Ontdek het karakter van een pup met de uitgebreide puppytest

Met de puppytest krijgt de hondenfokker of het hondenbaasje de kans om alvast kennis te maken met het verwachte karakter van de kleine hond. Wellicht maakt dit de puppytest nog niet helemaal duidelijk voor je. Met de puppytest krijg je op verschillende onderdelen informatie over een puppy, zodat een inschatting gemaakt van worden van zijn karakter en van zijn leven als volwassen hond. Deze puppytest kan handig zijn voor een hondenfokker of hondeneigenaar, want zo kan de juiste match gemaakt worden. Daarnaast helpt de puppytest te bepalen wat de beste opvoeding voor een viervoeter is. Snuffelbox vertelt je uitgebreid over de puppytest. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

TeckelEen puppytest kan jou helpen de puppy te vinden die perfect bij jullie gezin past.

Wat is een puppytest? 

Een puppytest is een test die wordt ingezet bij zeer jonge puppy’s om te kijken naar hun gedrag, temperament en sociale vaardigheden. Een puppytest is bedoeld om voor het hondenbaasje en/of de fokker duidelijk te krijgen hoe de puppy in elkaar zit, zodat duidelijk kan worden welk type training, welke socialisatie en welke omgeving het meest geschikt is voor jouw hondje. Tijdens de puppytest krijgt jouw pup te maken met verschillende situaties en wordt het gedrag van jouw kleine viervoeter geobserveerd. De puppytester let op verschillende factoren, zoals angst, agressie, zelfvertrouwen, trainbaarheid en sociale vaardigheden. Op basis van de resultaten van de puppytest krijgen hondenfokkers informatie over hetgeen uit de puppytest naar voren komt. Zo kunnen zij potentiële eigenaren beter informeren over welke pup het beste past binnen hun gezin en bij hun levensstijl. Een puppytest is een momentopname en het gedrag van een pup staat na zeven à acht weken, het moment dat een puppytest vaak wordt uitgevoerd, nog niet bepaald vast. De puppytest is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in de aard van de puppy, maar het is niet de enige factor die bepaalt hoe de pup zal opgroeien. De aangeboren kenmerken van een puppy spelen namelijk een rol, maar opvoeding, omgeving en hondenbaasje spelen ook een grote rol bij hoe een puppy uiteindelijk uitgroeit tot volwassen hond. 

Waarom wordt een puppytest gedaan? 

Er kunnen verschillende redenen zijn om een puppytest uit te voeren. Er zijn een aantal veelvoorkomende redenen waarom een hondenfokker of een hondenbaasje besluit om een puppytest uit te laten voeren. 

Gedragsbeoordeling

Een puppytest biedt inzicht in het gedrag en temperament van de puppy. Het stelt toekomstige hondeneigenaren in staat om te beoordelen of de desbetreffende puppy past binnen hun gezin en bij hun levensstijl. Het kan ook helpen bij het identificeren van eventuele gedragsproblemen of speciale behoeften die aandacht en hondentraining vereisen. 

Juiste match

Hondenfokkers gebruiken een puppytest om te bepalen welke pup het beste past bij een specifieke hondeneigenaar. Door het gedrag en het karakter van een pup te beoordelen, kunnen fokkers proberen de juiste match te maken op basis van gegevens over de puppy én over de potentiële hondeneigenaar. 

Training en socialisatie

Een puppytest kan helpen bij het identificeren van de sterke punten en zwakke punten van een pup op het gebied van trainbaarheid en socialisatie. Deze punten helpen hondeneigenaren om gericht te trainen met een puppy, zodat deze zich kan ontwikkelen tot de juiste versie van de volwassen hond die hij in potentie is. 

Selectie voor specifieke taken 

Voor fokkers van hulphonden en/of reddingshonden kan een puppytest helpen om te bepalen of een puppy geschikt is voor bepaalde taken, zoals het zoeken naar vermiste mensen of het begeleiden van iemand die blind is. 

Het uiteindelijke doel van een puppytest is om hondenbaasjes en hondenfokkers te voorzien van waardevolle informatie over het gedrag en de eigenschappen van de puppy, zodat zij beter geïnformeerd worden over het karakter van de hond.

Jack Russel Wees je ervan bewust dat een puppytest een momentopname is.

Wat kost een puppytest? 

De puppytest kosten kunnen variëren, afhankelijk van de prijs die degene die de testen uitvoerd hanteert. Vaak betaal je een startbedrag tussen de 75 en 100 euro voor de algemene evaluatie. Per puppy komt daar ongeveer zo’n 20 à 25 euro bovenop. Het is mogelijk dat een hondenfokker deze prijs doorberekent aan het hondenbaasje dat de hond adopteert. Als je geïnteresseerd bent in het laten uitvoeren van een puppytest, is het verstandig om contact op te nemen met jouw dierenarts, een hondentrainer, een gedragsdeskundige of een hondenfokker. Zij kunnen specifieke prijsinformatie geven op basis van jouw wensen en behoeften. 

