Maar wat is de achterliggende gedachte van de hond om op bed te slapen? En waarom zou je wel of niet met je hond gaan slapen? Mogen de honden bij ons op de bank? Ja. Mogen de honden bij ons op bed? Ja. Waarom? Omdat het gezellig is en je heerlijk met ze kan knuffelen!
Wat je moet weten over honden slaap
Honden hebben veel meer slaap nodig dan mensen: minimaal 15 uur per etmaal. Puppy’s en oudere honden wel 18 tot 20 uur per etmaal. Een hond slaapt dus ook overdag vele uren, ruim 1/3 van het totaal. Honden slapen dan niet aan een stuk door, maar in fases. Dit ziet er as volgt uit: ze slapen een paar uur, worden wakker en strekken even de poten, kiezen soms voor een andere plek of gaan even spelen, hierna gaan ze weer slapen.
Hond verschillende slaapplaatsen
Herkenbaar? Voor je hond is een keus in slaapplekken dan ook belangrijk. Om die reden is het (onder andere) niet verstandig om je hond lang in een gesloten bench te laten: hij kan zich niet rekken en strekken en kiezen voor een andere slaapplaats.
Waar slapen honden het liefst?
De ene hond ligt graag onder een deken, de ander liever op een koele ondergrond. Het meest favoriet is toch wel een bank of fauteuil. Dit komt omdat je hond dan wat hoger ligt en hij of zij dan een goed overzicht heeft. Dit geeft een veilig gevoel!
De rol van geur voor het kiezen van de slaapplek
Daarnaast is de geur die wij achterlaten belangrijk en wanneer we weg zijn is onze geur het sterkst. Vooral honden die moeite hebben met alleen zijn, gaan juist dan op die plekken liggen. Deze plaatsen zijn ook populair omdat veel honden graag tegen een van de gezinsleden aanliggen. Een bank heeft bovendien het voordeel dat je jezelf lekker in een van de hoeken kan nestelen en er voldoende plekken zijn waar je je kop op kan leggen. Honden blijken namelijk makkelijker in de REM- slaap te komen als zij met de kop wat hoger kunnen liggen.
Honden zijn sociale slapers
Honden zijn sociale slapers: alleen slapen is niet natuurlijk voor een hond. als een hond alleen slaapt, is hij niet beschermd en niet verwarmd en dit zorgt er weer voor dat je hond minder diep zal slapen en sneller wakker is. Om die reden is het belangrijk om je hond de keus te geven om bij je in de buurt te liggen of bij andere dieren in huis (als die er zijn). Ook honden die overdag regelmatig alleen zijn, hebben extra baat bij samen slapen. Niet alle honden hebben de behoefte om bij je in de buurt te blijven slapen. Je merkt vanzelf als een hond er geen behoefte meer aan heeft. Dan blijven ze vaker beneden liggen, of komen pas halverwege de nacht. Ook hieruit blijkt weer hoe belangrijk het is voor de hond om een keuze te hebben. Een hond weet zelf het beste waar hij behoefte aan heeft. Sommige honden liggen alleen op de slaapkamer als ze zich om wat voor reden dan ook onveilig voelen.
De meeste honden slapen graag bij of met ons. Vanuit een inmiddels achterhaalde theorie (de roedeltheorie) zouden wij als baasjes dit niet moeten toestaan: de hond zou ons dan domineren in plaats van andersom. Gelukkig is dit lang achterhaald! Â
Waarom zou je je hond wel bij je laten slapen?
Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 41 procent van de mensen die een of meerdere honden of katten heeft, deze huisdieren in bed laten slapen. Maar waarom dan?
Knuffelen met de hond werkt tegen stress
Het is inmiddels ruimschoots aangetoond dat knuffelen met honden stressverlagend werkt en dat het angstgevoelens vermindert. Zo ook wanneer je hond bij je op bed ligt: je hond bij je op bed geeft je een veilig gevoel! Daarnaast zorgt het feit dat als je hond tegen je aan ligt er ook voor dat je het warmer hebt. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap kan vallen. Het is dus goed voor je nachtrust om je hond bij je op bed te hebben!
Waarom zou je je hond niet bij je laten slapen?
Samen slapen met de hond is niet hygiënisch
Tegenstanders van een hond op de bank of op bed geven aan dat het onhygiënisch is. Toegegeven: als we net een strandwandeling gemaakt hebben is het niet het meest prettig om de honden op bed te hebben (ben je echter wel gelijk gescrubt!). Maar natuurlijk valt ook te denken aan andere ‘viezigheidjes’ die de hond met zich meedraagt. Maar hygiëne is niet het enige aandachtspunt.
Slapen met de hond niet bevorderlijk voor nachtrust
Huisdieren die bij je in bed slapen kunnen ook een negatieve invloed op je nachtrust hebben. Katten en honden zijn net als wij beweeglijk in hun slaap, maar ze kunnen ook midden in de nacht wakker worden en besluiten ergens anders verder te gaan slapen. Zeker als je in de fase van diepe slaap steeds weer wakker wordt van je onrustige huisdier, zul je ’s ochtends merken dat je niet uitgerust bent en steeds minder energie hebt.
Wat is voor jou een belangrijke reden om je hond wel of niet bij je te laten slapen?Â
Geef jouw hond iets om naar uit te ruiken.
Elke twee maanden een volledig op maat gemaakte box met themaspeelgoed en lekkernijen.
Ontdek Snuffelbox 👉