Schema pup alleen laten? Hoe lang kan een hond alleen zijn?

Je hond jankt, vernielt kussens of tapijten en kan gewoon geen rust vinden als hij alleen thuis is? Je dagelijkse routine wordt zo door dit gedrag beïnvloed dat spontaan winkelen, avondjes uit of algemene activiteiten zonder hond bijna onmogelijk zijn? Dat hoeft niet het geval te zijn. In dit artikel laten we je zien hoe je kunt oefenen in het alleen laten van je hond, zelfs als je geen ervaring hebt in het trainen en opvoeden van honden. Je leert ook de redenen waarom sommige honden niet graag alleen gelaten worden.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Natuurlijk geven hondenbezitters er de voorkeur aan tijd samen met hun hond door te brengen. Maar in het dagelijks leven gebeurt het van tijd tot tijd dat de hond een tijdje alleen thuis moet blijven. Bijvoorbeeld als je spontaan naar de dokter moet of boodschappen moet doen in de supermarkt. Om je hond zonder stress alleen thuis te kunnen laten, heb je een paar oefeningen en je eigen discipline nodig, maar dit kan meestal goed geoefend worden. We zullen je vertellen hoe het werkt.

Hoe lang kan een hond alleen zijn?

Schema pup alleen laten

Schema pup alleen latenSchema puppy alleen thuis laten.

Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy's jonger dan 10 weken niet langer dan een uur alleen gelaten worden. Van 3-6 maanden mogen ze niet langer alleen gelaten worden dan hun leeftijd in maanden (bijvoorbeeld, puppy's van 3 maanden mogen niet langer dan 3 uur alleen zijn).

Hoe lang kan een hond alleen zijn? (geen pup)

De meeste deskundigen zijn het erover eens dat je je volwassen hond niet langer dan acht tot 10 uur alleen moet laten, maar sommige honden (vooral die met een kleine blaas) houden het niet zo lang vol.

hond alleen thuisEen ontspannen hond wacht op zijn baasje.

Waarom willen honden niet alleen zijn?

Honden hebben behoefte aan interactie

Niemand houdt ervan alleen gelaten te worden. Dit geldt ook voor je hond. Daarom zal hij in het begin niet blij zijn als je de flat zonder hem verlaat. Hij zal protesteren en zijn ongenoegen laten blijken. Hij kan zelfs uit frustratie janken, blaffen en iets vernielen. Maar dit hoeft niet het geval te zijn, want met rust gelaten worden is goede oefening.

Je moet weten dat er twee soorten angst zijn die bij honden kunnen optreden als ze alleen gelaten worden. Enerzijds is er verlatings- en verliesangst, en anderzijds verlies van controle.

Scheidings- of verliesangst bij honden

Scheidings- of verliesangst bij honden uit zich op verschillende manieren in de communicatie van de hond, door janken of janken, blaffen, vernieling (vaak tegen ramen en deuren). Bij het begroeten neemt de hond vaak een tamelijk onderdanige houding aan. Bij deze vorm van angst voelt de hond zich hulpeloos, overgeleverd aan de genade van anderen en maakt hij zich zorgen over zichzelf.

Controleverlies

Aan de andere kant staan honden die lijden aan controleverlies. Ze voelen dat mensen niet zonder hen kunnen en dat ze hen altijd moeten vergezellen. Dit uit zich in blaffen uit frustratie of zelfs het vernielen van voorwerpen. Wanneer ze herenigd zijn, hebben deze honden de neiging dominant te zijn, opdringerig.

Honden met een sterke behoefte aan controle denken dat hun mens niet zonder hen kan. Gefrustreerd geblaf, vernielde voorwerpen of een begroeting die opdringerigheid inhoudt, kan wijzen op een verlies van controle.

Verveling of gebrek aan beweging

Verveling en gebrek aan beweging kunnen ook redenen zijn waarom je hond niet op een ontspannen manier alleen gelaten kan worden.

