Opgelet! Het is tekenseizoen!

Het tekenseizoen is aangebroken en dat betekent dat teken op zoek zijn naar een maaltijd. Als hondeneigenaar maak jij je wellicht zorgen over de veiligheid van jouw hond. De ziekte van Lyme is de laatste jaren immers in opmars. Dit artikel behandelt waar teken voornamelijk voorkomen, op wie ze het hebben gemunt en wat jij kunt doen om jouw hond te beschermen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Teek op bladEen teek is een mijt dat in bosachtige gebieden leeft. Wereldwijd zijn er op dit ogenblik maar liefst 800 verschillende soorten teken bekend.

Voeding van teken

Om zich goed te kunnen ontwikkelen, voeden ze zich met bloed van dieren in hun omgeving. Dit zijn vaak egels, paarden of schapen. Ze wachten tot de perfecte gastheer voorbij komt, laten zich vervolgens vallen op hun vacht en kruipen verder naar een ideaal plekje om zich te voeden. Dit is een plaats waar de huid heel dun is, zodat ze zich goed kunnen vastbijten.

Teken en klimaat

Teken houden van een warm en vochtig klimaat, dus vanaf April tot September is het belangrijk dat je je hond goed beschermt. Dit jaar hadden we in België en Nederland een zwakke winter, dus bescherm je jouw hond best het hele jaar door.

Ziekte van Lyme bij honden

honden teken seizoenSlechts 10% tot 20% van de teken zijn drager van de ziekte van Lyme en kunnen dit overdragen op jou of jouw hond.

Via een bloedonderzoek kan jouw DA gemakkelijk vaststellen of jouw huisdier werkelijk besmet is met de ziekte van Lyme. De veearts zal in de meeste gevallen antibiotica voorschrijven. Het niet behandelen van deze ziekte, kan leiden tot zenuw- en hartproblemen.

Naast de ziekte van Lyme, zijn er in Nederland een aantal reeën met teken-encefalitisvirus of het TBE-virus bekent. Tot op heden zijn er nog geen gevallen van deze ziekte bij mensen gemeld.

Bestrijding teken bij honden

Je kan je huisdieren beschermen door middel van vlooienbanden, pipetjes, medicatie, sprays, shampoo's, noem maar op! Deze zijn beschikbaar bij je DA of de apotheker.

Ga je deze zomer kamperen of wandelen in beboste gebieden, draag dan steeds beschermende kledij: een lange broek, laarzen, kousen en T-shirts met lange mouwen. Controleer jezelf en je huisdier ook regelmatig op tekenbeten!

Verwijdering van teken bij honden

Wanneer de teek niet tijdig (en correct!) verwijderd wordt, is de kans op besmetting groter (bij voorkeur binnen de 24u). Je kunt de teek verwijderen met een tekenpen.

Ben je niet zeker hoe je een teek correct verwijdert? Maak dan een afspraak bij je veearts. Probeer de teek niet te verdoven met alcohol, ze kunnen hierdoor misselijk worden en hun maaginhoud overgeven. Wat de kans op besmetting alleen maar groter maakt.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!