Hondenhalsband óf Hondentuig - Wat is geschikt voor mijn hond?

Vraag je je af of je je hond een halsband of een tuigje moet omdoen? Over deze vraag wordt door hondenbezitters altijd hevig en hartstochtelijk gedebatteerd. In deze blogpost beantwoorden we de vraag welk type het beste is voor je hond. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Is het beter een hondenhalsband of een hondentuigje te kopen?

De meningen lopen sterk uiteen over de vraag of de hond een klassieke hondenhalsband moet dragen of liever een hondentuigje. Sommige voorstanders van tuigjes noemen de hondenhalsband zelfs marteling. Maar zit hier enige waarheid in? Belangrijke aspecten zijn de gezondheid en de opvoeding van de hond.

Hond met hondentuig in het gras met baasjeHet best uitgerust: Deze hond draagt een hondentuigje en halsband.

Bij de kwestie van training spelen ervaringen met de eigen hond een rol, terwijl wetenschappelijke studies als basis gebruikt worden voor de gezondheidsaspecten. Zowel de halsband als het hondentuig dienen in de eerste plaats om de hond aan een lijn op een gecontroleerde manier te leiden. In de meeste steden moeten honden aan de lijn gehouden worden. Beide moeten altijd goed aangepast zijn aan de respectieve lichaamsgrootte van de hond, zijn gewicht en de aard van de hond. 

Beide opties hebben bepaalde voor- en nadelen voor de hond zelf en ook voor de hondenbezitter. Om de beslissing voor jou gemakkelijker te maken, bekijken we beide soorten en helpen je uit te zoeken of een halsband of een tuigje beter is voor jou en je hond. 

De keuze aan halsbanden en tuigen voor honden is enorm. Veel hondenbezitters weten echter niet hoe ze deze soorten het beste kunnen gebruiken. Bij het kopen moet de individuele overweging van de hond altijd op de voorgrond staan; de leeftijd, de grootte, het gewicht en vooral de aard van de hond spelen een belangrijke rol. 

Honden die ontspannen zijn en gemakkelijk aan de lijn lopen kunnen een hondenhalsband goed dragen. Als de hond vaak en heftig aan de lijn trekt, is een tuigje meer aan te bevelen om de gevoelige hals- en keelstreek van de hond te beschermen. 

Hondenexperts raden aan beide methoden te gebruiken. Afhankelijk van de situatie kun je wisselen tussen de twee. Voor training en kortere wandelingen is de hondenhalsband een goede keus; voor langere wandelingen is het hondentuig een goede keus.

Voordelen en nadelen van de hondenhalsband

Een hondenhalsband heeft doorslaggevende voordelen bij het trainen van je hond. Zonder halsband is het moeilijk de hond te trainen om aan de lijn te lopen, de eigenaar kan de hond preciezer beïnvloeden en zo wordt trainingssucces meestal sneller bereikt.

Het is echter ook wetenschappelijk bewezen dat veelvuldig en schokkerig rukken aan de halsband gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de hond. Bovendien is er bij een hondenhalsband altijd het gevaar dat de hond zich uit de halsband kan wurmen. In geen geval mag je je hond een halsband omdoen als je hem meeneemt in de auto en hem daar vastmaakt.

Kleine witte hond met halsbandOntspannen hond aan de lijn met halsband.

De nek van de hond zelf en de nekwervels zijn lichaamsdelen die heel gevoelig zijn en daarom nooit aan overmatige druk blootgesteld mogen worden. Als je hond de neiging heeft aan de lijn te trekken, kan het verkeerde gebruik van een halsband fatale gevolgen hebben. Overmatige druk kan bijvoorbeeld de ademhaling en de bloedtoevoer van de hond beperken, wat in het ergste geval kan leiden tot een gebrek aan bloedtoevoer naar de hersenen.

Maar als je de halsband correct gebruikt en je hond goed aan de lijn geleid kan worden, is er meestal geen gevaar voor de gezondheid van de hond. 

