Mijn hond snuffelt veel. Is dat goed?

Waarschijnlijk staat het in de top 10 van ergernissen bij hondeneigenaren. Snuffelen. Misschien vind je het vervelend omdat je verteld is dat je hond jouw de baas is wanneer hij snuffelt of misschien omdat je gewoon gehaast bent. Gevolg is dat de meeste honden weinig gelegenheid krijgen om te snuffelen. Volgens Monique Bladder werken we hiermee juist probleem gedrag in de hand.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Geur in plaats van zicht

Alexandra Horowitz heeft een mooi filmpje gemaakt waarin ze duidelijk uitlegt hoe honden de wereld zien en ervaren met geur. Het illustreert hoe belangrijk de informatie is die ze tot zich nemen door te ruiken.

Je wist misschien al wel dat honden goed konden ruiken. Maar waarschijnlijk kijk je met deze informatie heel anders tegen het reukvermogen aan van je hond. Ruiken en dus ook snuffelen is voor de hond de belangrijkste manier om informatie te verzamelen over zijn omgeving. En die informatie bepaalt voor een deel zijn gedrag.

Meer informatie, minder stress

Monique BladderMonique Bladder legt uit:

Voor iedereen is het belangrijk om te weten wat hem of haar te wachten staat. Zelfs als je weet dat er iets vervelends gaat gebeuren, is het beter dan niet te weten wat er gebeurt.

Een simpel voorbeeld: bij de tandarts weet ik liever precies wat hij gaat doen, zodat ik me daar op kan voorbereiden. Weet ik dat er “iets” gaat gebeuren, maar ik weet niet wat, dan ben ik veel zenuwachtiger. Meer informatie, zorgt voor minder stress.

Ook voor honden is informatie cruciaal. Informatie over welke prikkels er zijn en wat die doen of gedaan hebben. Wie of wat het is of was. Als je die informatie hebt als hond, dan kun je ook een “rationele” afweging maken of die prikkel een bedreiging is of juist niet.

Ontneem honden niet de kans te snuffelen

Snuffelen hondHet snuffelen van honden kunnen we vergelijken met het lezen van de krant of bijvoorbeeld het lezen van deze blog. Monique zegt:

Als eigenaren ontnemen we onze hond vaak de kans om te snuffelen en dus om ze belangrijke informatie op te laten doen. Omdat we snel ergens moeten zijn, omdat we vinden dat de hond niet mag snuffelen “omdat hij dan de leiding heeft”, of gewoon omdat we het irritant vinden. We laten de hond volgen, lokken hem mee of in het slechtste geval trekken we hem mee.

Op het gemakje snuffelen

Maar stel, je bent een onzekere hond. Op afstand zie en ruik je dat er een andere hond is, maar je kunt nog niet alle details waarnemen. Je kunt dus niet goed bepalen of die andere hond voor jou een bedreiging is. Je wilt gaan snuffelen om die informatie tot je te nemen. Want dat kan je. Daar is je neus voor gemaakt. Net op het moment dat je kunt bepalen of het een reu of een teef is en dat je op basis daarvan je besluit kunt nemen, trekt je eigenaar aan de riem of leidt je af met een snoepje. Je weet dus nog steeds te weinig over die hond, maar je eigenaar neemt je wel mee die kant op… Richting een hond waarvan je niet weet wat hij wil, kan of waarschijnlijk gaat doen. Als je dan als hond zijnde in het verleden al slechte ervaringen gehad hebt, kan die onzekerheid en gebrek aan voorspelbaarheid leiden tot reactiviteit (uitvallen). Of zelfs als je nog geen negatieve ervaringen hebt gehad, kan die onzekerheid ertoe leiden dat je iets gaat doen om je minder bedreigd te voelen. Dat kan op diverse manieren, maar een daarvan is uitvallen.

Waarom is snuffelen zo belangrijk?

  • Een aantal redenen waarom snuffelen belangrijk is voor je hond.

  • Het geeft de hond informatie over een prikkel

  • Het geeft de hond een mentale uitdaging

  • Het werkt stress-verminderend

  • Het geeft hem meer controle en een meer voorspelbare omgeving

Monique vertelt:

Voor alle honden, maar zeker voor reactieve honden, is het dus erg belangrijk dat ze kunnen snuffelen en op die manier informatie kunnen verzamelen over hun omgeving. Daardoor kunnen ze een betere afweging maken en zullen ze minder snel explosief reageren, omdat ze beter kunnen bepalen of het echt een bedreiging is of niet.

Bonustip!

Monique Bladder geeft als tip om minimaal 1 wandeling per dag je hond de controle te geven en dus op het gemakje te laten snuffelen. Idealiter kan de hond natuurlijk altijd snuffelen! Vind je het moeilijk om de controle terug te geven of heb je een reactieve hond? Neem dan eens een kijkje bij de BAT-training, specifiek voor reactieve honden. of ga naar een BAT-lezing, –workshop of -cursus.

Bron: Monique Bladder.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!