Kritiek op vuurwerkmedicatie met acepromazine

Tot voor kort werden vaak kalmerende medicijnen als Vetranquil, met als werkzame middel acepromazine, voorgeschreven bij vuurwerkangst. Dit soort medicatie zorgt er echter voor dat je hond lichamelijk wel ontspant, want het is een spierverslapper, maar geestelijk blijft je hond gewoon alert.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Dit betekent dus dat je hond wel alles meekrijgt wat er gebeurt, en wellicht ook ‘fight or flight’ signalen afgeeft, maar zijn lichaam kan vanwege de medicatie niet meer reageren. En dat geeft op een avond zoals Oud & Nieuw enorm veel stress! Stel je voor dat je continu knalletjes hoort, ergens wil gaan schuilen of bij je baasje op schoot wil kruipen, maar dit niet kunt omdat je ‘verlamt’ in je mand ligt? Steeds meer dierenartsen raden het gebruik van dit soort middelen daarom sterk af!

Andere bijwerkingen

Hond versuftDoor medicatie met als werkzame middel acepromazine (ACP), verslapt het lichaam van je hond waardoor hij versuft lijkt. Hij ervaart echter nog steeds de angst maar kan zich niet meer uiten. Hiernaast heeft acepromazine nog een aantal vervelende bijwerkingen:

  • Het maakt je hond gevoeliger voor geluid (hyperacusis)

  • Het verhoogt het angstgevoel, omdat ze niet kunnen reageren

  • Het verlaagt de bloeddruk, met eventueel flauwvallen als gevolg

  • Het verlaagt de lichaamstemperatuur, met kans op onderkoeling 

  • Het veroorzaakt een droge mond en obstipatie

  • Het geeft coördinatiestoornissen

Overige opties

Sanal RelaxWil je toch graag iets aan je hond geven tegen de ergste vuurwerkangst? Dan is een beter alternatief bijvoorbeeld Sanal Relax of Alprazolam. Overleg wel even met je dierenarts, voordat je een medicijn geeft aan je hond(en)! Daarnaast schijnt Thundershirt, een vest dat druk geeft op het lichaam van je hond en daardoor ontspannend werkt, ook goede resultaten te geven.

Thundershirt Alvast een snuffeltastische jaarwisseling, hopelijk zonder teveel vuurwerkangst! 

Bron: Telegraaf

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!