Tip! Geef jouw hond een Snuffelbox om verveling tegen te gaan.

Je hond alleen laten - 12 eenvoudige stappen naar succes

We willen je graag een gids in 12 stappen geven die je kunt gebruiken om te oefenen je hond alleen te laten. Neem ruim de tijd om de oefeningen te oefenen en zorg ervoor dat je hond kalm en ontspannen is. Als je ontspannen bent, zal het voor je hond gemakkelijker zijn.

Elke hond kan leren om alleen te blijven.

Merk op dat deze oefeningen wat tijd vergen tot je hond helemaal ontspannen is en een paar uur alleen thuis kan blijven. Sommige honden hebben weken of zelfs maanden nodig. Het is belangrijk dat je deze oefeningen regelmatig herhaalt. Des te sneller zal je hond beseffen dat alleen gelaten worden niet erg is en dat hij zich erop kan verheugen je weer te zien.

Stap 1: Voorbereidingen.

Heeft je hond al een favoriete plek in huis? Dit is nuttig, zodat hij zich daar kan ontspannen. Het is niet absoluut noodzakelijk, maar het kan nuttig zijn als je hond gewend is aan een lijntje.

Train altijd zonder tijdsdruk en zorg ervoor dat de sfeer ontspannen is bij het oefenen. Zo zal je hond geleidelijk beseffen dat het niet erg is als je weg bent.

Stap 2: Wandel met je hond.

Voordat je begint te oefenen met alleen zijn met je hond, neem je hem mee voor een flinke wandeling. Dit geeft hem de kans zijn behoefte te doen, zijn blaas te legen en een beetje moe te worden van de lichaamsbeweging.

Stap 3: Positieve afleiding.

Om je hond iets te doen te geven en iets positiefs om te associëren met alleen zijn, bied je hem een alternatief. Dit kan een kauwbot zijn, een kauwstaaf of een likmat bekleed met leverworst. Het belangrijkste is dat je hond zich een beetje kan ontspannen terwijl jij aan het kauwen/likken bent.

Zorg ervoor dat er geen gevaar voor verwonding of inslikken is terwijl je weg bent.

Stap 4: Zet de hond op zijn plaats en doe hem aan de lijn.

Instrueer je hond om op zijn favoriete plek te gaan liggen. Ontspan hem een beetje met knuffels en kalmerende woorden. Intussen kun je hem aan een ontspannen leiband zetten. De hond moet een straal van ongeveer 2 meter hebben, zodat hij zijn benen kan strekken maar niet achter je aan rent als je de flat verlaat. Maak de riem vast aan een stevig, veilig voorwerp, zoals een kast.

Zorg dat je hond rustig is, zodat hij zelf beter kan ontspannen. De riem is slechts optioneel en alleen voor de eerste periode van de training. Als je hond geleerd heeft alleen te blijven en niet meer gejaagd is, kan de riem worden weggelaten.

Stap 5: Geef de traktatie.

Als je hond op zijn plek ligt en zich op zijn gemak en ontspannen voelt, geef hem dan de voorbereide traktatie/kluif om hem bezig te houden. Je moet andere traktaties blijven aanbieden, zodat je hond één voorwerp niet associeert met deze oefening of alleen zijn. Als je hond met zijn traktatie bezig is, kun je overgaan tot de volgende stap.

Stap 6: Blijf binnen gehoorsafstand en zicht van je hond.

Ga weg van je hond, maar blijf in het zicht. Ga gewoon een paar meter verderop zitten en schenk geen aandacht aan je hond. Laat hem met zichzelf omgaan en leren dat alles OK is. Dit is een uitdaging voor veel honden. Blijf ontspannen en laat je hond weten dat alles in orde is.

Hond eenzaam thuis - CollieHet kan ook fijn en ontspannend zijn om als hond alleen thuis te blijven.

Stap 7: Prijs als de training geslaagd is.

