Oververhitting hond symptomen
Honden zweten niet om warmte af te voeren. Waar jij gaat zweten als je het heel warm hebt, gaat een hond hijgen. Honden voeren hun warmte af via hijgen en via de voetzolen. Wanneer het echt heel warm is, kunnen zij hun warmte dus niet meer goed afvoeren. De volgende symptomen geven aan dat de hond oververhit is geraakt:
Overmatig hijgen
Heel veel kwijlen
Sloom (heeft geen zin om op te staan of beweegt heel langzaam)
Buiten bewustzijn raken (bel gelijk de dierenarts)
Braken
Veel warmer dan normaal
Donkere slijmvliezen (te controleren in de lip van de hond)
Oververhitting hond behandeling
Een oververhitte hond kan je behandelen. Wanneer je hond meerdere van bovenstaande symptomen heeft, bel dan gelijk de dierenarts en koel de hond met onderstaande tips. Kijk je liever een filmpje dan dat je leest, bekijk dan dit filmpje. Weet je het niet zeker? Een belletje naar de dierenarts kan nooit kwaad.
Is het heel warm en is je hond overmatig aan het hijgen? Begint hij daarbij ook te kwijlen? Dan kan je de volgende dingen proberen om hem zelf af te koelen:
Pak een natte, koude handdoek en laat je hond hierop liggen. Ligt hij al? Leg de handdoek (of meerdere) dan over zijn buikje. Op de buik heeft de hond het minste haar dus daar zal hij het snelste de koude handdoek voelen. Herhaal dit een paar keer door de handdoek opnieuw nat te maken. Leg geen handdoeken op zijn buik en zijn rug, want dan kan hij helemaal geen warmte meer afvoeren. Je kan ook een koelmat gebruiken als je deze in huis hebt. Kijk hier voor de verschillende koelmatten voor honden.
Probeer de hond te laten drinken. Dit zorgt ervoor dat hij ook van binnenuit gekoeld wordt. Geef hem kleine slokjes met evt. een beetje keukenzout erin.
Pak de tuinslang en spuit de hond zachtjes nat in zijn liezen, oksels en onder zijn buikje. Spuit niet ook zijn rug nat, want als hij te snel afkoelt, vernauwen zijn bloedvaten en kan hij alsnog geen warmte afvoeren. Het kan ook helpen de voetzolen van de hond nat te maken. Dit is namelijk ook een plek waar de hond zijn warmte verliest.
Leg de hond altijd in de schaduw of binnen wanneer het echt heel warm is. De meeste honden kunnen niet super goed tegen warmte.
Zorg ervoor dat je de hond niet te snel afkoelt. Dit is heel belangrijk, omdat je daardoor de hond juist onderkoeld kan raken en dit wil je ook niet. Zorg er dus voor dat je de hond niet laat rillen. Heb je dit allemaal geprobeerd, maar heb je nog steeds een oververhitte hond? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.
Hond oververhit geweest: de nazorg
Nadat je de hond hebt gekoeld en hij komt weer een beetje tot rust, kan je het beste even met de dierenarts bellen. Hij/zij kan dan bepalen of het misschien beter is de hond even naar de dierenarts brengen wanneer hij oververhit is geweest. Als dit nodig is kan de dierenarts hem dan van dichtbij in de gaten houden en eventueel ingrijpen wanneer er iets gebeurd. Ook kan de dierenarts een infuus toedienen (wanneer nodig) om de hond zijn tekorten aan te vullen.
Mag de hond thuisblijven? Houd hem dan goed in de gaten en zorg ervoor dat hij voldoende (niet te veel) water drinkt.
Hoe kan ik oververhitting voorkomen?
Als het voor jou al warm is, is het voor de hond helemaal warm. Er zijn diverse speeltjes en attributen die kunnen helpen bij het voorkomen van oververhitting. Om oververhitting te voorkomen kan je de volgende dingen doen:
Laat de hond niet achter in een brandend warme auto bij 30 graden (ook niet als je een raampje open zet). In de auto is geen afkoeling te vinden en wanneer de brandende zon erop staat, zal zelfs het kleine beetje wind dat door het raampje naar binnenkomt niet helpen.
Ga niet spelen met een balletje of stok met de hond in de brandende zon. Een hond weet van geen ophouden, omdat hij alle spelletjes leuk vindt. Hij kan dus niet goed zelf zijn grens aangeven en zal pas na het spelen gaan voelen dat hij het te warm heeft.
Fietsen in de zomer is geen slim idee, omdat de hond daardoor zijn warmte niet kan afvoeren. Als je een klein stukje wil fietsen met de hond zorg er dan voor dat de hond daarna kan zwemmen of dat je hem even afspoelt en daarna in de schaduw legt. Ga niet fietsen wanneer het 30 graden is over het asfalt, want hierdoor kan de hond zijn pootjes verbranden.
Er zijn nog meer tips die je kunnen helpen te zorgen voor afkoeling bij de hond. Kijk daarvoor even op deze blog: Je hond afkoelen: 6 tips
Sommige hondenrassen kunnen beter tegen de warmte dan andere honden. De ene hond zal dan ook sneller oververhit raken dan de andere hond. Zorg te allen tijde voor een schaduwplek en een goede bak water. En twijfel je of je hond oververhit is? Neem dan gewoon contact op met de dierenarts.
Kortom, je kan de hond helpen om af te koelen, maar doe dit absoluut niet te snel. Gebruik geen ijskoud water en zorg ervoor dat de hond kan drinken.