Teckel adopteren uit asiel, waaraan denken?

Je wilt een teckel adopteren uit het asiel, wat natuurlijk harstikke goed is. Maar waar moet je allemaal aan denken bij een teckel adopteren? Je wilt je nieuwe harige vriend natuurlijk een warm welkom in zijn of haar nieuwe thuis geven. Snuffelbox geeft je tips over de hondenspullen die je allemaal in huis moet hebben, voordat je een teckel uit het asiel haalt. En we geven je ook wat meer informatie over dit bijzondere hondenras.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Stukje historie: de beste vriend van de jager

Teckel adopteren - Teckel op stoepZou jij deze lieve Teckel adopteren?

Voordat we verder gaan op de hondenspullen voor de Teckel, is het ook wel leuk om een stukje historie te weten over dit prachtige ras. De Teckel is een typisch Duits hondenras en werd al in de Middeleeuwen voor de jacht gefokt. Met zijn korte poten en langgerekte lichaam kon hij elk hol binnengaan, vandaar de verouderde naam “Dachshund”. De hangende oren hielden de gehoorgang beschermd. Buiten Duitsland werd de Teckel populair toen koningin Victoria in de 19e eeuw belangstelling voor het ras kreeg.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen langharige Teckels, kortharige Teckels en ruwharige Teckels. De grootte van de Teckel wordt meestal niet aangegeven door de schofthoogte, maar door de borstomvang. Bij een teckel moet deze minstens 35 cm zijn. Bij de Dwergteckel kan een bereik van 30 tot 35 cm bereikt worden en bij de Konijn Teckel mag de borstomvang maximaal 30 cm zijn. Het teckelgewicht varieert, afhankelijk van het formaat weegt een Teckel tussen de 3 en 9 kilo.

Karakter van een Teckel

Ondanks hun handelbare grootte zijn Teckels geen schoothondjes. Deze bundels energie zijn daar te levendig en te druk voor. Als teckelbezitter moet je tijd inplannen voor uitgebreide wandelingen. Voorzichtigheid is geboden als Teckels met andere huisdieren samenleven: Vreemde kleine dieren en die buiten het huis zijn een prooi voor hem. Het karakter van de Teckel wordt gekenmerkt door een grote portie moed en onverschrokkenheid. Begrijpelijk, want de hond kan bij het jagen op elk moment weerbare dieren tegenkomen.

Deze eigenschap gaat door: Teckels hebben er geen probleem mee grotere honden aan te pakken en te mekkeren om hun positie te verdedigen. Alle Teckels zijn vriendelijk tegen mensen, maar gereserveerd tegenover vreemden, zo ook adoptie Teckels. Gehechtheid aan mensen is bij Teckels minder uitgesproken dan bij andere rassen. Omdat teckels achterdochtig en alert zijn, zijn het bovendien uitstekende waakhonden.

5 Tips waaraan denken bij teckel adopteren

Voordat je jouw Teckel uit het asiel haalt, zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken. Je huis moet geschikt gemaakt worden voor jullie nieuwe gezinslid. Zeker bij een puppy Teckel zorg je ervoor dat je huis puppy proof is. Werk losliggende kabels weg, maak stopcontacten veilig, laat geen spullen rondslingeren, berg waardevolle spullen op, plaats een veiligheidshekje bij de trap en berg giftige schoonmaakmiddelen goed in de kast op. 

Als je woning gereed is om je nieuwe adoptie Teckel te ontvangen, zijn er nog een paar zaken die je in huis moet halen voordat je jouw teckel uit het asiel kan adopteren. We geven je tips over welke hondenspullen je moet kopen en natuurlijk welke cadeaus leuk zijn om te geven aan de nieuwe hondeneigenaar.

#1 - Hondendrinkbak en etensbak

HondendrinkbakLuxe hondendrinkbak, gemaakt van hout.

Een Teckel is niet groot, dus koop een lage hondendrinkbak en etensbak. Je hebt heel veel keuze met honden etens- en drinkbakken, van porseleinen tot metalen bakken en gepersonaliseerde hondenbakken met naam. Natuurlijk mag de hondenmand ook niet ontbreken. Dit is namelijk een veilige plek waar je lieve adoptie Teckel zich kan terugtrekken, kan relaxen en heerlijk kan slapen.

#2 - Hondenriem en halsband

Een Teckel heeft heel veel energie. Als je wilt dat je huis van binnen nog enigszins ongeschonden eruit komt, is het aan te raden veel te wandelen met je nieuwe harige Teckel uit het asiel. Schaf daarom een goede hondenriem en halsband aan. Een Flexi hondenriem is ideaal om je hond wat ruimte te geven tijdens de wandelingen. Vanwege het jachtinstinct, snuffelen ze graag op de grond. Door een flexibele hondenriem krijg je Teckel voldoende ruimte om dit ook te doen. En mocht je de lijn korte willen maken, dan kan je deze met een Flexi hondenriem heel handig vastzetten. Je hebt eigenlijk altijd een lange en korte riem op zak.

#3 -Hondenvoer uitkiezen

Welke hondenvoer je uitkiest voor je lieve Teckel is een beetje afhankelijk of je nieuwe dierenvriend een voedselallergie heeft of niet. Daarnaast heeft een hond, net als een mens, zijn eigen smaak. Maar vlees en vis zijn alle honden eigenlijk wel gek op. Kies voor een goed merk, waar geen smaak- en voedingsstoffen aan zijn toegevoegd. Bij voorkeur ook hondenvoer welke zo min mogelijk granen en toegevoegde suikers bevatten. Vraag eventueel aan je dierenarts wat het beste voer voor jouw Teckel is.

#4 -Snuffelbox cadeau voor welkom thuis

Hond met SnuffelboxHond poseert met een eigen Snuffelbox.

Wil je jouw Teckel een warm welkom thuis geven? En dat gevoel iedere maand laten terugkomen? Kies dan voor een maandelijkse Snuffelbox verrassingsbox. Je kan bij Snuffelbox eenmalig een hondenbox bestellen of je abonneren. Je krijgt dan iedere maand een hondenbox vol verrassingen opgestuurd. De Snuffelbox is opgesteld rondom een thema, waarbij altijd 2 zakjes met lekkernijen, 2 hondenspeeltjes en 1 kauwsnack is verpakt. Een leuk cadeau voor hond en baas is de Snuffelbox.

#5 -Hondenspeelgoed uitzoeken

Iedere hond is gek op hondenspeelgoed. Van ballen tot frisbees en pluche beestjes met een piep erin. Er zijn zoveel leuke hondenspeeltjes te verkrijgen dat de keuze soms lastig is. Houd bij een Teckel adopteren rekening dat je hond niet heel groot is. Pas hier het hondenspeelgoed op aan. Koop een bal in de maat S in plaats van een XXL bal die voor Herdershonden bestemd zijn. Het is de bedoeling dat je Teckel de bal goed in zijn bek kan pakken. Pluche hondenspeeltjes met een piepgeluid zijn altijd goed geschoten, alleen soms worden de baasjes wel eens gek van het geluid. Een flostouw is ook een prachtig hondenspeelgoed. Leuk als trekspelletjes en voor je Teckel ook heerlijk om aan te kauwen, waarbij gelijk zijn gebit wordt verzorgd. Genoeg keus in ieder geval.

We hopen je, met deze tips en achtergrondinformatie over dit ras, wat meer inzicht te hebben gegeven over waar je aan moet denken bij een Teckel adopteren.


Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!