Klimaatactie

Snuffelbox plant één boom voor iedere nieuwe abonnee   

Op dit moment is er geen tijd meer om te discussiëren of het klimaat verandert of niet. In 2019 is de temperatuur in de VS 1,5 graden gestegen in vergelijking met temperaturen een eeuw geleden. Ongeacht de reden voor deze temperatuurverandering, versnelt het de verspreiding en verhoogt het de prevalentie van ziekten die zowel 👩 mensen als 🐶 honden treffen. 

Wat is de impact van klimaatverandering op o.a. jouw hond en wat kun jij eraan doen? 

Omdat mensen de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering zijn, is het onze verantwoordelijkheid om te doen wat we kunnen om de gevolgen voor onze viervoeters te verminderen. 

Natuurrampen doden jaarlijks duizenden honden 

Wanneer wetenschappers de stukjes samenvoegen, projecteren ze dat orkanen in het algemeen intenser worden in een opwarmende wereld, met hogere windsnelheden en grotere neerslagniveaus. Klimaatverandering veroorzaakt meer intense stormen, record overstromingen en meer langdurige droogte. Door natuurrampen komen ieder jaar duizenden honden om het leven. 

Huisdieren tijdens orkaan Katrina

Tijdens orkaan Katrina trok de SPCA (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) in New Orleans ongeveer 15.000 honden en katten uit het water en van daken. Eigenaren zijn mogelijk niet thuis om hen te redden wanneer zich een ramp voordoet. Gevangen in hun huizen of op andere plekken kunnen deze huisdieren niet ontsnappen aan gevaarlijke winden, overstromende huizen of brandende gebouwen. 😢

Honden in gevaar door eigenwijze baasjes

Honden worden ook bedreigd tijdens rampen wanneer eigenaren om wat voor reden dan ook evacuatieopdrachten weigeren. 

Hond kruipt uit het puin na een orkaan in Oklahoma

De volgende beelden laten zien hoe wereldwijd niet alleen mensen, maar ook honden lijden onder de opwarming van de aarde. 

🤒 Hondenziekten verspreiden sneller

Ziekteverwekkende insecten

Extreme weersomstandigheden 🌩️ veroorzaakt door klimaatverandering helpen ziekteverwekkende insecten verspreiden. Naarmate de zomer zich verder in de herfst uitstrekt, verlengt het het broedseizoen voor vlooien, teken en muggen. Tegelijkertijd laten nattere maanden meer stilstaande poelen met stilstaand water achter - perfecte broedplaatsen voor insecten. Beide effecten dragen bij aan een piek in het aantal insecten en de ziekten die ze dragen.

De gezondheid van onze honden wordt daardoor in toenemende mate bedreigd. Als het klimaat zo drastisch blijft veranderen als voorspeld, betalen ook onze geliefde viervoeters daarvoor de prijs. 😔

Hartwormziekte

Hartworm is een parasitaire worm die leeft in het hart en de longen van een hond. Infectie kan leiden tot hartfalen en orgaanschade als het niet vroeg wordt behandeld.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme - waarvan bekend is dat het honden kan doden - verspreidt zich nu sneller door de opwarming van de aarde. Andere door teken overgedragen ziekten zoals anaplasmose of 'honden teken koorts' nemen toe. En zelfs als uw hond deze ziekten niet oploopt, veroorzaken deze insecten ook bloedarmoede, allergieën en ergernis.

Hoewel deze ziekten ook mensen kunnen treffen, lopen honden het meeste gevaar vanwege de aanzienlijke hoeveelheid tijd die ze buiten doorbrengen, wat meestal in de warmere maanden is.

Sledehonden over smeltend ijs in Groenland

Deze schitterende foto (met een minder mooie boodschap) is genomen door wetenschapper Steffen Olsen van het Deense Meteorologisch Instituut op 13 juni 2019, en toont een team van sledehonden die over een smeltend water bij de Inglefield Fjord in het noordwesten van het land rennen.

Hoewel het ijs vaker smelt is de trend dat het ieder jaar vroeger is.

Bekijk de video in de Tweet

Set out to recover #climate monitoring stations on #seaice, warm days, Inglefield Fjord #Greenland 13 Jun. Could not push through here, but made it before breakup days later. Back @DMIdk, huge thanks to the team; Ângît, Paulus, Aksel, @BG10BlueAction @ICEARCEU @SalienSeas #H2020 pic.twitter.com/eGvfoTg7gC

— Steffen M. Olsen (@SteffenMalskaer) July 5, 2019

De sledehonden populatie in Groenland neemt af 

Uitdroging door een zonnesteek

Klimaatwetenschappers voorspellen dat landen op het noordelijk halfrond langere zomerse hitte zullen ervaren vanwege de opwarming van de aarde. 

