ūü¶ī Hondenbot nodig? Alles over honden botten en hondenbotjes

Is jouw hond dól op kluiven en ben je daarom op zoek naar een veilig én lekker bot? Lees dan gauw onze nieuwste blog over lekkere en veilige hondenkluiven of botten.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Alles over hondenbottenWanneer jouw hond graag kluift is het belangrijk dat je kiest voor een veilig bot waar je hond veel plezier van beleeft. Kauwen is goed voor het gebit en zorgt voor enorm veel plezier bij de hond. Bij de dierenwinkel kun je een groot assortiment aan kluifjes en botten vinden; maar welke is nu het het beste? We zetten graag een aantal van deze botten voor jou op een rijtje. 

Waar is hondenbot van gemaakt?

Dit is volledig afhankelijk van welk type hondenbot je kiest. Ieder bot heeft weer een andere afwerking en wordt gemaakt van dierlijke óf natuurlijke producten. Zo zijn geperste hondenbotten vaak gemaakt van rund of hert. Toch zie je tegenwoordig steeds meer dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame producten zoals bepaalde soorten hout of nylon.

Honden botten - Welke zijn er allemaal?

 • Geperst hondenbotten

 • Gerookte hondenbotten

 • Nylon hondenbotten (Nylabones)

 • Runderhuid botten

 • Mergbeenderen voor honden

 • Olijfhout hondenbot

 • Koffiebomen hout hondenbot

 • Alternatieve kauwsnacks

ūü¶ī Geperst hondenbot

Een van de meest populaire botten; het geperste hondenbot. Deze heerlijke kauwbotten verrijken de dagelijkse voeding van de hond en bestaan uit 100% runderhuid. Deze botten zorgen voor urenlang speelplezier én dragen bij aan een gezond gebit. Deze botten worden geproduceerd zonder kleurstoffen, aroma's of conserveringsmiddelen. 

Prijs: vanaf ‚ā¨ 5,-, afhankelijk van de grootte.

Gerookte hondenbotten 

Een ander zeer populair bot uit het rijtje; het gerookte hondenbot. Een heerlijk bot met een onweerstaanbare geur & smaak waar jouw hond urenlang zoet mee is. Honden zijn namelijk dol op de geur en smaak van gerookten botten.

Omstreden hondenbot

Tegenwoordig zijn gerookte botten (ook wel dinobotten of parmahambotten) genoemd wel omstreden. Dit heeft te maken met de vele honden die maagklachten kregen na het kauwen op deze botten. Deze botten mijden wij bij Snuffelbox.

Wij adviseren om te zoeken naar een alternatief voor dit bot óf enkel onder toezicht te geven aan de hond. 

Prijs: vanaf ‚ā¨ 5,-,¬†afhankelijk van de grootte.

Nylon hondenbot

Hond met nylon hondenbotNylon botten zijn gemaakt van zeer hard kunststof. Hierbij is het voordeel dat het bot nooit in contact komt met het lichaam. Het geeft geen verstoppingen, het materiaal hecht niet aan maag of darmen en versplinterd niet. Mocht er onverhoopt tóch een stukje afbreken dan verlaat deze moeiteloos het spijsverteringssysteem van de hond. Nylon botten gaan over het algemeen zeer lang mee en zorgen voor urenlang kauwplezier. Het zorgt ook voor het afslijten van tandsteen en tandplak. 

Prijs: vanaf ‚ā¨ 6,95, afhankelijk van de grootte.

Runderhuid botten

Beagle met runderhuid botHonden zijn dol op botten gemaakt van runderhuid! Het is dan ook het ideale tussendoortje voor je geliefde harige vriend. Hondenbotten gemaakt van runderhuid zijn vetarm en gemaakt van 100% krokante runderhuid. Jouw hond beleeft hier urenlang kauwplezier van terwijl tijdens het spelen de tanden worden gereinigd en versterkt. 

Runderhuid kauwbotten bevorderen de drang om te kauwen en zorgen voor langdurig speel- en kauwplezier!  

