Let op☝️ Zo kun je zien of je hondenvoer nog goed is!

Veel hondeneigenaren vragen zich af of het geopende hondenvoer nog wel goed is en aan hun hongerige viervoeter kan worden gevoerd. Het is raadzaam deze vraag te stellen, want niemand wil zijn geliefde viervoeter bedorven hondenvoer aanbieden.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Als het hondenvoer al over de houdbaarheidsdatum is, is het de moeite waard om er extra goed naar te kijken, want in het ergste geval kan bedorven voedsel jouw hond buikpijn, diarree of zelfs een bezoek aan de dierenarts bezorgen.

Hoe herken je dat hondenvoer bedorven is?

Vrouwelijk baasje geeft haar hond voerHondenbezitter geeft haar hond vers voer

De zogenaamde houdbaarheidsdatum (MHD) is een eerste belangrijke aanwijzing. Dit is de datum tot wanneer het voedsel volgens de fabrikant ten minste kan worden gegeven. Het maakt niet uit of het om natvoer, droogvoer of hondensnacks gaat. Alle levensmiddelenproducenten zijn verplicht deze informatie te verstrekken. Even belangrijk is echter de verantwoordelijkheid van de consument, in dit geval de hondenbezitter. Het is daarom raadzaam jouw eigen zintuigen (reuk, zicht, smaak) te gebruiken om na te gaan of het hondenvoer nog in perfecte staat is of niet.

Vanaf wanneer is hondenvoer slecht?

Als de houdbaarheidsdatum nu een paar dagen of zelfs een paar weken achterloopt, open dan de zak of het blik. Kijk naar het eten in het licht. Ziet het er normaal uit of zie je ongewone kleurzweem? Ruik het hondenvoer. Ruikt het nog even fris en lekker als je van dit voedsel gewend bent of merk je een onaangename geur? Vooral jouw neus is een zeer goede indicator om te weten of iets bedorven is.

Controleer ook de consistentie van het voedsel. Is het de gebruikelijke consistentie of is het ongewoon hard of zelfs papperig?

Aan de hand van dit alles kun je beoordelen of het hondenvoer nog in goede staat is en of je het aan jouw hond kunt aanbieden.

In Duitsland is hondenvoer onderworpen aan bijzonder strenge kwaliteitsspecificaties en -controles, zodat je (als je wilt) ook een kleine smaaktest kunt doen. Dit is meestal volkomen onschuldig...mhhh Yummy 🍗😉

Zelfs als de houdbaarheidsdatum is verstreken, is het een goed idee om het te controleren, want op die manier spaar je niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee!

Waarom is er een houdbaarheidsdatum voor voedsel?

In Duitsland is de vermelding van een houdbaarheidsdatum zelfs wettelijk voorgeschreven voor voedingsmiddelen voor mensen, en in veel sectoren van de huisdierenvoeding is dit ook gebruikelijk.

Door deze datum te vermelden garandeert de desbetreffende fabrikant dat alle op het levensmiddel vermelde voedingsstoffen en vitaminen nog aanwezig zijn en dat dit levensmiddel zonder aarzeling kan worden geconsumeerd.

Belangrijk om weten: Tot die datum garandeert de fabrikant dat de informatie over de voedingsstoffen werkelijk juist is en dat de consumptie niet schadelijk is.

Omgekeerd betekent dit dat de fabrikant na de houdbaarheidsdatum niet meer verantwoordelijk is als het hondenvoer van kleur, smaak of compatibiliteit verandert. Dit betekent dat je als persoon en hondenbezitter na deze datum zelf verantwoordelijk bent voor de controle.

Sommige fabrikanten geven een exacte datum, andere alleen de maand.

Hond naast zijn volle voerbakDeze viervoeter merkt dat er iets mis is met zijn hondenvoer.

Welke invloed heeft de opslag van het hondenvoer op de kwaliteit?

Je wilt dat het hondenvoer zo lang mogelijk meegaat en eetbaar is, zodat je het zonder aarzelen aan jouw pelsneus kunt voeren?

Volg deze regels om ervoor te zorgen dat jouw hond het nat- of droogvoer of de hondensnacks zo lang mogelijk kan nuttigen:

  1. Zet ingeblikt voedsel onmiddellijk na opening in de koelkast. Het is het beste om het af te sluiten met een deksel.

  2. Vul droogvoer uit de zak of het zakje in hersluitbare bakjes.

  3. Bewaar ongeopend en geopend hondenvoer op een koele, droge en donkere plaats.

  4. Gebruik alleen schone plastic of glazen potten.

  5. Koop liever kleine hoeveelheden dan extreem grote opslagporties. Dit voorkomt ook verspilling als je het toch moet weggooien.

Hoe herken je bedorven BARF hondenvoer?

Je moet het hondenvoer vooral gevoelig controleren als je jouw hond laat braken. Aangezien bacteriën zich op rauw vlees veel sneller vermenigvuldigen, moet je voor jouw hond kleine porties maken en die in elk geval invriezen. Haal het BARF-voer pas op de dag van voeren uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien.

Nogmaals, het is altijd een goed idee om vóór het voeren je zintuigen te gebruiken om te controleren of het voer nog goed is.

Kan droogvoer ook bederven?

In tegenstelling tot BARF is het gemakkelijker om ervoor te zorgen dat droogvoer nog steeds goed smaakt en verteerbaar is. Wanneer je de zak of tas opent, doe je de inhoud in kleinere, afsluitbare bakjes. Dit zal voorkomen dat mijten zich in het voedsel vermenigvuldigen en dat zelfs ander ongedierte in de voedselzak terechtkomt. Bovendien blijft het voedsel langer vers en voorkom je schimmel als gevolg van vocht.

Teckel likt zijn bekkDeze kleine teckel kijkt uit naar zijn verse traktatie.

Wat wordt aanbevolen voor blikvoer?

Het is het beste om het voedsel vóór de vervaldatum te consumeren en het geopende blik met een deksel af te dekken. Dit beschermt het voedsel en de geur verspreidt zich niet zo erg.

Welke rol speelt de verpakking van het hondenvoer?

Naast de bewaarvoorschriften vindt je op de verpakking alle relevante informatie over het hondenvoer. Dit omvat de ingrediënten en de voedingsinformatie, alsook de houdbaarheidsdatum.

De verpakking dient ook om het voer voor de hond zo lang mogelijk vers te houden, hetzij door een sluiting, hetzij door het materiaal, dat ondoordringbaar is voor licht.

Een kleine tip wanneer je het voedsel in hersluitbare verpakkingen doet: bewaar het etiket met de belangrijke informatie over voedingswaarden en houdbaarheidsdatum of maak er een foto van met jouw mobiele telefoon. Op deze manier ben je aan de veilige kant als je wilt voorkomen dat je jouw hond verlopen hondenvoer geeft.

Bij Snuffelbox zorgen we er altijd voor dat onze snacks en traktaties ruim voor de houdbaarheidsdatum zijn. Op die manier kunnen jij en jouw hond zo lang mogelijk van jouw snack genieten. In de Snuffelbox vindt je steeds nieuwe lekkere snacks voor honden, liefdevol samengesteld door ervaren hondenliefhebbers. Naast lekkernijen bevat elke hondenbox ook geselecteerde hondenspeeltjes waarmee je samen een leuke tijd kunt beleven. Klaar voor het snuffelavontuur?

👉 Bestel nu de snuffelbox voor jouw trouwe viervoeter 🎁🥳️

Snuffelbox met Golden RetrieverOvervolle snuffelbox gevuld met veel snacks, traktaties en leuke hondenspeeltjes.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!