De voordelen en nadelen van een hondentuigje

Zoals je al ervaren hebt, is het tuig minder geschikt om je hond te trainen. Het positieve van een hondentuig is dat de druk heel gelijkmatig verdeeld wordt en dat het veel moeilijker is voor de hond om zich uit een hondentuig te wurmen. Een absoluut pluspunt voor de veiligheid!

Als je een autoreis maakt zonder hondenkrat, moet je je hond altijd aan een tuigje vastmaken en niet aan een halsband.

Franse Bulldog met halsbandDeze kleine rakker kan maar beter een hondentuigje dragen

Vooral voor kleine honden is het soms moeilijker om een geschikt hondentuig te vinden. De communicatie tussen hond en baas is met een tuigje ook moeilijker dan met een halsband, omdat de hond niet zo nauwkeurig getraind kan worden. 

Een hondentuig moet beslist tot de basisuitrusting van elke hond behoren. 

Als je graag actief bezig bent, is een harnas ook aan te bevelen voor joggen of fietsen. 

Wat moet ik zoeken in een halsband voor honden?

Een goede hondenhalsband heeft een stevige sluiting en stevige stiksels. Het is beter metalen bevestigingsmiddelen te kiezen, want plastic bevestigingsmiddelen kunnen breken. De halsband voor je hond moet ook niet te smal zijn; hoe breder de halsband, hoe comfortabeler hij voor je hond is. Als vuistregel geldt dat de halsband minstens zo breed moet zijn als het neusleer van de hond. 

Leren halsbanden zien er mooi uit, maar hebben ook regelmatig onderhoud nodig. Kragen van textiel zijn vatbaarder voor slijtage en vuil, maar zijn ook gemakkelijk schoon te maken. 

Let er ook op dat de lengte van de halsband veranderd kan worden. Twee vingers moeten tussen de halsband en de nek van je hond passen. Zo kan je hond vrij en gemakkelijk ademen. De halsband mag niet te los zitten, anders kan de kop van de hond eruit glijden.

Wat moet je zoeken in een hondentuigje? 

De juiste, nauwsluitende pasvorm is essentieel voor een hondentuig, anders kan het bij de hond tot houdingsproblemen en rugproblemen leiden. Behalve een perfecte pasvorm, moet je er ook op letten dat het harnas goed gewatteerd is. De bewegingsvrijheid van je hond mag niet door het hondentuigje beperkt worden. 

Zoek ook hier naar stevig vakmanschap en materialen zoals metalen sluitingen. Het is ook belangrijk dat de afzonderlijke elementen ingesteld kunnen worden.

Het beste is je hond mee te nemen naar een speciaalzaak, waar je de verschillende tuigjes kunt passen om het tuigje te vinden dat het beste past.

Welke soorten hondentuigjes zijn er?

Harnassen voor honden

Een loodgordel heeft een middenriem tussen de borst en de voorbenen. Het sluit nauw aan op het lichaam van de hond en glijdt niet gemakkelijk weg. Goed voor vrijetijdsbesteding als je hond een goede leibandbeheersing heeft.

Borsttuig voor honden

Vaak wordt dit een Noors tuigje genoemd. De borstriem loopt over de borst van de hond naar de schouders. De zogenaamde rompriem wordt rond de romp aan de twee voorbenen vastgemaakt. Het voordeel van dit hondentuig is dat het gemakkelijk aan en uit te trekken is.

Instaptuig voor honden

Met dit type hondentuig kan de hond gewoon met zijn poten in het tuig stappen. Dit maakt het geschikt voor angstige honden, want het hoeft niet over de kop getrokken te worden.

Of je nu kiest voor een klassieke hondenhalsband of een goed passend hondentuig, voor een leuk momentje samen met je hond of voor een beloning tussendoor, is Snuffelbox een aanrader. Elke box bevat speeltjes, gezonde snacks en traktaties. Ontdek het nu!

Inhoud Snuffelbox - Hondenspeelgoed, hondensnacks en dental sticksElke Snuffelbox bevat hondenspeelgoed, hondensnacks en dental sticks.

👉 Ontdek Snuffelbox voor jouw hond!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!