Prijs: vanaf ‚ā¨ 3,95, afhankelijk van de grootte.

Mergbeenderen voor honden

Mergbeenderen voor hondenDeze populaire snack is al jaren in de meest bekende dierenwinkels te vinden. Dit hondenbot gaat lang mee en is gemaakt van rund met een delicate vulling. Een heerlijke snack maar niet zonder splintergevaar. We adviseren om dit bot enkel onder toezicht te geven.

Mergbeen botten zijn rijk aan calcium zonder toevoegingen. Wil je dit bot bestellen voor jouw hond? Klik hier. 

Prijs: v/a ‚ā¨3 afhankelijk van de grootte.

Antos Gourmore Olijfhout hondenbot

Olijfhout bot hondenHet Gourmore Olijfhout van Antos is een héél ander soort bot dan je misschien gewend bent. Olijfhout heeft geen vervelende geur en splintert niet, wel heeft het een lekkere smaak en dit wekt de interesse van jouw hond. Het is een gezonde, veilige én verzadigende kauwsnack dat zorgt voor urenlang speelplezier. 

Deze kluif is ook geschikt voor honden met een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde ingredi√ęnten. Het olijfhout van Antos is op maat gesneden, gedroogd √©n geschuurd! Daarna is het bot ingevet met extra vierge olijfolie wat zorgt voor een lekkere smaak en eindeloos kauwplezier zonder gevaarlijke splinters.¬†De vezels die je hond hier vanaf knaagt kan hij¬†veilig doorslikken. Je kan het olijfhout dus met een gerust hart aanbieden. Benieuwd geworden? Klik¬†hier¬†voor meer informatie over olijfhout.¬†

Prijs: vanaf ‚ā¨ 9,95, afhankelijk van de grootte.¬†

Koffiebomen hout bot - Darf Woefstock 

Woofstock koffiebonen botDe Woefstock van Darf is een ware hit! Een kluif gemaakt van 100% koffieboomhout om heerlijk op te kauwen. Je hoeft bij de Woefstock nooit bang te zijn voor splinters en is zelfs voor de doorgewinterde kauwers de ideale kluif. 

Koffiebomen hout bot

Woefstock is gemaakt van hoogwaardig koffiebomen hout, dit zorgt voor natuurlijk kauwplezier. Wist je dat de hersenen endorfine aanmaken tijdens het kauwen? Dat zorgt voor een aangenaam gevoel en urenlang speelplezier bij de hond. De Woefstock is niet alleen lekker maar óók gezond voor het gebit van jouw favoriete viervoeter. De kluif splintert heel erg moeilijk, wat wel loskomt zijn vezels die de darmen van jouw hond extra aan het werk zetten. Dit bot is een echte aanrader wat ons betreft en kun je hier bestellen. 

Prijs: vanaf ‚ā¨ 10,-, afhankelijk van de grootte.¬†

Wat zijn duurzame kauwsnacks voor honden?

Welke typen kauwsnacks gaan over het algemeen het langste mee? Dit is afhankelijk van het ras, type én gewicht van jouw hond. Daarnaast heeft dit ook te maken met de kauwbehoefte van jouw hond. Een hond die erg fanatiek is met zijn bot doet er doorgaans minder lang mee dan een hond die een paar keer per week aan het bot kauwt. 

Yak kauwsnack met hond1 / 2 weken -  De yak kauwsnack. Doorgaans kan een hond er een paar dagen op kauwen. Deze snack is gemaakt van de melk van de Yak. Een rundersoort welke leeft in het Himalaya gebergte. Deze snack is hard én hypoallergeen, vrij van gluten en bevat geen dierlijke eiwitten. Afhankelijk van hoe vaak jouw hond met dit bot speelt gaat het vrij lang mee. 

