Hondengeur verwijderen uit huis: voorkomen en oplossen

Je bent dol op jouw hond, maar de hondengeur in huis, in de auto en in je meubilair ben je liever kwijt dan rijk. Jouw hond heeft zijn eigen natuurlijke geur en in principe is hier niks mis mee, maar soms ruikt een hond gewoonweg niet fris. Hondengeur voorkomen is beter dan genezen. Snuffelbox geeft je daarom een aantal tips hoe je een doordringende hondengeur kunt voorkomen én hoe je hondengeur verwijderen kunt uit huis. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

GoldendoodleWanneer je een hond in huis hebt, kunnen hondengeurtjes in je meubilair trekken.

Hoe laat je je huis niet naar hond ruiken?

Jouw huis en meubilair preventief beschermen tegen hondengeur is natuurlijk altijd beter dan hondengeur verwijderen uit huis. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat je een hond soms ruikt. Hoe goed je ook poetst en hoe jullie hygiëne ook is, helemaal hondengeurvrij is vrijwel onmogelijk. Toch zijn er gerust een aantal zaken om de hondengeur in huis tot het minimale te beperken. Snuffelbox geeft je een aantal goede tips om je huis niet naar hond te laten ruiken. 

Hondendeken of hondenkussen wassen

Als het goed is, dan heeft jouw hond zijn eigen plekje in huis waar hij kan liggen, slapen en uitrusten. De hondendeken of het hondenkussen waar jouw hond gebruik van maakt kan een vervelende geur afgeven op het moment dat jouw hond hier een aantal keer op heeft gelegen. Wil je een ongewenste hondengeur in huis voorkomen, dan is het verstandig om de hondendeken of het hondenkussen met regelmaat te wassen op een hoge temperatuur. 

Tip: koop een hondendeken die of hondenkussen dat je op 60 graden Celsius of hoger kunt wassen. De ongewenste hondengeur en bacteriën zullen op deze manier sneller uit de stof trekken. 

KeeshondGezellig met jouw hond op de bank, vergeet dan niet het hondenkleed neer te leggen.

Natte hond afdrogen 

In Nederland ontkom je er gewoonweg niet aan dat je jouw hond zo nu en dan moet uitlaten tijdens een fikse regenbui. Een natte hond ruikt over het algemeen niet heel fris. Gelukkig kun je deze natte hondengeur verwijderen vóórdat je jouw hond mee naar binnen neemt. Het is verstandig om jouw hond in de bijkeuken of in de gang goed af te drogen met een droge doek, zodat een groot deel van de ongewenste geurtjes afneemt. 

Hond wassen 

Jouw hond iedere week wassen is wellicht iets overdreven, daarnaast is het in de meeste gevallen ook niet goed voor de huid van jouw trouwe viervoeter. Toch is het verstandig om jouw hond om de zoveel weken een goede wasbeurt te geven met hondenshampoo die ongewenste hondengeuren wegneemt. Vooral bij honden met lange haren is het verstandig om dit met enige regelmaat te doen, omdat er veel bacteriën en ongewenste geuren in de vacht van de hond kunnen komen. 

Ventileer het huis

Tuurlijk is het prettig als de temperatuur in huis behaaglijk is en met de huidige stookkosten houd je de warmte het liefst zo goed mogelijk in huis. Toch is het belangrijk om frisse lucht binnen te halen en ervoor te zorgen dat ongewenste geuren het huis kunnen verlaten. Wanneer je in de woonkamer een raam hebt dat open kan of een rooster dat je kunt openschuiven, dan is het verstandig om het zo nu en dan open te zetten, zodat frisse lucht de woonkamer binnenkomt en ongewenste hondengeuren geen kans hebben. 

Golden retrieverEen geventileerd huis vermindert nare geurtjes en zorgt voor frisse lucht.

Gewenste geurtjes

Waar je eerst nog luchtverfrissers had die roken naar toiletreinigers heb je tegenwoordig de heerlijkste geuren voor in de woonkamer. Er zijn verschillende luchtverfrissers die je kunt inzetten. Je kunt gebruikmaken van geurkaarsen, geurstokjes, geurbranders, een diffuser of een spray tegen hondengeur. Er zijn tegenwoordig allerlei manieren om jouw huis zo lekker mogelijk te laten ruiken. Uiteraard is het nog steeds belangrijk om goede hygiëne te hanteren. Luchtverfrissers zijn er voor een lekkerdere geur in huis, maar maken het huis niet schoon. 

Tip: kies een geurtje waarvan we weten dat het voor honden niet vervelend of onaangenaam is. Citrusgeuren vinden wij mensen over het algemeen lekker, maar honden vinden dit bijvoorbeeld een vervelende geur. 

Hoe kun je hondengeur verwijderen? 

