Praktische tips voor een hondvriendelijke tuin

Je hebt jouw tuin wellicht net winterklaar gemaakt, maar het is zeker verstandig om vast te denken aan het voorjaar. Veel mensen denken vaak dat het voldoende is om een tuin beschikbaar te hebben voor jouw hond, maar een hondvriendelijke tuin vraagt wel iets meer aandacht dan enkel een grasmat van een paar vierkante meter. Wist je dat bepaalde planten en bloemen giftig zijn voor honden? Het antwoord op deze vraag en andere praktische tips voor een hondvriendelijke tuin lees je in deze Snuffelpost.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wist je dat bepaalde planten en bloemen giftig zijn voor honden?

Welke planten in tuin met hond?

Er zijn tal van planten en bloemen die giftig voor honden zijn. Het is daarom belangrijk om enkel planten en bloemen in de hondvriendelijke tuin te planten waarvan je zeker weet dat ze niet schadelijk zijn voor jouw trouwe hondenvriend. Je kunt natuurlijk de planten die jij in jouw tuin wilt planten opzoeken op internet, maar je kunt ook deze lijst van Snuffelbox kopiëren om er zeker van te zijn dat jij planten in jouw tuin zet die veilig voor honden zijn. Zo kun jij met een gerust hart genieten van jouw tuin én jouw hond ook.  

Welke planten zijn veilig voor honden?

  • Heesters

  • Zonnebloemen

  • Rozen

  • Bananenplant

  • Siergrassen

  • Goudsbloem

  • Kruidenplant

  • Fuchsia

  • Bijenplant 

  • Palm (Behalve de vredespalm)

  • Varen

  • Hagen (Behalve Liguster)

Onder andere siergrassen en heesters zijn veilig voor honden.

Hoe houd ik mijn hond uit de border?

Er zijn verschillende manieren om jouw hond uit de border te houden, vaak helpt het al als er veel planten bij elkaar zijn geplaatst, zodat jouw hond eigenlijk geen kans heeft om er fatsoenlijk tussen te lopen. Uiteraard zijn er altijd eigenwijze honden, dus het is heel goed mogelijk dat je andere maatregelen moet nemen als je niet wilt dat jouw hond in de border klimt. 

Schrikdraad

Als je bang bent dat jouw hond in jouw border klimt, dan kun je om de border een schrikdraadje spannen. Dit is niet gevaarlijk voor de hond, maar het houdt hem wel op afstand. Of deze optie helemaal zorgt voor een hondvriendelijke tuin, valt natuurlijk te betwijfelen. 

Geurkorrels

Vind je het niet prettig om een schrikdraad in jouw tuin te spannen, dan kun je er ook voor kiezen om geurkorrels tussen de planten te strooien met een geur die honden onaangenaam vinden, zoals citroen, peper of azijn. 

Hekje

Uiteraard kun je ook een houten hekje om de border plaatsen. Dit ziet er leuk uit, maar kan ook afschrikkend werken voor je hond. Uiteraard is het plaatsen van een laag houten hekje geen maatregel met een bijzonder hoge slagingskans, want jouw hond kan hier overheen springen. Heb je een behoorlijk eigenwijze hond, dan zijn bovenstaande opties wellicht beter, maar deze optie is wel een hondvriendelijke tuin waardig.  

Houd jouw hond op een hondvriendelijke manier uit de borders.

Hoe houd ik mijn hond in de tuin?

Het is heel simpel: we willen onze hond buiten de border houden, maar wél in de tuin. Het lage houten hekje zal ons in deze situatie niet snel helpen. Je kunt jouw hond in principe op twee effectieve manieren in de tuin houden. 

Hek 

In de eerste plaats kun je een hek plaatsen om te voorkomen dat jouw hond uit de tuin ontsnapt. Een omheining tussen de 150 en 180 centimeter moet voldoende zijn om jouw hond in jouw tuin te houden. Er zijn verschillende soorten omheiningen beschikbaar. Je kunt natuurlijk kiezen voor een houten hek of een schutting, maar ook voor een draadomheining of een ander soort omheining. Deze keuze is aan jou en hangt hoogstwaarschijnlijk ook af van de grootte van jouw tuin. 

Aanlijnen

Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat jij en jouw hond op een groot erf wonen, waar eigenlijk geen omheining omheen kan, omdat veel mensen continu komen en vertrekken. Het is dan ook goed mogelijk om jouw hond aan een lange hondenlijn te laten lopen. Uiteraard moet je er dan wel vanuit kunnen gaan dat het veilig voor jouw hond is om min of meer los te lopen. 

Welk grind voor honden?

Wellicht heb je een tuin die volledig uit gras bestaat, maar het is ook goed mogelijk dat er een afwisseling is tussen gras, stenen en/of grind. Zoals je zelf waarschijnlijk ook weet, is het niet prettig om op blote voeten op grind te lopen. Je kunt er dus beter voor zorgen dat het looppad in jouw tuin bestaat uit een vlakke ondergrond met bijvoorbeeld tegels. Wil je toch liever grind, omdat je dit veilig vindt, dan kun je beter kiezen voor siergrind. Dit maakt het voor jouw hond toch prettig om overheen te lopen al blijft een afwisseling tussen gras en tegels in een hondvriendelijke tuin toch het beste.

Hoe voorkom ik dat mijn hond graaft in de tuin?

Oh nee, je hond graaft! In een hondvriendelijke tuin moet een plaats zijn waar jouw hond lekker moet kunnen graven, toch is het heel begrijpelijk dat jij liever niet ziet dat jouw hele tuin wordt omgeploegd en dat jouw planten uit de borders worden gegraven. Je kunt dit voor zijn, door jouw hond een eigen graafplek te geven. Creëer een plek in de tuin met zand of aarde en verstop hier bijvoorbeeld speelgoed, zoals een bot of een bal voor jouw hond. De hondvriendelijke tuin is compleet!

Zin om naar een andere hondvriendelijke tuin met je hond te gaan, bezoek dan eens een hondenspeeltuin. Je leest er meer over in deze Snuffelpost.

De hondvriendelijke tuin is compleet.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!