Je hond eet gras? De oorzaken en hoe je hond te helpen

Je hond eet gras en je vraagt je af waarom? Veel honden vertonen dit gedrag daadwerkelijk en knabbelen tijdens het wandelen aan de weelderige groene grassprieten. Maar waarom honden eigenlijk gras eten, wanneer dit te veel wordt en waar je op moet letten, leggen we uit in deze blogpost.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je hond vaak gras eet tijdens het wandelen of rondrennen. Allereerst hoef je je geen zorgen te maken, want ze hebben bijna allemaal de neiging om aan de sappige grassprieten te knabbelen. In de meeste gevallen is dit gedrag niet problematisch en maakt het deel uit van het normale gedrag. Soms eten honden gewoon gras uit verveling of omdat ze dit gedrag als pup van hun moeder hebben afgekeken.

Het af en toe eten van gras is volkomen normaal voor honden. Maar je moet dit gedrag altijd goed in de gaten houden.

Waarom eet mijn hond gras?

Er is geen duidelijke wetenschappelijke verklaring waarom honden gras eten. Er zijn dus veel verschillende verklaringen voor dit gedrag.

De meest voorkomende verklaringen zijn:

  • De spijsvertering van de hond zou worden gestimuleerd en ondersteund door de vezels in gras;

  • Als je hond spijsverteringsproblemen heeft, zal hij proberen door het eten van gras te braken om zijn maag te legen. Vergeet niet dat katten regelmatig gras eten om uitgelikte haren uit te braken. Dit gedrag kan vergelijkbaar zijn bij honden, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.

  • Als je hond een tekort aan voedingsstoffen heeft, zal hij meer gras eten.

  • Je hond kan ook lijden aan een wormbesmetting.

Zoals uitgelegd, is van geen van de genoemde redenen wetenschappelijk bewezen dat het dé oorzaak is. Het feit dat zelfs veel honden die in goede gezondheid verkeren en een zeer evenwichtig dieet hebben, vaker gras eten, zou er zelfs op kunnen wijzen dat honden het gewoon lekker vinden.

Honden eten gras uit verveling en om te kalmeren.

Zoals je waarschijnlijk weet, houden honden van knabbelen. Dit is een volkomen soorteigen gedrag en dient om te ontspannen en de tanden te reinigen. Daarnaast lijkt het kauwen van gras ook een ontspannend effect te hebben op honden, vergelijkbaar met kauwgom voor ons mensen.

Misschien eet je hond ook gras als je iemand ontmoet tijdens een wandeling en als je een paar minuten met iemand anders praat. In dat geval is verveling waarschijnlijk de reden waarom je hond een paar graspollen eet.

Sommige honden eten ook gras als ze iets spannends meemaken of als ze een spannende ontmoeting hebben met een andere viervoeter. Dit is ook meer voor hun eigen gemoedsrust en waarschijnlijk niet om gezondheidsredenen.

Observeer daarom je hond wanneer hij gras eet en houd rekening met de omstandigheden.

Wanneer wordt gras eten een probleem voor honden?

Als je merkt dat geen enkele externe omstandigheid leidt tot gras eten, maar dat je hond veel gras eet en probeert tegen zijn ongemak te vechten en over te geven, moet je goed opletten. Als je hond meer dan een paar grassprietjes eet, maar hele graspollen inslikt, moet je daar ook op letten.

Braakt je hond of heeft hij spijsverteringsproblemen en diarree? Dan moet je een dierenarts raadplegen. Je kunt het beste noteren hoe vaak, hoeveel en in welke situaties je hond gras eet, dit zal de dierenarts helpen de situatie te beoordelen.

Kijk ook naar het braaksel of de uitwerpselen van je hond. Als je bloed ziet of als de ontlasting bedekt is met slijm, kan dit wijzen op een ontsteking in het maag-darmkanaal en moet dit door een dierenarts worden onderzocht.

Belangrijke mededeling:

Als je hond een grassprietje uit zijn billen heeft steken, trek het er dan heel voorzichtig en niet te snel uit, anders kunt je met het grassprietje het gevoelige slijmvlies in de endeldarm beschadigen.

Lekker groen gras is voor veel honden een kleine traktatie.

Zo kunt je je hond helpen als hij veel gras eet.

Als je hond buitensporig veel gras eet, raadpleeg dan een dierenarts. Zij voeren een grondig medisch onderzoek van je viervoeter uit en behandelen de oorzaak, zoals stofwisselingsstoornissen of ziekten van het maag-darmkanaal.

Als je onlangs van voer voor je hond bent veranderd, probeer dan graanvrij voer of voer dat beter wordt verdragen.

Houd ook rekening met psychologische factoren en vraag je af of je hond aan stress lijdt. Is er een nieuwe, onbekende situatie? Is je hond vaker alleen dan voorheen? Deze situaties kunnen er ook voor zorgen dat je hond meer gras eet dan normaal.

Dit huismiddeltje kan helpen als je hond veel gras eet.

Als je de maag- en darmactiviteit van je hond wilt ondersteunen, kunt je hem wat geneeskrachtige klei voeren. Dit is een natuurlijk en bewezen huismiddeltje.

Bij acute maag-darmproblemen helpt een lang gekookte wortelsoep.

Je hond mag op deze plaatsen geen gras eten.

Vermijd dat je hond gras eet op drukke wegen of midden in de stad. Het gras is vaak vervuild met de uitlaatgassen van auto's.

Je hond mag ook geen gras eten dat direct aan de rand van velden groeit. Dit kan worden verontreinigd door pesticiden of meststoffen die de boeren gebruiken.

Samenvatting/conclusie:

Als je hond slechts af en toe aan een paar grassprieten knabbelt, hoeft je je zeker geen zorgen te maken. Dit is het gedrag van de meeste honden. Wees voorzichtig als je hond veel gras eet. Controleer zijn uitwerpselen en raadpleeg bij twijfel een dierenarts.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!