Uit welke onderdelen bestaat een puppytest?

Een puppytest kan uit verschillende onderdelen bestaan. Welke onderdelen worden getest hangt af van soorten testen die beschikbaar zijn bij de persoon die de puppytest uitvoert, maar de keuze voor de onderdelen hangt in de regel ook af van de hondenfokker die of het hondenbaasje dat meer informatie wil hebben over een bepaald deel van het karakter van de viervoeter.

Sociale interactie

Honden zijn over het algemeen zeer sociale dieren. Vaak is het het sociale karakter van een hond dat ervoor zorgt dat mensen met veel liefde een hond adopteren of graag in de buurt van een hond zijn. Tijdens de puppytest wordt een pup geobserveerd terwijl hij contact heeft met mensen of andere dieren dan wel honden om te beoordelen hoe de pup reageert op verschillende personen en hoe sociaal hij is. 

Speelsheid

De pup wordt gepresenteerd met speelgoed en nieuwe voorwerpen waar hij nog niet eerder mee gespeeld heeft om te bekijken hoe hij ermee omgaat. Tijdens de puppytest wordt beoordeeld of de pup speels is en of hij nieuwsgierig genoeg is om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. 

Gevoeligheid voor geluid

De ene hond is gevoeliger voor geluid dan de andere hond. Tijdens de puppytest wordt de pup blootgesteld aan verschillende geluiden, zoals het rammelen van een blikje of het laten horen van een harde knal, zodat duidelijk wordt of en in hoeverre een jonge hond gevoelig is voor het harde of onbekende geluid dat hij hoort en hoe hij daarop reageert.  

LabradorEen puppy kan gevoelig zijn voor geluid en/of voor aanraking.

Gevoeligheid van aanraking

Tijdens dit onderdeel van de puppytest wordt bekeken hoe een pup reageert op aanrakingen op bepaalde delen van het lichaam, zoals de poten, de oren en de staart. Het doel is om te observeren of de pup gevoelig of overgevoelig is voor aanraking. 

Zelfvertrouwen

Tijdens de puppytest wordt ook gekeken naar het zelfvertrouwen van de puppy. Hij wordt geobserveerd om te bepalen hoe zelfverzekerd hij is in verschillende situaties, zoals het verkennen van een nieuwe omgeving of het omgaan met een nieuw stuk hondenspeelgoed. 

Trainbaarheid

De puppy kan tijdens de puppytest worden getest op trainbaarheid, zodat duidelijk wordt hoe hij onder andere reageert op basiscommando’s, zoals ‘zit’, ‘lig’ en ‘blijf’. Uiteraard heeft een jonge pup nog veel te leren en het is dan ook echt niet vreemd dat hij niet direct een commando opvolgt. Toch kan dit onderdeel van de puppytest helpen bij het inschatten van de bereidheid van de pup om te leren en te gehoorzamen. 

Angstreacties

Tijdens dit onderdeel van de puppytest worden de reacties van de pup op verschillende angstprikkels geobserveerd. Uiteraard is de puppy nooit echt in gevaar, maar deze oefening kan wel helpen om in te schatten in hoeverre een puppy angstig is aangelegd. 

Onafhankelijkheid

Dit onderdeel van de puppytest richt zich op de mate van afhankelijkheid van de pup. Kan de puppy even alleen worden gelaten of raakt hij dan direct van slag? Het doel van deze oefening is om te bekijken of een puppy alleen gelaten kan worden en welke reactie de pup laat zien op het moment dat zijn hondenbaasje tijdelijk niet in beeld is en hij op zichzelf aangewezen is. 

Deze onderdelen spelen een rol bij de puppytest, maar er zijn nog verschillende andere onderdelen die de revu kunnen passeren tijdens het testen van een puppy. Het is goed om te weten dat een puppytest een mooi hulpmiddel is om een toekomstige hondenvriend beter te leren kennen, maar dat de informatie die wordt verkregen door het doen van de puppytest ook slechts een momentopname is en dat het geen garantie is voor een specifiek karakter van jouw volwassen hond. 

Jack Russel Een puppytest kan uit verschillende onderdelen bestaan afhankelijk waar je de puppytest uit laat voeren.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw puppy verwennen na de puppytest, dan heeft Snuffelbox speciaal de Puppybox. In de Puppybox vind je minstens 10 producten van topkwaliteit, waaronder twee tot drie speeltjes, snacks en verzorgingsproducten. 

Je kunt jouw hond ook inschrijven voor de maandelijkse Snuffelbox. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!