Met je hond naar de dierenarts | prijzen en tips

Geef maar gerust toe, een bezoek aan de dierenarts is ook niet jouw favoriete bezigheid, maar je weet dat het er nu eenmaal bij hoort. Met je hond naar de dierenarts is dus net zo min een pretje voor hem. Je hebt nog niet zo lang een hond en nu moet je met hem naar de dierenarts, maar is een bezoek aan dierenarts eigenlijk gratis? Hoe bereid je jouw trouwe viervoeter voor op de dierenarts? Dit zijn vragen die Snuffelbox vandaag voor jou beantwoordt. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Is een bezoek aan de dierenarts gratis?

Een bezoek aan een dierenarts is in de regel niet gratis. Met de aanschaf of de adoptie van een hond wordt er eigenlijk verwacht dat je kunt voorzien in de bijkomende kosten. Echter, het is natuurlijk goed mogelijk dat je de kosten eerst kon betalen, maar uiteindelijk niet meer of de liefde en aandacht die je ontvangt van een hond wegen wat jou betreft op tegen de financiële kosten. Bepaalde gemeenten, zoals de gemeente Amsterdam, vergoeden de eerste afspraak bij de dierenarts voor mensen die dat nodig hebben. Mocht je het idee hebben dat je voor een vergoeding in aanmerking komt, is het verstandig om contact op te nemen met jouw gemeente voor je jouw hond naar de dierenarts brengt. 

Met je hond naar de dierenarts is in de regel niet gratis.

Hoeveel kost een dierenarts voor honden?

Het is lastig te zeggen hoeveel een dierenarts voor honden exact kost. Dit hangt natuurlijk volledig af van de dierenarts die je bezoekt en de behandeling die je hond nodig heeft.  In de regel kost een consult van vijftien minuten tussen de €20,- en €50,- euro. Wij van Snuffelbox benoemen een aantal veelvoorkomende behandelingen die mensen laten uitvoeren als zij met hun hond naar de dierenarts gaan.

  • Het chippen van jouw hond bij de dierenarts kost tussen de €15,- en €50,- euro. De kosten kunnen hoger uitvallen als de dierenartsenpraktijk het consult en de kosten voor het registreren van de chip al dan niet meeneemt in de kosten voor het chippen. 

  • De kosten voor het maken van een röntgenfoto kost tussen de €75,- en €100,- euro. De kosten kunnen hoger uitvallen als de dierenartsenpraktijk het consult en de kosten voor het de eventuele narcose al dan niet meeneemt in de kosten voor de röntgenfoto.

  • Het castreren van jouw viervoeter kost tussen de €200,- en €450,- euro. De kosten voor het steriliseren van jouw hond liggen tussen de tussen de €300,- en €700,- euro. Voor beide geldt dat dit afhangt van het gewicht van jouw hond. Daarnaast is het bij vrouwtjes zo dat er kosten bij kunnen komen voor het geheel verwijderen van baarmoeder. Daarnaast speelt de leeftijd een rol.

  • De verschillende vaccinaties voor jouw hond bij de dierenarts kosten tussen de €20,- en €40,- euro. Dit bedrag hangt af van het soort vaccinatie dat de hond toegediend krijgt. Daarnaast zitten de kosten van het consult hier, vaak, niet bij.

  • Een echoscopisch onderzoek kost tussen de €50,- en €90,- euro. Dit bedrag hangt af hoe uitgebreid het onderzoek is. Daarnaast zitten de kosten van het consult hier, vaak, niet bij.  

Zoals je ziet, is er geen eenduidig bedrag te noemen. Bekijk dus goed de website voor de dierenarts voordat je met je hond naar de dierenarts gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Kosten voor een bezoek aan de dierenarts kunnen erg uiteenlopen.

Hoe vaak moet je hond naar de dierenarts? 

Hoe vaak je hond naar de dierenarts moet, hangt volledig af van de gezondheid van jouw trouwe viervoeter. Als jouw hond een probleem heeft met zijn gezondheid, dan word je waarschijnlijk, op advies van de dierenarts, meerdere keren per jaar verwacht. In de regel wordt jouw hond één keer per jaar gecontroleerd door de dierenarts. Wij van Snuffelbox raden echter aan om twee keer per jaar met je hond naar de dierenarts te gaan voor een controle. 

Wat moet je meenemen naar de dierenarts?

Wat je moet meenemen als je met je hond naar de dierenarts gaat, is afhankelijk van het doel van het bezoek. Het is sowieso belangrijk om het hondenpaspoort van jouw viervoeter mee te nemen, daarnaast is het belangrijk dat je geld meeneemt om de kosten voor het consult en eventuele bijkomende kosten te betalen. 

Hoe vind je een goede dierenarts?

In principe is het vaak niet meer mogelijk om voor een ‘slechte’ dierenarts te kiezen. Iedereen kan tegenwoordig zijn of haar oordeel over alles en iedereen op internet zetten, dus als je de beoordelingen van anderen vergelijkt, kan het bijna niet misgaan. Uiteraard kun je zelf ook op onderzoek uitgaan door de prijs te vergelijken met de beoordelingen van anderen. Houd ook rekening met de reisafstand. Wellicht heb jij wel een geweldige dierenarts gevonden, maar bevindt deze zich op een grote afstand van jouw woonplaats. Het is van belang dat jouw hond, in geval van nood, snel bij zijn eigen dierenarts terechtkan. 

Houd rekening met jouw eigen wensen wanneer je zoekt naar een dierenarts.

Hoe bereid je jouw hond voor op de dierenarts?

Zoals we aan het begin al aangaven: met je hond naar de dierenarts is niet leuk voor jouw trouwe viervoeter. Bereid je daarom goed voor voordat je een bezoek aan de dierenarts brengt. Nieuwe dingen zijn spannend, het is daarom van belang dat jij jouw hond laat wennen aan de dierenartspraktijk. 

Casual bezoekje

Mocht jouw dierenarts in de buurt zitten, loop dan zo nu en dan even binnen wanneer jullie aan het wandelen zijn. De eerste keer met je hond naar de dierenarts zal dan niet direct een nare ervaring zijn. Mocht je hond zich tijdens deze bezoekjes keurig gedragen, beloon hem dan. Een bezoekje aan de dierenarts start dan met ervaringen die niet vervelend zijn. 

Doktertje spelen

Verder zijn de handelingen die de dierenarts verricht om jouw trouwe viervoeter te controleren niet bepaald alledaags. Zorg ervoor dat dit wel het geval is en oefen verschillende handelingen met jouw hond. Kijk eens in zijn oren, voel aan zijn vacht, zorg ervoor dat jouw hond op zijn zijkant gaat liggen enzovoort. Uiteraard verdient jouw hond een snackje voor dit ‘spelletje’. 

Rust

Wanneer je met jouw hond naar de dierenarts gaat, is het van belang dat jij zelf niet nerveus of zenuwachtig overkomt. Jouw hond voelt jouw spanning en dan wordt hij zelf ook zenuwachtig. Probeer daarom de rust te bewaren als je met je hond naar de dierenarts gaat. .

Wie is hier de dierenarts?

Heeft jouw hond zich kranig gehouden tijdens een bezoek aan de dierenarts of wil je hem troosten? Geef hem dan een lekkere snack uit de Snuffelbox. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!