1/2 weken - Mergbeenderen gaan ook lang mee. Een lekker lekker kauwbot gemaakt van rund met delicate vulling voor alle honden. Rijk aan calcium zonder toevoegingen. Let op! Over dit type bot zijn experts het eens; geef nooit een mergbeen bot zonder toezicht. Dit type bot kan namelijk splinteren en dat kan een gevaar vormen voor het darmgestel van jouw hond. Lees er hier meer over.

2-3 weken - Ook botten van nylon, koffiehout en olijfhout vallen onder de noemer; duurzame snacks. Deze kauwstaaf voor honden bevat fijne vezels die bijdragen aan een schoon gebit. Daarnaast zijn deze botten erg sterk, gemaakt van natuurlijke producten én makkelijk te verteren. Ook het hertengewei gaat erg lang mee, dit is een zeer hard bot waar honden gemiddeld gezien lang over doen voordat het op is. Uiteraard is dit ook allemaal afhankelijk van de kauwbehoefte van jouw hond.

1 week  - Gerookte botten, geperste boten en runderhuidbotten gaan gemiddeld gezien zo'n twee weken mee. Ook nu is dit weer afhankelijk van hoe vaak jouw hond erop kauwt. Houd er rekening mee dat dit het type bot is dat kan gaan splinteren. We adviseren daarom om dit enkel onder toezicht te geven en het bot weg te halen wanneer je merkt dat het loslaat of splintert. 

Alternatieve kauwsnacks

Hertengewei voor honden

Hond kauwt op hertengeweiOp zoek naar een flinke kauw uitdaging voor jouw hond? Probeer dan de Original Antlers van Farm Food! Deze duurzame kauwkluiven zijn gemaakt van 100% edelhertengewei en bevatten verder geen kunstmatige toevoegingen. Hiermee kun je o.a problemen aan het gebit grotendeels voorkomen. Daarnaast zorgt het voor heerlijk kauwplezier! 

Hertengewei voor hondenHet hertengewei heeft een milde maar lekkere én natuurlijke smaak dat direct de aandacht van jouw hond trekt. De geweien zijn stevig en hard waardoor je hond aardig wat uren zoet is met zijn nieuwe kluif. Door het kauwen ontstaat er een schraap effect; dit zorgt voor tandplak vermindering. Deze geweien zijn dus niet alleen smakelijk maar zorgen ook voor een schoon gebit. Let op; het is van belang dat de hond niet op de geweien kauwt maar er rustig van schraapt. Je shopt de geweien o.a hier .

P.S wist je dat Snuffelbox regelmatig een hertengewei bevat? 

Prijs: v/a ‚ā¨8 afhankelijk van de grootte.

Tasty Bone

Tasty bone kluifBen jij al bekend met de Tasty Bone? Deze kluif heeft een onweerstaanbare smaak en zorgt voor wekenlang kauwplezier! Het bot is verkrijgbaar in diverse maten en heeft in tegenstelling tot soortgelijke nylon kluiven een heerlijke smaak die volledig in het bot zit verwerkt, dus niet alleen de toplaag. 

De Tasty Bone is getest door de meest hardnekkige kauwers en is glansrijk door de test gekomen. Het zorgt voor een goede kauw behoefte bij de hond wat bijdraagt aan een sterk en gezond gebit.

Nylon kluif

De kluif bevat tandverzorgende eigenschappen en is gemaakt van speciaal behandeld nylon; dit zorgt voor een poetsende werking. De borsteltjes schuren langs de tanden waardoor ze het tandplak verwijderen. Het materiaal zal niet versplinteren waardoor je deze kluif met een vertrouwd gevoel kunt geven aan jouw hond. Benieuwd geworden? Klik hier voor de webshop.

Prijs: vanaf ‚ā¨ 6,95, afhankelijk van de grootte.¬†

Rawhide Dental Bone

Farmfood geperst botOp zoek naar een kluif dat zich richt op het gebit van jouw hond? Probeer dan de Rawhide Dental Bone van Farm Food. Deze kluif bestaat uit 100% puur gedroogd onderhuids bindweefsel van runderen. Er worden geen kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd en dat maakt deze kluif ook geschikt voor de gevoelige maag. 