Het verwijderen van hondengeur lijkt misschien een flinke klus, maar met de juiste middelen haal jij met gemak de hondengeur uit jouw huis, bank, auto of tapijt. 

Hoe krijg je hondengeur uit tapijt?

Heb je een tapijt in de woonkamer liggen, dan is de kans groot dat jouw viervoeter hier met liefde even gaat liggen. Stoffen zijn een behoorlijke aandachtstrekker voor hondengeuren en andere vervelende luchtjes. Er zijn verschillende middelen die je kunt inzetten om jouw tapijt van hondengeur te ontdoen. Zelf gebruik ik het vochtige tapijtpoeder van Vanish om ongewenste hondengeur, vuil en dierenharen te verwijderen. Deze poeder strooi je met gemak over het tapijt en zuig je met de stofzuiger weer op. De poeder laat een aangename geur achter. Voor een grondige reiniging van het tapijt kun je natuurlijk ook een stoomreiniger inzetten. Ben je op zoek naar een goedkope optie om de hondengeur uit tapijt te halen, dan kun je ook baking soda over het tapijt strooien, dit in laten trekken en opzuigen. 

DalmatiërEen tapijt is natuurlijk een heerlijke plek voor jouw hond om te gaan liggen.

Hoe krijg je hondengeur uit bank?

Is jouw bank ook van stof en mag jouw hond op de bank komen (of doet hij dat stiekem gewoon), dan is het ook mogelijk dat jouw bank soms ongewenste hondengeurtjes afgeeft. Je kunt deze nare geurtjes in de bank voorkomen, door een hondendeken op de bank te leggen. Toch kan het voorkomen dat de hondengeur toch in jouw bekleding is getrokken. Sommige banken kun je ontdoen van de hoezen en voor een deel in de was gooien. Houd er dan uiteraard rekening mee dat deze hoezen niet te heet worden gewassen en dat ze niet in de droger worden gestopt. Tegenwoordig zijn er ook verschillende bedrijven die met een stoomreiniger jouw bank een behandeling komen geven. Het kan geen kwaad om dit eens per jaar of vaker te doen om de hondengeur uit jouw bank te verwijderen. 

Lees meer over top 7 hondenbanken

Hoe krijg je hondengeur uit auto?

De hondengeur uit je auto verwijderen, is vaak lastiger dan in huis. Bekleding van je auto kun je uiteraard niet wassen, dus je zult andere maatregelen moeten nemen. De hondengeur volledig uit de auto krijgen, is vrijwel onmogelijk tenzij je de auto naar een garage brengt die de auto volledig reinigt met speciale spullen. Toch is er genoeg wat je kunt doen om de geur in de auto tot het minimum te beperken. Wanneer je een bench in de auto hebt, is het natuurlijk verstandig om het kussen in de bench maandelijks te wassen. Maak je geen gebruik van een bench, dan is het goed om een speciale automat in de achterbak van de auto te leggen die ervoor zorgt dat vieze hondenpootjes de achterbank niet kunnen bevuilen. Zit de hondengeur al in de auto, dan is het verstandig om de bekleding goed stof te zuigen en deze te behandelen met een spray tegen hondengeur die speciaal gemaakt is voor de bekleding van auto’s. Daarnaast is het goed om ook het kunststof, zoals het dashboard en de behuizing van de deuren in de auto met een schoonmaakdoek onder handen te nemen. Ook is het goed om de airco schoon te houden, want daar kan vuil zich ongemerkt ophopen. Klaar met het reinigen van de auto? Hang autoparfum in de auto en geniet van een hondengeurvrije rit.  

Lees meer over hondendekens voor auto

Hoe krijg je hondenlucht uit huis?

Hondengeur uit huis verwijderen kun je in principe op dezelfde manier bereiken als het voorkomen van de hondengeur in huis. Het is voornamelijk belangrijk dat je stoffen oppervlakte in huis goed schoonhoudt en dat je hondendekens, hondenkussens en hondenknuffels met regelmaat in de was doet. Stoffen oppervlakte nemen namelijk met gemak geurtjes op en dit zorgt ervoor dat de geurtjes ook in jouw huis blijven hangen. Daarnaast is het ook mogelijk dat jouw hond zelf een ongewenste geur afgeeft, begint deze geur op te vallen, dan is het verstandig om jouw hond te wassen. Het gebruik van verschillende schoonmaakmiddelen speciaal bedoeld voor textiel en eventueel het gebruik van een stoomreiniger voor oppervlakte die niet in de was kunnen, zal al veel verlichting brengen in huis. 

MaltipooHoud er rekening mee dat je met honden in huis altijd af en toe last hebt van ongewenste geurtjes, maar je krijgt er veel liefde voor terug.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen? Met de Snuffelbox zorg jij voor hondenspeelgoed en lekkere knabbels. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!