Mijn hond gaapt veel, wat moet ik doen?

Na een lange dag plof je uitgeput op de bank. Je gaapt een paar keer en nestelt jezelf lekker in de kussens met een dekentje en een grote kop thee. Je hond kruipt naast je en laat ook een grote gaap zien, zijn tong rolt zelfs uit zijn mond. ‘Jij bent ook moe, hè jongen?’ Je aait je beste vriend gemoedelijk over zijn hoofd, maar is dit wel de enige reden waarom honden gapen? Snuffelbox vertelt het je.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat is gapen?

We gapen in een reflex. Dit betekent dat we geen controle hebben over deze handeling. Een gaap overkomt je. Gapen is een verrichting die samenhangt met ons ademhalingsstelsel.  Wanneer we gapen openen we de mond en vindt er een snelle instroom van lucht naar de longen plaats. 

Honden gapen, net als mensen, maar waarom?

Lichaamstaal honden

Soms zouden we heel graag willenweten wat onze hond denkt, maar, tot onze teleurstelling, kunnen honden niet praten. Dit is voor je hond soms ook vervelend, want meer dan eens zou hij graag zien dat jij naar hem luistert. Honden vinden andere manieren om ons iets te vertellen. Dit doen ze met hun lichaamstaal, zoals het zoeken van oogcontact, door tegen je aan te leunen en door te gapen. 

Een van de manieren om te communiceren is gapen.

Waarom gapen honden?

Maar waarom gapen honden dan? Zoals je waarschijnlijk al verwacht, gaapt een hond niet alleen als hij moe is. Een hond kan verschillende redenen hebben om te gapen. Snuffelbox zet de redenen voor het gapen voor je op een rij.  

Honden gapen, maar waarom?

4 redenen waarom jouw hond gaapt

Spiegelen

Wanneer jij in dezelfde ruimte bent met iemand anders die gaapt, dan is de kans groot dat jij ook gaat gapen. Voor honden is dit niet anders. Wanneer zij jou zien gapen, kunnen zij dit gedrag spiegelen en zelf ook gaan gapen. 

Ontspanning

Wanneer je, net als in de inleiding, een lange dag hebt gehad en je ligt eindelijk op de bank, dan komt jouw moeheid eruit. Voor je hond geldt hetzelfde. Je hond gaapt omdat hij ontspannen is. Hij gaat lekker naast je op de bank zitten en hij voelt zich op zijn gemak. 

Stress en angst

Je stapt bij de dierenarts naar binnen en je trouwe viervoeter begint een aantal keer uitgebreid te gapen. Hij is niet moe, maar gestrest en angstig. Wanneer jouw dierenvriend zich niet prettig voelt in een situatie of zelfs bang is, dan kan hij gaan gapen als manier om om te gaan met zijn angst en stress. Let goed op dat een hond ook kan gapen op het moment dat hij een nieuw iemand ontmoet. Wanneer de hond een aantal keer gaapt, is hij nog niet klaar voor de ontmoeting. 

Ongemak of twijfel

Honden zijn net mensen. Honden kunnen zich, net als wij, onzeker en ongemakkelijk voelen. Als een hond zich zo voelt, kan hij, net als bij stress of angst, gaan gapen. Ook twijfel kan het gapen opwekken. Wanneer je hond weet dat hij iets niet mag en jij dit aangeeft, kan hij gaan gapen, omdat hij weet dat hij moet luisteren, maar dat eigenlijk niet wil. 

Wanneer jouw hond gaapt, hoef je je dus geen zorgen te maken. Echter, het kan je wel helpen je hond beter te begrijpen. Daarnaast kun je, als je de signalen om het gapen heen herkent, jouw hond helpen. Uiteraard is het geen enkel probleem als jouw hond gaapt om te spiegelen of als ontspanning, maar wanneer hij gestrest is of zich ongemakkelijk voelt, dan is het natuurlijk fijn dat je gapen als een van de signalen herkent en hem op zijn gemak kunt stellen. 

Er zijn vier redenen voor een hond om te gapen.

Wil jij jouw hond helpen ontspannen? Geef hem dan een Snuffelbox. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!