Lezende hond is voorbeeld voor basisschool leerlingen

Fernie, de twee jaar oude bruine labrador, ging net zoals de kinderen uit zijn woonwijk ook naar de plaatselijke basisschool: Winford Primary School. Het vormde een onderdeel van een nationaal plan om kinderen op deze manier meer motivatie en zelfvertrouwen te geven.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

FernieFoto: Fernie

Sinds dat Fernie naar de basisschool gaat, heeft hij zelf ook het een en ander geleerd, waaronder het herkennen van zogenaamde 'flashcards'. Eigenaar en hoofdonderwijzer Nik Gardner, 38 jaar, vertelt dat Fernie de woorden 'zit', 'af', 'omrollen' en 'draai' kan lezen.

Zoals te zien is in de video, houdt Nik Gardner zwijgzaam één van de vier geschreven woorden omhoog (de flashcards). Fernie reageert feilloos op de woorden! Dier gedragsdeskundigen zijn er niet helemaal over uit hoe Fernie geleerd heeft om te lezen.

Rosie Barclay, van de Associationof Pet Behaviour Counsellors, vertelt:

Het is moeilijk om aan te geven hoe Fernie dit precies doet. Er zijn meerdere manieren om gedrag aan een hond te leren. Soms vormen hoe het papier gehouden wordt of andere subtiele bewegingen, signalen van waaruit een hond bepaald gedrag leert. Dit wordt ook wel het 'Clever Hans Effect' genoemd, naar het Duitse paard waarvan gezegd werd dat hij kon rekenen. In feite reageerde hij op signalen van het lichaam van zijn trainer. Honden zijn ook heel goed om kleine signalen op te pikken.

Lezende hond

Onderzoek aan de Lincoln Universiteit laat zien dat honden geen objecten kunnen onderscheiden op basis van hun vorm. Als Fernie daadwerkelijk de woorden kan lezen, dan moet ze hetzelfde gedrag laten zien wanneer iemand anders de kaarten laat zien. Maar uiteindelijk maakt dat allemaal niet uit... de kinderen op school zijn door Fernie heel erg gemotiveerd geraakt om te lezen.

Bron: Daily Mirror

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!