Sledehonden krijgen 15 meter lange loopband

Vergeet het zachte geluid van sledehonden over de sneeuw. Iditarod kampioen Dallas Seavey heeft voortaan een heel andere manier om in de zomer te trainen: meer dan 12 honden keffen manisch in een 16 meter lange trailer, aangelijnd en wachtend om te beginnen met rennen op zijn pas gebouwde loopband.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

De trailer is maar 2,5 meter breed, dus het gekef van de honden neemt oorverdovende proporties aan. Met maar 1 druk op de knop komt de 15 meter lange loopband in beweging, waarmee het gekef van de honden vervangen wordt door het gehum van de loopband. De houding van de honden verandert op slag van springend en blaffend, naar zwijgend en stoïcijns, hoofden naar beneden en lopend met een eenduidige focus.

Sledehonden op een loopbandAfbeelding: sledehonden op loopband

Nieuw trainingsspeeltje

De loopband is het nieuwste trainingsspeeltje van de drie-voudige ‘Iditarod Trail Sled Dog Race’ kampioen. Sledehonden kunnen niet lang lopen als de temperatuur ver boven het vriespunt komt, vanwege hun dikke vacht. Dat zorgt ervoor dat menners in de zomer maar beperkt kunnen trainen: kortere rondjes en soms helemaal niet.

In een poging om zijn trainingsseizoen te verlengen, heeft Seavy -28 jaar- het klimaat in eigen handen genomen. Hij heeft zijn trailer voorzien van een koelmechanisme dat de ruimte verkoelt tot net boven het vriespunt. In deze koude omstandigheden kan hij zijn team voor ongeveer een uur trainen op de loopband.

Een close-up van zijn team

Gefrustreerd door de beperkte trainingsmogelijkheden in de zomer, bedacht Seavey de loopband twee winters geleden. In het voorjaar van 2015 reisde hij af naar New Hampshire om een andere honden loopband te zien van een voormalig menner. Uiteindelijk kocht hij het hele spul en liet het verschepen naar Alaska. Seavey wilt niet vertellen hoeveel hij er voor moest betalen… Voor Seavey zijn de voordelen van het trainen het echter meer dan waard. Het helpt hem met de warmere dagen, maar de loopband is ook nuttig in de herfst wanneer de grond bevroren raakt maar er nog geen sneeuw is gevallen. Harde grond kan voor gevoelige poten en verwondingen zorgen, die voor uitval zorgen bij de honden. Daarnaast kan Seavy zijn honden nu goed bekijken terwijl ze aan het werk zijn en hoe ze revalideren.

Seavey kan zijn honden nu al werkend goed beoordelen. Seavey:

We gebruiken dit niet elke dag, jaar-rond. Maar het kan een goede ontwikkeling zijn binnen de sport en ik wil vooraan staan.

Menners gebruiken al langer loopbanden, voor onderzoeken en voor training. Het verandert het spelletje niet, maar het hindert de training ook niet. Het is gewoon een andere, extra manier van trainen.

Voor- en nadelen

Vier-voudig kampioen Jeff King heeft ook geëxperimenteerd met alternatieve trainingsmethoden. Hij is gefascineerd door het concept, als heeft het wel zo zijn nadelen: het is erg duur en het is monotoon voor de honden om in een gesloten ruimte te rennen. Honden die aan lange afstand rennen doen, komen erg snel weer terug in vorm na een zomer vol rust.

Onderzoek laat zien dat een dergelijke periode van rust niks af doet aan de gezondheid van een hond. Echter, het heeft ook toegevoegde waarde als menners in de zomer met hun honden kunnen werken. Het creëert een band die belangrijk is voor het racen.

Seavey geeft toe dat het allemaal voor niks zou kunnen zijn, maar hij wilt het toch proberen. Terwijl hij in zijn trailer staat, is hij nog steeds verwonderd dat hij nu zo dichtbij zijn honden kan zien rennen, terwijl hij al zijn hele leven met sledehonden werkt. Seavey:

Ik ben er behoorlijk opgewonden over.

Seavey zorgt voor de juiste winterse omstandigheden.

Bron: ADN

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!