Teek bij hond in de vacht.
Een teek beet een hond en zoog zich vol.
Hoe gevaarlijk zijn teken bij honden?
Eerst het goede nieuws: je moet niet in paniek raken of bang zijn voor een tekenbeet. Toch is enige voorzichtigheid geboden, want teken zijn kleine bloedzuigende parasieten die zich aan de huid vasthechten en zich voeden met het bloed van hun slachtoffers. Het eigenlijke bloedverlies levert geen gevaar op.
Teken kunnen echter zorgen baren als dragers van ziekten, omdat ze tot de groep mijten behoren en zich, net als muggen, met het bloed van andere levende wezens moeten voeden om te overleven. De teken die in dit land voorkomen zijn tussen 2 en 6 mm groot, hebben een afgeplat, driehoekig lichaam en acht poten. Met hun klauwen kunnen ze zich heel goed aan honden en mensen vasthouden en zo hun voorliefde voor het zuigen van bloed voortzetten.
Ze hebben daarvoor veel bloed nodig, en daarom zuigen teken hun gastheer vaak meerdere dagen aan.
Tekenwaarschuwing in Duitsland.
Teken leven meestal op weiden, bosranden, in parken of in het algemeen op hoog gras. De tekenbeet is niet pijnlijk, dus je hond zal niet janken. Het gevaar is eerder dat de teek langer onontdekt blijft, waardoor het risico op overdracht van ziekteverwekkers toeneemt.
De sluwe bloedzuigertjes verkiezen warme lichaamsdelen, maar zullen zich overal op het lichaam vestigen om vers bloed te zuigen. Ze teisteren je hond het meest achter de oren, onder de oksels, tussen de poten of bij de basis van de staart.
Maak er dus, vooral in de zomer, een routine van om je hond na een wandeling op teken te controleren.
Wat is het gevaar van een tekenbeet bij een hond?
Aanvankelijk is een tekenbeet op een hond nogal verontrustend en vervelend. Vooral als het op een moeilijk bereikbare plaats gebeurt. Maar na een bepaalde tijd kan deze tekenbeet gevaarlijk en bedreigend worden voor de hond. Dit hangt af van de ziekteverwekker waarmee de teek besmet is. Volgens studies is elke derde teek besmet met de ziekteverwekker van de ziekte van Lyme. Andere door teken veroorzaakte overdraagbare ziekten zijn anaplasmose, ehrlichiose, babesiose en TBE.
Belangrijk: Verwijder teken onmiddellijk als je ze ontdekt.
Zodra de teek je hond bijt, scheidt hij een afscheiding af. Deze afscheiding is een soort verdovingsmiddel en ook een antistollingsmiddel, dat ervoor zorgt dat de eigenlijke beet niet pijnlijk is en dat de wond niet dichtgroeit, zodat het voortgaande bloedtransport blijft functioneren.
Als de teek zelf als tussengastheer besmet is met bacteriën of virussen, kan hij deze ziekten nu op je hond overbrengen. Mannelijke teken zuigen minder lang aan je hond. De vrouwelijke teek heeft meer bloed nodig om eitjes te produceren en kan dit gedurende enkele weken uit je hond zuigen.
De bruine hondenteek, die roodbruin van kleur is, is erg beweeglijk en kan tot een jaar overleven zonder bloedtoevoer. Deze teek komt in heel Europa voor en kan Kynische Ehrlichiose, Anaplasmose en Babesiose overbrengen. "Tekenkoorts" (ehrlichiose) is bij de hond merkbaar door een ziektefase die ongeveer 2 tot 4 weken duurt. Daarna volgt een stille fase van de ziekte, tot ze uiteindelijk overgaat in een symptomatisch en chronisch stadium.
De symptomen in de zogenaamde acute fase bij honden zijn koorts, braken, zwelling van de lymfeklieren, spiertrekkingen en kortademigheid. In Duitsland is de gewone bos teek de meest voorkomende tekensoort. Ze kan drager zijn van de ziekteverwekkers voor de ziekte van Lyme, TBE (vroege zomer meningoencefalitis) en anaplasmose.