De botten zijn stevig en hard maar ook volledig verteerbaar. Ideaal voor de échte kauwer die op zoek is naar een paar weken speelplezier. Dit is misschien wel het meest bekende bot uit ons rijtje en kun je hier bestellen. 

Prijs: vanaf ‚ā¨ 5,15, afhankelijk van de grootte.

Let op! Blijf altijd in de buurt van jouw hond bij het voeren van een kluif of bot. 

Bij Snuffelbox zijn we natuurlijk d√≥l op honden en willen we dat ze ultiem genieten van hun favoriete kauwsnack. We adviseren altijd om erbij te blijven wanneer jouw hond bezig is met zijn kluif. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren tijdens het kauwen en dan is het fijn dat je, indien nodig, kunt ingrijpen. Er zijn momenteel enorm veel botten en/of kluiven op de markt. Bij Snuffelbox kijken we altijd naar ingredi√ęnten en de mogelijkheid tot het afgeven van splinters.¬†

Welk soort hondenbot moet ik mijn hond geven?

Luister naar het advies van doctor Lindsay. Baasjes vragen haar dagelijks om advies, "Wat voor soort bot kan ik mijn hond geven?!". Om die reden heeft ze een video opgenomen met uitleg.

De belangrijkste punten die Dr. Lindsay in deze video over hondenbotten bespreekt:

 1. Zorg ervoor dat het bot de juiste maat heeft voor de hond. Een hond van een groot ras moet grote botten krijgen, want als ze botten krijgen die voor kleine honden zijn, kunnen ze het bot snel inademen en het doorslikken zonder erop te kauwen. Hierdoor ontstaat er een bezoek aan de dierenarts als het bot vast komt te zitten in de darmen.

 2. Veel botten zijn van plastic en zijn niet bedoeld om te worden ingenomen, zoals de Nyla-botten en het KONG-speelgoed. Je moet jouw honden met deze botten in de gaten houden om er zeker van te zijn dat ze ze niet binnenkrijgen en er gewoon op kauwen. 

 3. Honden kunnen hun tanden breken op botten. Zorg ervoor dat je jouw hond altijd in de gaten houdt wanneer je een bot geeft dat niet bedoeld is om gemakkelijk te verteren.

Kleine hondenbotjes nodig?

Kleine geperste hondenbotjes

Ben je op zoek naar een klein hondenbot voor jouw harige vriend? Zorg altijd voor een bot dat qua behoefte, gewicht en grootte precies past bij jouw hond. Kleine hondenbotten voor de hond shop je bij de bekende dierenspeciaalzaken óf online via diverse webshops. 

Groot hondenbot nodig?

Groot hondenbot

Ben je op zoek naar een bot voor grote honden in een L of XL maat? Ook bij grote hondenbotten is het belangrijk om altijd toezicht te houden tijdens het voeren van een bot. Juist grote honden kunnen met hun sterke kaken sneller een stuk van het bot afbreken of laten splinteren. Kies altijd voor een bot dat past bij het de grootte en kauwbehoefte van jouw hond. 

Waar kan ik hondenbotten bestellen?

Je kunt diverse hondenbotten of kluiven krijgen in de betere dierenspeciaalzaak of uiteraard online.

Bol.com

Wist je dat je tegenwoordig ook bij Bol.com terecht kunt voor een groot assortiment aan kauwstaven en hondenbotten? Dankzij de snelle levering van de Bol.com partners heb je de lekkernijen vaak de volgende dag al in huis!

Snuffelbox

Kies je liever voor een verrassingspakket voor jouw hond? Probeer dan¬†Snuffelbox! Je ontvangt iedere twee maanden een goedgevuld pakket met heerlijke snacks (en regelmatig een lekkere kluif of bot) en speelgoed van hoge kwaliteit. Probeer onze welkomstbox nu voor maar ‚ā¨9,99!¬†

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!