Honden lopen meer risico door intensere en hetere zomers

Langere perioden zonder regenval, droogtes en extreme temperaturen verhogen het risico dat jouw hond een zonnesteek oploopt. Honden die buiten worden gelaten, zijn het meest vatbaar, vooral als ze onvoldoende schaduw en water hebben. Maar honden van binnen worden ook bedreigd wanneer stroomuitval airconditioners en ventilators uitschakelt.

Baasjes laten nog steeds honden in auto's achter

Helaas vormt een andere bedreiging voor honden de eigenaren zelf die hun honden op warme dagen in auto's achterlaten. De temperatuur in de auto kan in slechts 30 minuten meer dan 30 graden stijgen. Dat is genoeg om een ​​zonnesteek te veroorzaken bij een hond.

Helaas zijn veel baasjes zich hier nog onvoldoende van bewust en dat is ook direct de reden dat we het hier noemen. 

🐾 Hond heeft grote CO2-pootafdruk

Een ander interessant weetje waar je als baasje niet altijd bij stil staat is dat jouw hond een jaarlijkse CO2-pootafdruk heeft. Volgens wetenschappers hebben honden zelfs een grotere CO2-pootafdruk dan auto's.

Kunnen we ons een Cavalier King Charles Spaniel-houding ten opzichte van klimaatverandering veroorloven?

Een middelgrote hond verbruikt 90 gram vlees en 156 gram ontbijtgranen in elke portie van 300 gram gedroogd hondenvoer. Dat kost 0,84 hectare om jaarlijks te genereren. Ter vergelijking, 10.000 km rijden met een grote brandstof auto komt overeen met het gebruik van ongeveer 0,41 hectare.

Kleinere honden zoals Chihuahua's eten natuurlijk aanzienlijk minder en hebben daardoor een lagere CO2-pootafdruk dan grotere honden. 😇  

🌳 Oplossing: meer bomen

Reden genoeg dus om in actie te komen. Wat kun jij als verantwoord baasje doen tegen klimaatverandering ten gunste van jouw hond én het milieu? De natuur die wij vernietigen toont ons de oplossing; bomen, heel veel bomen. 

🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲🌳🌲 

💪 Hoe bomen klimaatverandering tegengaan

Bomen helpen ons de klimaatverandering te stoppen door koolstofdioxide uit de lucht te verwijderen, koolstof op te slaan in de bomen en de bodem en zuurstof in de atmosfeer af te geven. Bomen bieden ons elke dag vele voordelen. 

🌳 Een natuurlijke oplossing

De vernietiging van gezonde bossen veroorzaakt ontzettend veel verschillende problemen. Bomen bieden habitat voor dieren, zuiveren waterbronnen, beheersen overstromingen en erosie en helpen de bodem aan te vullen met voedingsstoffen die nodig zijn voor de landbouw.

👪 Help lokale gemeenschappen

Wanneer boeren niets kunnen verbouwen, falen hun boerderijen en hebben ze geen andere keuze dan naar de overvolle steden te gaan op zoek naar werk. Vaak moeten ze hun toevlucht nemen tot het verkopen van zichzelf of hun families in slavernij, gewoon om te overleven. 

🌲 Snuffelbox plant één boom per bestelling

Snuffelbox wil een positieve impact hebben op hondenlevens en op de wereld in het algemeen. Daarom planten wij één boom voor iedere bestelling - via non-profit organisatie Eden Reforestation Projects

Bekijk hier hoeveel bomen Snuffelbox heeft gepland. 

Wat doet Eden Reforestation Projects precies?

Reforestation projects huurt lokale dorpelingen in om bomen te planten. Dit geeft hen een fatsoenlijk inkomen zodat ze hun gezin weer kunnen onderhouden. Door deze herbebossingsinspanningen beginnen gezonde bossen te ontstaan ​​en beginnen alle negatieve effecten van ontbossing te verdwijnen.

🌱 Hoe kun jij een zaadje planten?

Steun direct via Eden Reforestation Projects

Steun direct door te doneren via Eden Reforestation projects.

Of meld jouw hond aan voor Snuffelbox, waardoor je automatisch een boom laat planten.