Bij een beet kan er een geleidelijke ziekteverschijnselen ontstaan van twee weken tot vijf maanden, die vaak niet direct en correct herkend worden. De niet-specifieke symptomen zijn onwil om te eten en vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn en kreupelheid aan voor- en achterbenen.
Waar schuilt het gevaar van een tekenbeet voor de hond?
Teken komen in het algemeen overal in de natuur voor. Vroeger geloofde men dat teken uit bomen vielen om op de hond te komen. Intussen weten we dat ze liever op grassen en struiken zitten en op de loer liggen tot een potentieel slachtoffer voorbij komt. Als de teek op de vacht van de hond geland is, zoekt hij een geschikte plek, doorboort de huid van zijn slachtoffer met zijn tangvormige kop en begint zich te voeden met het bloed en het lymfevocht.
Daarbij kerft de teek de huid van de geliefde viervoeter met de nijptang van zijn monddelen en steekt in de ingesneden wond met zijn prikkende proboscis. De schildteek heeft een lange proboscis die voorzien is van weerhaken en zich in de huid van de hond vasthaakt.
Sta stil! Deze viervoeter laat de teek uit zijn oog verwijderen.
Preventie in plaats van nazorg - hulp bij tekenbeten
Teken voelen zich het prettigst bij temperaturen tussen 17° en 20°, daarom komen de meeste tekenbeten voor in de seizoenen lente en herfst. Ze kunnen echter ook in de winter bij 7° actief zijn en honden bijten of steken.
Verwijder een teek zo snel mogelijk, want een hond kan al na ongeveer drie uur besmet zijn met mogelijke ziekteverwekkers.
Elk uur telt als een hond door een teek gebeten is, want het risico op besmetting neemt heel snel toe.
Controleer je hond grondig op teken, elke keer als je hem uit laat. Borstel hem grondig of ga met een vochtige doek over zijn vacht. Zoek naar kruipende bruinachtige tot roodachtige vlekken en reeds vastzittende teken. Als je een teek gevonden hebt, verwijder hem dan onmiddellijk. Dit kan vrij gemakkelijk, pijnloos en snel gedaan worden met speciale teeknippers of teekhendels uit speciaalzaken.
Als de teek zich al heeft vastgehecht, kom dan zo dicht mogelijk bij de huid met de teekverwijderaar, voorkom dat je te veel haren uittrekt en draai de teek eruit. Zorg ervoor dat je de kop van de teek te pakken krijgt, zodat hij niet verder in de huid van je hond kan vreten.
Gebruik geen oliën, benzine, alcohol of lijm om de teek te verwijderen!
Na verwijdering plet of verbrand je de kleine bloedzuigers. Ze bij het huishoudelijk afval gooien is niet aan te raden. Een beetje aaien zal je hond zeker opvrolijken en hem de kleine bloedzuiger snel doen vergeten.
Welke tekenremedies voor honden helpen echt
Het controleren op teken op het lichaam van je hond na een wandeling moet een vanzelfsprekendheid zijn. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen, dus willen we je een paar goede remedies tegen teken bij honden geven.
Halsbanden tegen teken voor honden
Vlooienband hond.
Tekenkragen zijn een van de meest beproefde middelen om teken te voorkomen. Deze preventieve tekenbescherming voor honden is een van de meest doeltreffende.
👉 Shop deze anti-teek halsband.
Tabletten als bescherming tegen teken?
Deze tabletten helpen tegen teken.
Bij de dierenarts zijn er ook tabletten die een langdurige werkzaamheid tegen teken bij honden garanderen. Wel moet gezegd worden dat de diergeneeskunde deze nog niet lang uitvoerig getest heeft; langetermijnstudies ontbreken momenteel.
Dierenartsen en deelgenezers raden deze vorm van tekenbestrijding echter vaak af.