Snuffelbox voor zwerfhonden in Servië

Onlangs werd Snuffelbox benaderd door 'Help ons Helpen'. Brenda Peek en Mirjana Rapaic zouden binnenkort afreizen naar Servië om daar mensen te ondersteunen die vrijwillig straathonden opvangen. Daar willen wij graag een pootje aan bijdragen! 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Help ons helpen

Servië hondenStichting 'Help ons helpen' bestaat uit een kleine groep dierenvrienden die op kleine schaal en door individueel samen te werken, zwerfdieren in Servië onderdak én hulp bieden.

Mirjana RapaicFoto: Mirjana Rapaic

Enkele jaren geleden is 'Help ons helpen' in het leven geroepen door Mirjana Rapaic. Hierbij is voor het land Servië gekozen, omdat vanuit Europa allerlei instanties hulp bieden aan zwerfdieren over de gehele wereld, maar helaas is dit niet het geval in Servië. Daar proberen zij verandering in te brengen.

In Servië bestaan geen dierenasielen zoals in Nederland. Zwerfdieren worden gevangen door gemeentelijke instanties en ondergebracht onder erbarmelijke omstandigheden, om tot slot afgemaakt te worden. Het probleem van zwerfdieren kan alleen veranderen wanneer de regering op een diervriendelijke manier veranderingen invoert. Voorbeelden hiervan zijn: een sterilisatie programma, goede dierenasielen en educatie.

Gelukkig zijn er enkele mensen in Servië die belangeloos dieren opvangen in een huiselijk omgeving en die hun uiterste best doen om voor deze dieren een warme mand te vinden. Deze warme mand kan staan in Servië of ergens anders in de wereld. Dieren kennen immers geen grenzen en liefde is grenzeloos.

Het reisverslag van Brenda en Mirjana

Klaar voor vertrek! Op zondag 11 oktober zijn we vroeg in de ochtend  met een afgeladen auto vertrokken: voer, manden, dekens, handdoeken, riemen en andere broodnodige materialen. Alle goederen zijn gedoneerd of gekocht door middel van donaties. We hebben een reis voor de boeg van 1700km en maken een tussenstop in Oostenrijk.

Svetlana en haar opvanghonden

Hond met classic SnuffelboxDe eerste zwerfhonden zien we direct bij de grensposten en zijn slechts één van de velen die we deze reis gaan zien. We ontmoeten Svetlana, die ruim 30 honden en 6 katten opvangt. We gaan met haar naar het eerste opvangadres waar een groot aantal honden verblijft. Zij wachten al vanaf hun puppy-tijd op een adoptiegezin. Na een zak voer afgegeven te hebben, en natuurlijk een knuffel voor de honden, gaan we direct door naar de volgende opvang. Hier verblijft Lola met haar pups. Lola is vorig jaar hoogzwanger langs de weg gevonden. Gelukkig is ze op tijd ondergebracht, zodat haar pups veilig geboren konden worden! Ook hier laten we een zak voer achter en wordt er weer even geknuffeld. Op dinsdag gaan we kijken bij Lily. Ze verblijft -in afwachting van adoptie- bij een familie. Ze heeft het hier goed. Ook hier laten we weer voer achter.

Op naar Olivija

Auto

Dan rijden we door naar een klein dorpje om Olivija op te halen, een zielig verhaal. Svetlana kreeg een week daarvoor een verzoek voor adoptie in Servië zelf: moeder was ziek en de kinderen hadden aangegeven voor hun moeder een hond te willen als gezelschap. Bij de eerste huis-check leek alles in orde. Bij de onverwachte controle bleek Olivija eenzaam opgesloten te zitten in een hok in de tuin... De kinderen wilden toch liever een waakhond. We hebben de hond opgehaald en teruggebracht naar de opvang van Svetlana. Op het terrein van Svetlana wonen twee hondjes die een warme mand in Nederland hebben gevonden: Maylo en Fila. Die mogen aan het einde van de week met ons mee terug!

Klusjes

Op de andere dagen helpen we het terrein van Svetlana op te knappen. Er moet een hut afgebroken worden en er moeten spullen voor Svetlana ingekocht worden want Svetlana heeft geen bed! In een kamertje tussen zakken voer en dozen waar haar persoonlijke spullen in zitten ligt een matras. Dit matras deelt ze met de katten en een aantal hondjes die 's nachts bij haar slapen. Dankzij een donatie kunnen we een hoogslaper voor haar kopen. Ook kopen we grind haar voor tuin, want stel je voor: 30 honden die de hele dag in de modder hollen en daarna in huis komen...

Alle oude matrassen gaan uit de woonkamer annex nachtverblijf. Dankzij een donatie van stichting 'Handen voor Pootjes' uit België zijn er nu genoeg manden voor de honden om in te slapen!

Kim de langeSnuffelbox is zo lief geweest om een Snuffelbox te doneren. Het pakket uitpakken waar de honden bij zijn was best een uitdaging, maar wat zijn ze er blij mee! Er wordt flink gesnuffeld! Elke donatie doet ons zó goed.

Terugweg

Op zaterdag begint onze terugreis, maar gaan we nog wel langs een klein dorp buiten Belgrado. We bezoeken de opvang waar Nina (nu Belle) verblijft. Zij is een van de gelukkigen die een warme mand heeft gevonden in Nederland. Haar nemen we ook mee!

Bij dit opvanggezin verblijven ook Veca en haar pups. Veca is gevonden op een begraafplaats. Onder een grafsteen heeft zij een gat gegraven en haar pups ter wereld gebracht. Haar redding heeft veel moeite gekost. Ze is samen met haar pups, voor ze veilig gesteld kon worden, eerst gevangen door de reinigingsdienst waarna ze opgesloten werd in een ‘asiel’. Maar Vesna heeft haar eruit gekregen en heeft haar veilig weten onder te brengen. Het verhaal van Veca en haar pups is viraal gegaan op internet. Het heeft zelfs de media in Amerika bereikt. Maar diezelfde media heeft van haar verhaal niet het juiste gemaakt: Veca en haar pups hebben -in tegenstelling tot de berichten- nog geen baasje gevonden en ze verblijven allen nog steeds in een pension.

Drie honden krijgen een warm (t)huis in Nederland

En dan begint de lange terugreis. Alle hulpgoederen vanuit Nederland en België hebben we achtergelaten in Servië en daarvoor in de plaats nemen we Fila, Maylo en Nina mee terug. Voor de hondjes een spannende reis. Ze zijn weg bij hun roedel en verzorgers en zitten in een auto met vreemde mensen.

We willen iedereen die ons steunt, iedereen die een donatie heeft gedaan en iedereen die ons volgt ontzettend bedanken. Zonder jullie kunnen wij niet helpen!

Alle honden -ruim 100- die wij bezocht hebben in Servië verblijven in een tijdelijke opvang. Ze wachten op adoptie. Ben je op zoek naar een hond? Neem dan contact met ons op via www.helponshelpen.eu Uiteraard zijn we ook erg blij met donaties! 

Mirjana en Brenda

Van dit soort verhalen gaat ons staartje sneller kwispelen! We zijn blij dat onze Snuffelbox goed bevallen is. Op de hoogte blijven van hun acties? Dat kan via hun facebookpagina.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!