Top 10 gezondheidsvoordelen hond voor mensen

‘Zo trouw als een hond’, luidt het bekende spreekwoord, maar honden zijn niet alleen trouw. Er schuilen verschillende gezondheidsvoordelen achter het hebben van een hond voor mensen. Uiteraard zijn deze gezondheidsvoordelen hond voor iedereen verschilt, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gros van de mensen deze gezondheidsvoordelen ervaart op het moment dat zij een hond hebben of op het moment dat er een hond bij hen in de buurt is. Daarom presenteert Snuffelbox vandaag de top 10 gezondheidsvoordelen hond voor mensen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Honden kunnen helpen bij het verminderen van pijn.

#1 Honden kunnen helpen bij het verminderen van pijn 

Honden kunnen helpen bij het verminderen van pijn, dit betekent uiteraard niet dat honden voor dokter gaan spelen, maar indirect kunnen honden pijn wel verminderen. Wanneer wij mensen een hond aaien komt er endorfine vrij. Endorfine is een stofje dat wordt geproduceerd door het menselijk lichaam en dat een pijnstillende en kalmerende werking heeft. Wanneer wij een hond aaien, komt dit gelukshormoon vrij en wordt de pijn die we voelen verzacht. Zo kunnen honden niet enkel troost bieden bij verdriet, maar ook de pijn verzachten bij lichamelijke pijn. We worden namelijk gewoonweg gelukkig van het aaien van een hond. 

#2 Honden kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk

Honden kunnen op verschillende manieren helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Een van de redenen ligt voor de hand. Honden dienen dagelijks drie keer uitgelaten te worden waarvan één keer lang. Wandelen met de hond is een fysieke activiteit en een fysieke activiteit kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Tijdens deze wandelingen hebben we vaak ook interactie met andere mensen. Honden bevorderen namelijk het sociale contact, om dat mensen vaak een praatje maken met andere hondenbezitters. Sociale contacten kunnen ook bijdragen aan het verminderen van de bloeddruk. Eerder gaven we al te kennen dat honden kunnen helpen bij het verminderen van pijn, dit is niet alleen fysieke, maar ook mentale pijn. Honden kunnen namelijk ondersteuning bieden bij stress. Het is algemeen bekend dat stress voor een verhoogde bloeddruk kan zorgen. Honden reduceren stress en daarmee kan ook de bloeddruk worden verlaagd. 

Honden kunnen helpen bij het tegengaan van zwaarlijvigheid, want ze houden je fysiek actief.

#3 Honden kunnen helpen bij het tegengaan van zwaarlijvigheid

Het gebeurt ons allemaal wel eens: je hangt, ligt of zit al de hele dag op de bank en eigenlijk ben je te lui om van je luie stoel te komen. Voor mensen zonder honden is dit geen probleem. Helemaal gezond is het niet, maar ze kunnen gerust op de bank blijven hangen, liggen of zitten. Als je een hond hebt, is dit gewoonweg niet mogelijk, want een hond moet uitgelaten worden. Je wordt verplicht om vaker dan zo nu en dan flinke stukken te lopen. Dit zorgt er vaak wel voor dat zwaarlijvigheid wordt tegengegaan. Toegegeven, honden zijn niet direct verantwoordelijk voor het tegengaan van zwaarlijvigheid, maar indirect dragen zij wel bij aan het doen van activiteiten. Het tegengaan van zwaarlijvigheid is een van de gezondheidsvoordelen hond. 

#4 Honden kunnen helpen bij het verminderen van depressie

Honden kunnen helpen bij het verminderen van depressie. Als iemand last heeft van een depressie is het bieden van structuur en het hebben van een doel bijzonder belangrijk. Honden bieden mensen structuur en een doel. Honden moeten namelijk uitgelaten en gevoerd worden op gezette tijden. Daarnaast is het hebben van een hond een doel op zich, want mensen met een depressie hebben iets om voor te zorgen en om van te houden. Honden zijn goede gezelschapsdieren, want ze geven liefde en aandacht en ook dat zijn kenmerken van het verminderen van depressie die honden bij mensen kunnen bewerkstelligen. 

Honden kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst.

