Wat is de oorzaak dat jouw hond wagenziek wordt?
De oorzaak dat jouw hond wagenziek wordt, is eigenlijk dezelfde oorzaak waarom sommige mensen wagenziek worden. Jouw hond wordt wagenziek wanneer zijn hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van je ogen en je evenwichtsorgaan. Met zijn ogen ziet jouw viervoeter dat er gereden wordt en dat er een bepaalde richting op gereden wordt. Echter, het evenwichtsorgaan van jouw hond registreert stilstand. De hond zelf beweegt namelijk niet, althans niet zoals het voertuig waar hij inzit beweegt. Door dit ‘misverstand’ kan jouw hond wagenziek worden.
Als jouw hond zich op een bepaalde manier gedraagt in de auto, dan is het niet direct gezegd dat jouw hond wagenziek is. Het is ook heel goed mogelijk dat jouw trouwe viervoeter bijzonder angstig is voor het autorijden.
Jouw hond wordt wagenziek wanneer zijn hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van je ogen en je evenwichtsorgaan.
Hoe herken je wagenziekte bij een hond?
Hoewel de oorzaak van reisziekte bij mensen en bij honden hetzelfde is, is het voor een hond lastig om aan te geven dat hij zich wagenziek voelt in de auto. Hij kan immers niet praten. Toch is het niet onmogelijk om wagenziekte bij jouw hond te herkennen. Het is belangrijk dat je zijn lichaamssignalen goed in acht neemt.
Hond wagenziekte | symptomen
Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt zien dat jouw hond wagenziek is.
Jouw hond kan overmatig gaan kwijlen als hij zich wagenziek voelt. Er komt namelijk veel speeksel vrij als jouw hond misselijk is;
Daarnaast kan jouw hond flink gaan hijgen. Dit hijgen gaat verder dan sneller ademen. Wanneer het stil is in de auto kan je jouw hond echt hard horen hijgen met de tong uit zijn bek;
Vanwege het kwijlen en het hijgen, zal jouw hond kunnen gaan smakken;
Ook zal hij snel aan zijn lippen en neus likken;
Wanneer jouw hond wagenziek is en dit tot een hoogtepunt komt, zal hij braakneigingen hebben of zelfs gaan braken.
Jouw hond vertoont verschillende symptomen als hij wagenziek wordt.
Wat moet je doen als je hond wagenziek is?
Wanneer een hond wagenziek is, kan dit repressief (achteraf), maar ook preventief (vooraf) behandeld worden.
Hond wagenziek oplossen
Wanneer je hebt opgemerkt dat jouw hond wagenziek is in de auto, kun je hem vóór de volgende rit medicatie geven. Cerenia is een voor de hand liggend middel om aan je hond te geven als hij last van reisziekte heeft. Dit is een antibraakmiddel dat door middel van wetenschappelijk onderzoek effectief werkt tegen misselijkheid bij honden.
Wat betreft medicatie is het altijd verstandig om eerst het advies van een dierenarts te vragen. Deze weet, na een gezondheidscheck, of medicatie de juiste keuze is voor jouw hond. Er zijn ook homeopatische middelen verkrijgbaar.
Hond wagenziek preventief
Het gebruik van medicatie is niet de enige oplossing tegen wagenziekte bij honden. Wagenziekte kan namelijk ook voorkomen uit angst voor het autorijden of angst voor het onbekende.
Zorg er onder andere voor dat jouw hond de mogelijkheid heeft om naar buiten te kijken, wanneer de ramen donker zijn gemaakt, heeft de hond niet de mogelijkheid om uit het raam te kijken en de bewegingen te volgen;
Maak geen onverwachte bewegingen en rijd met een constante snelheid. Het is belangrijk dat het evenwichtsorgaan van jouw viervoeter niet wordt getriggerd door onverwachte bewegingen die de ogen sneller kunnen registreren;
Zorg voor frisse lucht in de auto. Zet eventueel een raampje een klein stukje open. Dit zorgt voor ventilatie in de auto en genoeg zuurstof;
Wees wagenziekte bij honden voor en pauzeer regelmatig als jullie lange stukken moeten rijden.
Welke van deze 5 oplossingen voor wagenziekte bij honden ga jij proberen?
Kan hond over wagenziekte heen groeien?
Dat honden en mensen op dit gebied niet veel van elkaar verschillen, blijkt wel uit het feit dat wij op het volgende punt ook weer overeenkomen met onze hondenvriend. Vaak hebben kleinere kinderen last van wagenziekte en dit is bij honden ook zo. Puppy’s hebben vaak last van wagenziekte, maar groeien hier na verloop van tijd vaak overeen. Mocht jouw puppy last hebben van wagenziekte, ga de autorit dan niet vermijden. Zo zal de reisziekte namelijk niet verdwijnen. Het is namelijk ook een vorm van gewenning. Honden kunnen over wagenziekte heen groeien, maar dan moeten ze er wel aan wennen.
Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven aan het einde van de rit? Geef hem dan iets lekkers uit de Snuffelbox. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Maak van de autorit een leuke trip voor jullie beide.