, en de ontspanningsfasen bieden een harmonieus evenwicht voor de dagelijkse stress of lange dagen op het werk.

Hond yoga met vrouwYoga met een hond is heerlijk om thuis te beoefenen, bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze.

Het mooie is dat iedereen doga thuis kan beoefenen, bijvoorbeeld in de lunchpauze terwijl je in je thuiskantoor zit. Als honden zijn toegestaan in jouw kantoor, kun je ook doga beoefenen samen met jouw collega's en hun honden. Vraag het je baas, misschien vindt hij het een goed idee en stelt hij een vergaderzaal ter beschikking.

Het is bewezen dat yoga heel goed is tegen stress, spanning en hoge bloeddruk. Mensen die regelmatig yoga beoefenen hebben minder last van spijsverteringsproblemen of andere ziekten. Dus doga maakt je gezond!

Wat zijn de voordelen van doga?

Het grote voordeel van Doga is dat iedereen er vrijwel onmiddellijk mee kan beginnen. In tegenstelling tot joggen of fitness oefeningen, ben je volledig onafhankelijk van het weer, aangezien jij en jouw hond Doga binnenshuis kunnen doen.

Bovendien hoef je niet naar speciale dingen te kijken. Rol gewoon een comfortabele mat uit, trek comfortabele kleren aan en je kunt beginnen.

Er is ook een hele reeks oefeningen die ook geschikt zijn voor beginners. Zoals de zonnegroet, de kat of de hond die naar beneden kijkt.

Alle Doga oefeningen zijn vloeiende bewegingen en combineren ademhalingsoefeningen met lichaamsbewustzijn, zodat je hele lichaam getraind wordt.

Natuurlijk, honden houden van ontspannen en sluimeren soms graag urenlang op hun luie huid. Maar de actieve oefeningen omvatten ook beweging en stretching van het hele lichaam voor jouw harige vriend. Oh ja, het is goed voor zowel twee-benige als vier-benige vrienden.

De Britse yogadeskundige DogaMahny legt uit dat doga niet alleen de band tussen mens en hond versterkt, het kan ook angst en rusteloosheid bij honden verminderen. Jouw hond zal zeker genieten van de massagefasen en de bijgeleverde strelingen.

Kunnen alle honden Doga doen?

In het algemeen kunnen alle honden, of ze nu oud of jong, klein of groot zijn, deelnemen aan een Doga sessie. Let wel, nerveuze of schichtige honden zullen zeker wat meer tijd nodig hebben om zich met de oefeningen bezig te houden en daarna te ontspannen. Bedenk altijd dat je zelf ook kalmte uitstraalt en dit dus ook doorgeeft aan uw viervoeter.

Yoga met kleine hondDoga - Yoga met hond - plezier voor hond en bazin!

Zelfs voor jonge en speelse honden is het in het begin niet zo gemakkelijk om rust te vinden.

Begin daarom met korte hondentrainingssessies waarin je jouw hond tot rust brengt met lof en traktaties. Op deze manier moedig jij jouw hond op een positieve manier aan en associeert hij de hondensessies met een goede ervaring.

Het is handig als jouw hond de basiscommando's kent. Met de belangrijkste commando's, zit, blijf en neer, kan ook jouw hond op een ontspannen manier deelnemen aan een doga-sessie. Als jouw hond in het begin nerveus is, kun je hem zeker een beetje kalmeren met een lichte massage of een aai.

3 Doga oefeningen voor beginners om uit te proberen

Begin je doga sessie met ademhalings- of meditatie oefeningen. Adem een paar minuten ontspannen in en uit, en concentreer je alleen op jouw ademhaling. Jouw hond kan naast jou liggen en ook ontspannen.

Wanneer de ontspanning begint, kun je jouw hond bij de doga oefeningen betrekken. Zeer belangrijk: dwing jouw hond niet om deel te nemen aan de oefeningen. Als hij geen zin heeft om mee te doen, geef hem dan die vrijheid.

Groepsles honden yogaDieren Ontspannen - Yoga met Hond!

Doga oefening 1

Je knielt op je knieën en je hond zit recht voor je. Begin hem te masseren en te strelen met je handen. Begin bij het hoofd, over zijn rug naar de staart. Gebruik jouw open handpalmen, want dat stimuleert zijn bloedsomloop bijzonder goed en jouw bovenarmen en rugspieren kunnen zich ontspannen. Adem diep in en uit en druk niet te hard.

Doga oefening 2

Bij deze oefening maakt jouw hond ruimte en gaat voor jou liggen. Je knielt achter hem en plaatst je handen rechts en links van hem. Buig nu langzaam voorover en leg jouw hoofd op de zijkant van de rug van jouw hond. Deze oefening rekt jouw rug- en armspieren en versterkt het vertrouwen van jouw hond in jou.

Let ook bij deze oefening op een regelmatige, diepe in- en uitademing.

Doga oefening 3

Bij deze oefening ga je eerst rechtop staan, dan strek je één been naar achteren en houd je het evenwicht op je voorste been. Jouw gestrekte been en jouw rug moeten een rechte lijn vormen. Nu kunt je jouw hond bij je roepen en hem vragen met zijn voorpoten op jouw knie te leunen. Dit versterkt zowel jouw spieren als die van jouw hond. Probeer deze oefening 60-90 seconden vol te houden. Daarna kun je deze oefening herhalen met het andere been. Let op je ademhaling, adem rustig, diep en regelmatig in en uit.

Waar kan je meer doga oefeningen vinden?

Hebben jij en jouw hond genoten van deze eerste Doga oefeningen en zou je graag dieper op het onderwerp ingaan? Vraag dan op een hondenschool of bij een plaatselijke hondentrainer of zij overeenkomstige aanbiedingen in jouw stad kennen. Natuurlijk kun je ook aanbieders van Doga cursussen hier op het Internet vinden.

Echte doga trainers zullen je helpen met gevorderde oefeningen en kunnen ook hulp bieden. Kijk eens naar Jenny & Jasmin uit Hamburg. Zij bieden ook Doga online cursussen aan.

Bent je op zoek naar geschikte traktaties en beloningssnacks voor jullie gezamenlijke hondenoefeningen? In de Snuffelbox vindt je allerlei gezonde hondensnacks die doga nog leuker maken! Jouw hond wordt gegarandeerd een doga meester ;-)

En als jouw hond geen zin heeft in een van de yogafiguren, kan hij zich bezighouden met een van de leuke hondenspeeltjes.

👉🎁Registreer jouw hond nu voor de Snuffelbox🐶!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!