Symptomen oververhitting hond en wat jij kunt doen om jouw hond af te koelen

Als er warm weer op komst is, is het hoog tijd om het hondenbadje tevoorschijn te toveren, de tuinslang te pakken en voor wat waterpret te zorgen. Misschien kan je zelfs je hond wel leren hoe hij of zij zelf het hondenbadje kan vullen met water? Deze labrador laat in elk geval zien dat dit tot de mogelijkheden behoort.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Oververhitting hond

Hond en baas in warm weerBij hitte kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken; let goed op hoe je hond zich gedraagt en zorg voor genoeg koelte! Laat je hond niet in de auto blijven, want bij een buitentemperatuur vanaf 15 graden kan de temperatuur in de auto al snel oplopen tot boven de 50 graden. Laat je hond ook niet voor maar een paar minuten in de auto, met een raampje open. Een hond heeft namelijk veel sneller last van de hitte! Hij kan niet zweten, zoals wij dat wel kunnen. Ze hebben een vacht en dit kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. Honden hebben alleen wat zweetkliertjes in de voetzolen, maar zoals je begrijpt: dit oppervlak is veel te klein om de hitte  snel genoeg kwijt te raken. Daarom gaan honden hijgen: op deze manier kunnen ze ook wat warmte kwijtraken, maar ook dit is maar beperkt. Bij een lichaamstemperatuur van boven de 42 graden, gaan de lichaamseiwitten stollen. Het bloed wordt stroperig en hierdoor kan het hart het bloed niet goed door het lichaam heen pompen. De vitale organen krijgen dan onvoldoende bloed en raken beschadigd. Het hijgen zelf wekt ook warmte op, wat de situatie verergert.

Symptomen oververhitting hond

Symptomen van een oververhitte hond zijn:

  • Sloom

  • Lusteloos

  • Hijgen

  • Overmatig kwijlen

  • Braken

De hond zal aanvankelijk weigeren om op te staan, maar zal in een latere fase juist onrustig worden en in paniek raken. Uiteindelijk kan de hond zelfs het bewustzijn verliezen, in coma raken en overlijden.

Het voorkomen van een hitteberoerte kan het leven van uw hond redden. Hieronder volgen enkele tips om jouw hond af te koelen in de hitte.

Hoe kan ik mijn hond afkoelen?

Hond afkoelenZorg dat je de juiste maatregelen neemt:

  • Voldoende vers drinkwater

  • Voldoende schaduw

  • Onderneem tijdens de warme dagen niet teveel met je hond, kies de koelere momenten uit om wat met je hond te gaan doen ('s ochtends vroeg en 's avonds laat).

Als uw hond goed verzorgd is, werkt de vacht rond zijn oren en voetzolen als een isolator om hem tegen de zon te beschermen. Als hij toch oververhit raakt, zult u uitputtingsverschijnselen zien, zoals hijgen, zwaar ademen en een donkere tong. Als u vermoedt dat uw hond oververhit is, neem hem dan onmiddellijk mee naar binnen of naar een schaduwrijke plek om te zien of zijn toestand verbetert. Als dat niet het geval is, bel dan meteen uw dierenarts.

Hond in autoLaat honden en katten op warme dagen niet achter in een geparkeerde auto. De temperatuur in een auto kan snel oplopen tot een dodelijk niveau.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!