Hondenzwembad Gids - Laat Je Hond Lekker Zwemmen

Welkom bij onze complete gids waarbij we alle ins en outs over honden zwembaden onder de loep nemen. Alleen een kriebel aan de buik is fijner dan een frisse duik, dus laten we op zoek gaan naar het ideale zwembad voor jouw kleine, middelgrote of grote hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Niets is meer rustgevend en ontspannend dan een duik in een zwembad op een warme dag. En jouw hond is het ongetwijfeld hiermee eens! Heb je erover nagedacht om je hond een eigen zwembad te geven?

Er zijn tal van producten waar je uit kunt kiezen, maar het is een moeilijke keuze en daarom hebben we de opties op een rij gezet. 

Wat is een hondenzwembad?

Honden zwembadHet is een zwembad dat speciaal is gemaakt en ontworpen voor honden, waardoor die beter tegen een stootje kan. De materialen zijn extra stevig om te zorgen dat bijvoorbeeld de poten van jouw hond het zwembad niet kapot maken.

Waarom een hondenzwembad?

Het voornaamste voordeel van een hondenzwembad is dat jouw hond thuis - in een vertrouwde omgeving lekker de verkoeling kan opzoeken. Voor honden is het veel moeilijker om hun warmte kwijt te raken dan voor ons mensen.

Het soms ook prettig zijn om niet de deur uit te hoeven. Wel is het nodig om jouw hond goed in de gaten te houden tijdens het zwemmen.

Waarom niet gewoon een plastic kinderbadje?

Dat heeft te maken met de duurzaamheid van het zwembad. Plastic zwembaden voor kinderen zijn dunner en lang niet zo stevig als een speciaal ontworpen voor hondengebruik. Dus je kunt er een kopen, maar verwacht s.v.p. niet dat het lang meegaat. Honden spelen anders dan kinderen, waardoor het materiaal sterker moet zijn om er langdurig zwemplezier van te hebben. 

Vijf tips voordat je een zwembad aanschaft

Kies de juiste afmeting 

Het is belangrijk dat je een zwembad koopt met afmetingen die geschikt zijn voor jouw hond, zodat er voldoende bewegingsruimte is.

Koop een zeer stevig zwembad

Het materiaal van het zwembad moet aansluit op de eigenschappen van je hond, want je wilt voorkomen dat je lieve viervoeter het zwembad stuk maakt met zijn/haar enthousiast gedrag.

Nagelbestendig

Honden nagelsKies je ervoor om een gewoon zwembadje te kopen? Let er dan op dat het zwembad nagelbestendig is. Als je een hondenzwembad koopt is het zwembad altijd nagelbestendig.

Eenvoudig leeg- en schoonmaken

Zoek naar een zwembad dat eenvoudig kan worden leeggemaakt en schoongemaakt. Het is tevens verstandig om er een afdekzeil overheen te leggen of iets anders wat het water schoon houdt en het zwembad beschermt als je hond er niet in zit.

Denk aan drijvend hondenspeelgoed

Drijvende hondenspeeltjesZwemmen voor je hond is toch echt wat leuker met bijpassende (drijvende) speeltjes die je hond kan grijpen tijdens het zwemmen. Of een ligbad waar jouw hond lekker op kan drijven natuurlijk!

Zwemmende Honden En Kinderen?

Indien je kinderen hebt is het ook verstandig om de hond in een ander zwembad te laten zwemmen. Je kunt er zeker van zijn dat er een grote hoeveelheid bacteriën met je hond in het zwembad zal komen.

Hoe zet je een hondenzwembad op?

Instructies hondenzwembad opzetten:

 1. Zet het hondenzwembad altijd op een horizontale en effen oppervlakte. Let erop dat er geen scherpe stenen e.d. onder het zwembad liggen.

 2. Het hondenzwembad moet bij temperaturen onder de 15 graden niet worden opgebouwd of ingeklapt worden omdat anders het materiaal te sterk belast wordt.

 3. Laat jouw hond niet kauwen aan de zwembadrand of via de zwembadrand omhoog klimmen. Ga niet op de rand van het hondenzwembad zitten.

Zwembaden voor verschillende rassen

Hondenzwembad voor kleine hond 🐶

Heb jij een kleine hond? Bijvoorbeeld één van onderstaande rassen:

 • Chihuahua

 • Dwerg Keeshond

 • Épagneul nain continental

 • Yorkshire terriër

 • Toypoedel

 • Shih Tzu

 • Maltezer

 • Dwergschnauzer

 • Cavalier King Charles Spaniel

 • Mopshond

 • Dwergpincher

 • Of een ander klein ras...

Dan volstaat een wat kleiner hondenzwembad wat doorgaans ook wat goedkoper is dan een bad voor grotere rassen.

Hondenzwembad middelgrote hond 🐶

Heb jij een middelgrote hond? Bijvoorbeeld één van onderstaande rassen:

 • Beagle

 • Finse Spits

 • Engelse Cockerspaniël

 • Border Collie

 • Samojeed

 • Nova Scotia Duck Tolling Retriever

 • Engelse Bulldog

 • Basset Hound

 • Australische herdershond

 • Labrador Retriever

 • Of een ander middelgroot hondenras... 

Hondenzwembad grote hond 🐶

Heb jij een grote hond? Bijvoorbeeld één van onderstaande rassen?