Na een paar minuten kun je deze oefening stoppen. Ga hiervoor op een ontspannen en kalme manier naar je viervoeter toe. Prijs hem voor zijn ontspannen fase, maar niet uitbundig. Stop hem ook niet vol met ander lekkers, anders schept dit een verwachting voor toekomstige oefeningen. Haal zijn kauwspeeltje bij hem weg en lijn hem aan. Hiermee eindigt de oefening.

Stap 8: Ga uit het zicht.

Als de oefeningen tot dit punt goed lukken, kun je nu de moeilijkheidsgraad opvoeren. Herhaal de stappen 2 tot en met 5, maar verlaat nu de kamer terwijl je hond ontspannen op zijn plaats blijft zitten.

In de andere kamer kun je alledaagse geluiden maken, zodat je hond weet dat je er bent.

In het beste geval blijft je hond kalm en ontspannen. Alleen als je hond tijdens deze fase in paniek raakt en extreem boos is, kalmeer je hem een beetje en geef je hem het signaal dat alles in orde is.

Voor je deze oefening beëindigt en hem ontsmet, zorg je ervoor dat je hond 2-3 minuten ontspannen op het deken heeft gelegen. Zo eindigt de oefening met een positieve ervaring. Zorg ervoor dat je ook ontspannen en zelfverzekerd bent.

Stap 9: Verplaats je buiten gehoorsafstand en zicht.

Als de oefeningen tot dit punt goed werken, kun je ze verder opvoeren door in de volgende kamer geen alledaagse geluiden meer te maken. Blijft je hond ontspannen op zijn deken liggen? Dan heb je een grote stap gezet. Voeg nu het geluid van een sluitende deur toe.

Husky is niet graag alleenJe kunt oefenen in het alleen zijn met honden. Dit versterkt ook de band tussen mens en hond.

Stap 10: Maak de hond vast aan de lijn.

De volgende stap is om je hond van de lijn te laten. Blijf je hond echter zijn kauwbot aanbieden om hem te kalmeren. Hij kan in het begin wat nerveus zijn en door de kamer rennen. In het beste geval zal deze spanning snel afnemen en zal hij zijn gebruikelijke rustplaats innemen en daar ontspannen, zoals je eerder geoefend hebt.

Stap 11: Laat het kauwbot achterwege.

Bij de volgende stap moet je hond leren om alleen te blijven zonder het kauwbot en toch te ontspannen. Bied hem een smakelijk alternatief, zoals wat lekkers dat je door de kamer kunt strooien. Verlaat de kamer weer en bekijk je hond door een camera. Als alle voorgaande oefeningen goed verlopen zijn, zal hij het lekkers verzamelen en weten dat hij zich op je rustplaats kan ontspannen.

Dit is het moeilijkste deel van de oefening, dus hij kan nerveus worden. Grijp pas in als hij gedurende enkele minuten erg driftig is. In het ideale geval zakt zijn spanning na een paar minuten, anders oefen je de vorige trainingsstappen opnieuw met hem.

Stap 12: Maak de opleiding af.

Als alles tot nu toe goed gaat, laat je je hond eerst korte perioden alleen (5-10 minuten), en verhoog die perioden dan langzaam. Je zult al snel merken dat alleen zijn deel gaat uitmaken van de normale routine van je hond.

Als je terugkomt, begroet je je hond kort en rustig, niet uitbundig.

Veel plezier en leer snel.

De meeste honden leren vrij snel dat alleen zijn geen groot probleem is, maar dat hij deze tijden op een ontspannen manier kan doorbrengen.

Wil jij alleen zijn oefenen met jouw hond?

Zorg dat je voldoende trainertjes en snack in huis hebt! Laat ons jou ontzorgen en ontvang elke maand een leuke Snuffelbox met steeds weer nieuwe producten waaronder speelgoed, trainers en beloningssnacks.

👉 Ontdek nu hét cadeau voor honden! 🎁

Themabox Snuffelbox voor hondenVoorbeeld themabox!

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!