Je hond in bad | stappen en hondenshampoo 💧

Je bent dol op jouw viervoeter. Hij is trouw, hij is lief en hij is eigenlijk gewoon je beste hondenvriendje. Er is alleen één nadeel: jouw trouwe viervoeter vindt het heerlijk om door de modder te rennen en te rollen. Het liefst laat hij geen enkel plekje van zijn witte vacht onbenut en is een modderbad voor hem een echte delicatesse. Eens in de zoveel tijd laat je hem zijn gang gaan en mag hij zich helemaal onderdompelen. Uiteraard gaat hij daarna eens lekker in bad, maar is het wel zo verstandig, een hond wassen? Snuffelbox vertelt je vandaag alles over je hond in bad doen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Is het goed om je hond te wassen?

Een hond wassen is niet verkeerd, maar het is ook niet per se goed om je hond te wassen. Dit ligt echt volledig aan de situatie waar je mee te maken hebt. Is jouw hond bijzonder smerig geworden na een wandeling of is hij door een vies goedje gerold, dan is het natuurlijk goed om jouw hond even te wassen. Voor honden met een huidziekte is het zelfs goed om ze zo nu en dan te wassen. Pas wel op, honden hebben van nature een beschermlaag op de huid en als je ze regelmatig wast, wordt deze beschermlaag aangetast.  

Deze hond maakt zich klaar voor een bad.

Hoe vaak moet je je hond wassen?

Dat brengt ons ook direct bij het tweede onderdeel, want hoe vaak moet je je hond wassen? Niet te vaak, maar wat is niet te vaak? Het is waarschijnlijk veel minder vaak dan je verwacht. Een kleine kortharige hond hoeft maar twee tot vier keer per jaar gewassen te worden. Uiteraard mag dit ook wel iets vaker, maar stop jouw hond niet vaker dan eens per maand in bad. Uiteraard geldt dit niet voor honden met een huidaandoening, hier moet een dierenarts uitsluitsel over geven. 

Kun je je hond wassen met Zwitsal?

Nee, nee en nog eens nee. We kunnen onze hond niet wassen met Zwitsal en andere shampoo bedoeld voor mensen. Honden hebben een andere huid dan mensen. Hun huid heeft namelijk een hogere pH-waarde. Daarnaast is hondenshampoo veel beter uit te spoelen dan shampoo bedoeld voor mensen en heeft hondenshampoo een beter reinigend vermogen. Babyshampoo, zoals Zwitsal is minder slecht voor honden dan shampoo bedoeld voor mensen, maar het is nog steeds niet goed voor onze trouwe viervoeter. Houd het dus veilig bij hondenshampoo. 

Deze hond kan wel een bad gebruiken.

Wat is een goede hondenshampoo?

Uiteraard is iedere shampoo speciaal bedoeld voor honden prima om te gebruiken, maar er zijn een aantal merken die bijzonder goed uit de bus komen. 

Greenfields hondenshampoo

Er zijn verschillende soorten hondenshampoo van Greenfield voor je hond. Zo is er een shampoo met een conditioner in één voor langharige honden, maar ook een shampoo die speciaal bedoeld is voor jouw puppy. De hondenshampoo van Greenfields zijn vrij van parabenen en pH neutraal. 

Beau-Beau hondenshampoo

Ook met de hondenshampoo van Beau-Beau zijn veel mensen blij. Deze shampoo is er ook in verschillende varianten. Zo is er een shampoo voor honden met een gevoelige huid en tegen klitten in de vacht. Deze hondenshampoo van Beau-Beau is vrij van parabenen en alcoholvrij. 

Bugalugs hondenshampoo 

De hondenshampoo van Bugalugs nemen wij op in deze lijst, omdat bij deze shampoo expliciet wordt vermeld dat de formule vegan is. Deze shampoo is beschikbaar in verschillende geuren die verschillende positieve uitwerkingen hebben op de vacht en de huid van jouw hond, zoals honing en citroen. 

Deze hond krijgt een lekker bad.

Hoe kun je het beste je hond wassen?

Goed, we weten nu hoe vaak we onze trouwe viervoeter mogen wassen en we weten ook dat dit absoluut niet mag met shampoo bedoeld voor mensen, maar hoe moeten wij onze hond wassen? 

Kammen

Uiteraard hangt dit af van de vacht van jouw hond, maar als jij de eigenaar bent van een langharige viervoeter is het belangrijk dat je hem eerst eens even lekker borstelt. 

Nat maken 

Vul het bad zo’n halve meter met lauwwarm water met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. Verdun de hondenshampoo met het water en zeep jouw hond lekker in met de hondenshampoo. Jouw hond wassen moet geen vervelende bezigheid zijn, dus houd rekening met de tijd. Spoel de hondenshampoo goed uit, want we willen niet dat er zeepresten achterblijven in de vacht. 

Drogen

Maak je hond goed droog met een handdoek. Probeer het gebruik van een föhn te vermijden, want onze trouwe hondenvriend kan dit voorwerp behoorlijk beangstigend vinden. Zorg ervoor dat je jouw hond goed droogt, want je wilt niet dat jouw hond kouvat. Ga niet eerder met jouw hond naar buiten voor hij echt droog is. Tenzij het natuurlijk hoogzomer is. 

Hoe kun je het beste je hond wassen?

Kun je een puppy wassen? 

Je kunt een puppy gerust wassen, maar bedenk goed of dit ook echt nodig is. Het is natuurlijk mogelijk dat jouw puppy zichzelf bevuilt, omdat hij nog klein is. Probeer alleen de vacht schoon te maken die vuil is geworden. Het is belangrijk dat jij de eerste wasbeurt van jouw puppy positief maakt, zodat jouw hond het niet vervelend vindt om in bad te gaan. 

Is jouw trouwe viervoeter weer fris en fruitig na een lekker bad? Geef hem dan een lekkere snack uit de Snuffelbox. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!