 • Duitse dog

 • Leonberger

 • Ierse wolfshond

 • Mastiff

 • Golden retriever

 • Rottweiler

 • Cane corse

 • Berner senner

 • Alaska malamute

 • Sint-bernard

 • Of een ander groot hondenras...

Zwembaden voor hondentherapie

Niet veel mensen zijn er bekend mee maar het bestaat wel redelijk. De zwembaden zijn professioneel en compleet aangepast op honden zodat je samen met je hond kan genieten. Ze onderscheiden zich van normale zwembaden door hun aangepaste diepte en minder gebruik van chemicaliën. Samen met je hond brengt veel ontspanning met zich mee en is voor beide een prettige ervaring.

De meeste zwembaden worden vooral gebruikt voor honden die moeten revalideren na het ondergaan van een operatie. Het trainen van de zwakke lichaamsdelen na een operatie zorgt ervoor dat je hond sneller hersteld en zijn spierbouw groeit. Het trainen in het water is watertherapie en al lang een begrip in de medische wereld. Het brengt veel minder belasting met zich mee, omdat de hond zich bevind in de nagenoeg gewichtloze toestand tijdens de therapie. Echt een aanrader voor honden na een operatie of natuurlijk als je in de koudere maanden samen met je hond wilt genieten van een dagje samen zwemmen. 

Samen zwemmen in een hondenzwembad is een prettige ervaring en goed voor de band met je hond. Er is wel een nadeel het is best prijzig en het past niet bij iedereen in het budget. Een passende oplossing is daarom het aanschaffen van een eigen hondenzwembad die je samen met je hond kan opzetten en er heel de zomer van kan genieten. Een leuke en verkoelende ervaring voor je hond elk jaar opnieuw. 

Honden zwemmiddagen in de zomer

Ter afsluiting van het zwemseizoen organiseren veel zwembaden een honden zwemmiddag. Je kunt deze websites eens checken om te onderzoeken of er wat georganiseerd wordt: Hondenpension Hol van PlutoHondenplons (The Dog Company), Dog's Plons (Zwembad De Windas), 't Natte Neuzenbad.

Elk jaar na het warme seizoen stellen een aantal zwembaden over heel Nederland zich open voor een honden zwemmiddag. Alle honden krijgen dan de mogelijkheid om samen met hun baasjes een middag te zwemmen en nieuwe vriendjes te maken. Naast het zwemmen zorgt een zwembad vaak voor een lekkere snacks en staan er genoeg waterbakken tegen de dorst!

De zwembaden die aan een zwemmiddag voor honden doen plannen (meestal) een evenement in op hun eigen Facebook pagina. Doorgaans is dit vanaf eind augustus tot medio september. Kijk ook even op de websites van de zwembaden bij jou in de buurt om erachter te komen of er wat wordt georganiseerd voor honden.

Heeft jouw hond 🐶 waterangst?

Is jou hond bang voor water? Een hondenzwembad geeft de mogelijkheid om angst weg te nemen. Doordat je thuis een zwembad neerzet kan jou hond in een vertrouwde omgeving genieten van een heerlijke afkoeling zonder dat hij/zij word geprikkeld door andere honden. Jonge honden kunnen ook op deze manier kennis maken met water. Naast het afkoelen kan je er ook zelf bij in gaan en een leuk speeltje meenemen zodat je hond op een vertrouwde en plezierige manier over de angst heen komt.

Honden koelmat

Als je hond niet wil of kan zwemmen, overweeg dan jouw hond af te koelen middels een koelmat. Lees hier alles over honden koelmatten 👉

Speeltjes voor in het water

Er bestaan duizenden speeltjes voor honden maar wat deze tijd echt van pas komt zijn de drijvende honden speeltjes. De speeltjes zijn er in alle soorten en maten en perfect op je hond mee te vermaken in het zwembad. 

Besparen? Bouw een DIY hondenzwembad!

Kijk onderstaand filmpje om inspiratie op te doen over het maken van een doe-het-zelf hondenzwembad.

Snuffelbox Vakantiebox

Wil je - wellicht als aanvulling op jullie nieuwe hondenzwembad - het zonnetje in huis 🐶 een héél speciaal vakantiecadeau geven?

Geef de Snuffelbox Vakantiebox; een box vol met leuke (water)speeltjes voor de nodige verkoeling, super gezonde snacks en accessoires die passen bij de zomer.

Inhoud Vakantiebox

De inhoud van de box is geheim dat moet jouw hondje zelf ontdekken. Wel kunnen we zeggen dat er precies wordt gekeken naar de grootte van jouw hond.

Ontdek hoe je hond 🐶 reageert

De reacties op de box zijn altijd enthousiast Ontdek hoe jouw hond reageert op de box en pak hem samen uit voor allebei een verrassing.

Allergieën? Geen probleem. :)

Allergieën word rekening gehouden tijdens de bestelling kan je dit aangeven. Er zit genoeg leuks en lekkers in de box aangepast aan het warme weer. Omdat honden hun warmte minder snel kwijt raken hebben we er ook een speeltje in gedaan die ervoor gaat zorgen dat je hond het minder warm heeft tijdens het spelen. Alles is in de vakantie stemming en ook handig voor op reis! 

Reserveer de Snuffelbox Vakantiebox

En vergeet niet... er is meer dan cadeau's en een zwembad in de tuin! ;) 

Honden in het water uitgelaten

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!