Mijn hond hijgt veel, wat moet ik doen?

Wanneer hij de bal voor je voeten loslaat, kijkt hij je verwachtingsvol aan. Hij lijkt wel met open mond naar je te glimlachen. Zijn tong hangt uit zijn bek, hij ademt in door zijn neus en uit door zijn mond en je hoort hem duidelijk hijgen. Je viervoeter heeft inspanning geleverd en zijn gehijg is het resultaat van die inspanning, maar wat nou als je hond niet alleen hijgt na het leveren van inspanning? Wat nou als je hond altijd veel hijgt? 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Een hond hijgt met zijn tong uit zijn mond.

Waarom hijgt mijn hond de hele tijd?

Dat een hond hijgt na het leveren van inspanning is voor bijna iedere hondenbezitter een bekend fenomeen, maar er kunnen meer oorzaken zijn voor het overmatig hijgen van je hond. Snuffelbox heeft de oorzaken voor het hijgen voor je op een rijtje gezet. 

Omstandigheden

De eerste oorzaak omvat direct een heel scala aan omstandigheden. De zogenoemde toestand waar jouw hond in verkeert, kan namelijk een rol spelen. Hondenrassen met een korte snuit, zoals mopshonden en bulldogs, zullen vaker last hebben van ademhalingsproblemen en kunnen daardoor relatief vaker hijgen. 

Niet alleen het ras is bepalend, maar ook de grootte van de hond. Kleinere honden hijgen relatief minder vaak, omdat zij hun warmte beter kunnen reguleren dan hun grotere soortgenoten. 

Wat betreft omstandigheden speelt ook het gewicht van je hond een grote hond. Mocht je hond iets te zwaar zijn of zelfs overgewicht hebben, dan is de kans groot dat jouw hond vaker hijgt dan je gewend bent van andere honden. 

Warm weer

Als de temperatuur buiten tot dertig graden oploopt, is de kans groot dat je flink loopt te zweten. Je moet je warmte namelijk kwijt, dit geldt ook voor jouw geliefde viervoeter. De manier waarop jouw dierenvriend zijn warmte verliest, is alleen een tikkeltje anders. Jouw hond hijgt namelijk als het warm is. Probeer je hond bij extreem warm weer rust en ontspanning te geven en vermijd intensieve spellen en veel rennen. 

Een hond neemt een frisse duik op een warme dag.

Stress

Een hond is een ‘gevoelsdier’. Wanneer je niet goed in je vel zit of verdrietig of boos bent, dan voelt jouw viervoeter dit feilloos aan. Het is dan ook niet vreemd dat een hond bepaalde menselijke eigenschappen ook bezit. Een hond kan namelijk stress ervaren en in paniek raken. Deze geestelijke inspanning of stress kan ervoor zorgen dat jouw hond gaat hijgen.   

Gezondheidsproblemen

Hijgen vanwege stress is vervelend, maar ongevaarlijk. Het hijgen wordt serieus wanneer hier een gezondheidsprobleem aan ten grondslag ligt. Wanneer je hond ongewoon vaak of snel hijgt, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem. De hond zal dan, naast het hijgen, ook andere signalen afgeven. De hond laat mogelijk zijn eten en/of drinken staan en gedraagt zich anders dan normaal. Je doet er verstandig aan om contact op te nemen met jouw dierenarts, want veel hijgen kan een teken zijn van onder andere pijn, een hartprobleem of ademhalingsproblemen. 

De oorzaak van het hijgen van je hond heeft niet altijd te maken met het warme weer of fysieke inspanning.

Wat moet ik doen als mijn hond veel hijgt?

Het is niet erg dat jouw hond hijgt, maar er zijn zeker dingen die jij kunt doen om je trouwe viervoeter verlichting te bieden bij bovenstaande oorzaken. Hijgen zorgt ervoor dat honden hun temperatuur kunnen reguleren op warme dagen, maar ook als baasje kun jij de warme dagen aangenamer maken. Het is belangrijk dat jouw hond niet oververhit raakt, zorg er dus voor dat jouw hond zich op warme dagen minimaal inspant en verplaatst wandelingen en speeltijd naar de ochtend of avond, als het afgekoeld is.  

Ook hijgen door stress of geestelijke inspanning kan door ons als baasjes worden verminderd. Houd je hond in de gaten. Gedraagt hij zich op bepaalde momenten angstig of paniekerig, zorg er dan voor dat je hem op zijn gemak stelt. Wees geduldig en probeer de hond af te leiden met een lekkere snack of zijn favoriete speelgoed.

Als jouw viervoeter zich in omstandigheden bevindt die typisch zijn voor het ras of die resultaat zijn van zijn lichaamsbouw of -grootte, probeer dan rekening te houden met de beweging die hij krijgt. Korte wandelingen en speelsessies zijn aan te raden voor bijvoorbeeld mopshonden.  

Neem bij twijfel altijd contact op met jouw dierenarts. Liever een bezoekje te veel, dan te weinig, want jouw dierenvriend verdient het beste.

Lacht hij nou naar ons?

Aangezien jouw dierenvriend het beste verdient, hebben wij van Snuffelbox voor jou en je dierenvriend de Snuffelbox. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!