Kleine bloedzuigers deel II: wat helpt tegen vlooien bij honden?

Lijkt je hond ongewoon onrustig en krabt hij aan zijn vacht of knaagt hij aan zijn vacht en poten? Of likt hij zijn vacht overmatig? Dan kan het zijn dat je hond last heeft van vlooien. Deze onaangename parasieten veroorzaken vaak problemen voor honden en hondeneigenaren. Wij vertellen je over vlooienbesmetting bij je hond en wat je eraan kunt doen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Heeft je hond vlooien?

Vlooien zijn een echte plaag en helaas worden honden er regelmatig mee besmet. Vlooien kun je met het blote oog zien, ze zijn ongeveer 4 millimeter groot, hebben geen vleugels, maar wel sterke achterpoten waarmee ze tot 1 meter kunnen springen. Het lichaam van de vlo is plat en smal.

Vaak een duidelijk signaal voor vlooien: de hond krabt zich vaak en krachtig.

Als je een vlo op je geliefde viervoeter niet met het blote oog kunt zien, moet je een speciale vlooienkam gebruiken. Borstel je hond er grondig mee en maak de kam daarna schoon met een witte papieren zakdoek. Zitten er zwarte kruimels op het weefsel? Worden ze roodbruin als je erover wrijft? Dan is je hond waarschijnlijk besmet met vlooien, want dit zijn vlooienuitwerpselen, die onverteerde bloedbestanddelen bevatten.

Onderzoek ook de huid van je hond. Zie je roodachtige beten op de huid van je hond? Deze liggen meestal vlak naast elkaar. Vlooien stoppen met bloed zuigen als ze gestoord worden en beginnen dan op een andere plek weer te zuigen.

Hoe herken je een vlooienbesmetting bij een hond?

Let vooral op deze tekenen en symptomen:

- De hond heeft last van algemene rusteloosheid en is nerveuzer dan normaal.

- Hevige jeuk en veelvuldig, krachtig krabben van de hond.

- De hond blijft in bepaalde delen van zijn lichaam bijten.

- De vacht is dof, vachtschade en huidbeschadigingen zijn zichtbaar door het krabben.

- Zichtbare roodheid van de huid en puisten, vooral op de buik, de basis van de staart of de binnenkant van de dijen van de hond.

- Grote gebieden van haaruitval.

- Kruimelige vlooieneitjes en zwarte vlooienpoep in de vacht.

Hoe komen vlooien op de hond?

Vlooien kunnen op verschillende manieren op je hond terechtkomen. Een daarvan is door contact met andere honden die al besmet zijn met vlooien of door contact met andere wilde dieren. Egels zijn bijvoorbeeld vaak besmet met vlooien en brengen het ongedierte snel en veelvuldig over.

De larven en poppen van vlooien overleven buiten maandenlang zonder voedsel, dus zelfs buiten is een hond niet veilig voor een vlo.

De onbeminde parasiet: Een vlo in close-up.

Wanneer komen vlooien voor?

Vlooien komen in alle seizoenen voor. Niet alleen in de zomer, maar ook in een zachte winter of in verwarmde woningen kunnen vlooien gemakkelijk maanden wachten om een geschikte gastheer te vinden. Vooral in warme woningen zijn er ideale omstandigheden voor de vlo om zich ongestoord te vermenigvuldigen.

Een vrouwelijke vlo legt enkele honderden eitjes, die de hond door de hele woning kan verspreiden. Daarom moet je je huis ook grondig schoonmaken als je hond besmet is met vlooien.

Zo komt je hond weer van de vlooien af!

Om de vervelende vlooienplaag blijvend en effectief te bestrijden, moet je alle ontwikkelingsstadia van de vervelende parasieten bij je hond bestrijden.

Zorg ervoor dat je zowel de volwassen vlooien als de vlooieneieren, -larven en -poppen bestrijdt. Als er meerdere dieren bij je wonen, behandel dan uit voorzorg ook de niet-besmette dieren met een anti-vlooienmiddel.

Hoe eerder je erin slaagt de productie van vlooieneitjes te stoppen, hoe eerder je hond en de hele woning weer vrij zijn van het vervelende ongedierte.

Je kunt ook profylactisch optreden tegen vlooienbesmetting. Als preventieve maatregel raden wij aan je hond om de vier weken te behandelen met vlooienmiddelen (bv. anti-vlooienshampoo).

👉 HIER kunt je een anti-vlooienmiddel voor je hond bestellen bij Bol.com.

Zo kan je viervoeter zonder zorgen ravotten met andere harige neuzen en krijgen vlooien geen kans om zich te verspreiden.

Een eerste tegenmaatregel tegen vlooienbesmetting: de hond wassen met anti-vlooienshampoo.

Welke huismiddeltjes werken tegen vlooien?

Op internet circuleren talloze tips en huismiddeltjes tegen vlooien. Hondeneigenaren proberen hun honden op natuurlijke wijze van de parasieten af te helpen. Helaas werken deze huismiddeltjes vaak niet zoals gewenst. Gebruik geen essentiële oliën van welke aard dan ook, ze kunnen giftig zijn en de gevoelige neus van je hond zal lijden onder de intense geuren.

De doeltreffendheid van ultrasone halsbanden is nog niet wetenschappelijk bewezen. Wij raden het gebruik van deze halsbanden af, omdat honden - in tegenstelling tot wij mensen - de pulsatie in het ultrasone bereik kunnen waarnemen. Dit kan je hond irriteren en blijvende schade toebrengen.

Dus als je een vlooienplaag hebt, zoek dan niet naar huismiddeltjes en ga ook niet experimenteren, want snel en doeltreffend optreden is belangrijk om je hond van de parasieten te verlossen en te voorkomen dat ze zich verspreiden.

Met behulp van de vlooienkam kunnen vlooieneitjes worden gevonden en uitgeborsteld.

Zijn vlooien gevaarlijk voor honden?

Als je hond besmet is met vlooien, moet je dit serieus nemen. De intense jeuk en het krabben kunnen niet alleen vervelend zijn, maar ook bacteriële huidinfecties veroorzaken. Als de hond zwaar besmet is met vlooien, kan dit leiden tot bloed- en ijzertekort, waardoor de viervoeter verzwakt. Vlooien zijn ook dragers van ziekten; er is bijvoorbeeld geconstateerd dat ziekteverwekkers van meningitis en tyfus door vlooien worden overgedragen.

Deze hond wordt behandeld tegen vlooien met een preparaat.

Veel honden zijn ook allergisch voor het speeksel van de vlo. Deze vlooienspeekselallergie dermatitis, of kortweg vlooienallergie, veroorzaakt bijzonder hevige jeuk bij aangetaste honden. Ook haaruitval en ernstige verwondingen aan de huid van de hond kunnen voorkomen.

Conclusie:

Elke hond kan worden besmet met vlooien. Als je hond last heeft van een vlooienplaag hoef je niet in paniek te raken, maar een snelle en effectieve behandeling van je geliefde viervoeter is onvermijdelijk. Je moet niet experimenteren, maar de bovengenoemde middelen gebruiken om deze parasieten te bestrijden.

Als je niet zeker bent of als je hond lijdt aan een ernstige vlooienplaag, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Wil je je hond verwennen? Geef je hond de Snuffelbox cadeau, de hondenbox die tot de nok toe gevuld is met lekkere hondensnacks, verzorgingsproducten en hondenspeelgoed!

👉 Schrijf je hond nu in voor de Snuffelbox en ontvang extra GRATIS hondenspeelgoed!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!