#5 Honden kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst 

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen hond die we behandeld hebben, maar er zijn nog meer gezondheidsvoordelen hond die we de revue kunnen laten passeren. Honden kunnen namelijk helpen bij het verminderen van stress en angst, want ze geven liefde en aandacht en kunnen emotionele steun bieden. Er zijn zelfs hulphonden die ingezet kunnen worden voor het beheersen en reguleren van mentale problematiek. Er zijn verschillende soorten hulphonden en een daarvan is de psychische hulphond. De psychische hulphond is bedoeld voor mensen met psychische problemen, zoals een angststoornis of autisme. De psychische hulphond geeft steun en biedt rust. De psychische hulphond leert praktische vaardigheden en kan voor onder andere mensen met angst of stress voor regelmaat, ontspanning en afleiding zorgen. 

#6 Honden kunnen helpen bij het verminderen van diabetes. 

Eigenlijk komt de hulp van een hond bij het verminderen van diabetes neer op dezelfde reden als een hond die zijn baasje ondersteunt bij het verminderen van zwaarlijvigheid. Als iemand een hond heeft, dan wordt hij of zij min of meer gedwongen om deze hond uit te laten. Het uitlaten van een hond kan leiden tot vermindering van de hoogte van de bloedsuikerspiegel en op die manier kan diabetes worden voorkomen. Uiteraard is dit geen waterdicht gezondheidsvoordeel van het hebben van een hond, want diabetes is soms ook genetisch bepaald, maar mensen die diabetes krijgen, omdat zij te weinig bewegen of een slecht voedingspatroon hebben, zullen door het hebben van een hond een kleinere kans hebben op diabetes. 

Honden kunnen helpen bij het verminderen van Alzheimer-symptomen

#7 Honden kunnen helpen bij het verminderen van Alzheimer-symptomen

Een fysieke activiteit en het hebben van structuur kan Alzheimer-symptomen verminderen. Zoals ook bij bovenstaande gezondheidsvoordelen hond het geval is, biedt het hebben van een hond genoeg fysieke activiteit en structuur. Een hond moet uitgelaten worden en bij een hond is het belangrijk om een bepaalde structuur in de dagen aan te brengen. Voor mensen is dit ook belangrijk, want zo blijven ze neurologisch fit en houden ze hun fysieke beweging. 

#8 Honden kunnen helpen bij het verminderen van eenzaamheid

Een hond is een gezelschapsdier. Een hond biedt troost op de momenten dat we verdrietig zijn en je bent eigenlijk nooit alleen op het moment dat je een hond om je heen hebt. Uiteraard kan een hond menselijk contact niet geheel vervangen, want een hond kan niet praten, maar sommige mensen prefereren contact met dieren juist boven menselijk contact. Een hond heeft namelijk geen oordeel over je en is dol op je wat je ook besluit te doen of niet doet. Daarnaast vergroot een hond ook je netwerk, want tijdens het uitlaten kom je veel verschillende andere hondenbezitters tegen.

Honden kunnen helpen bij het verminderen van cholesterol door fysieke activiteiten te doen. 

#9 Honden kunnen helpen bij het verminderen van cholesterol

Er is een duidelijk overkoepelend thema te bespeuren in de gezondheidsvoordelen hond, want ook dit gezondheidsvoordeel heeft te maken met het uitvoeren van een fysieke activiteit. Het uitlaten van onze trouwe hondenvriend kan namelijk leiden tot vermindering van het slechte cholesterol in het bloed. Dit is niet enkel belangrijk betreffende ons gewicht, maar te veel cholesterol kan uiteindelijk ook leiden tot hart- en vaatziekten. Door met de hond te wandelen wordt het cholesterol in ons bloed verlaagd en is de kans kleiner dat we met hart- en vaatziekten te maken krijgen. 

#10 Honden kunnen helpen bij het verminderen van astma-symptomen

Honden kunnen helpen bij het verminderen van astma-symptomen, omdat zij kunnen helpen om de reactie van het immuunsysteem op allergenen te verminderen. Dit kan leiden tot een afname van astma-symptomen. Daarnaast kan de fysieke activiteit helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en de longfunctie te versterken. De aanleg voor het krijgen van astma blijft aanwezig, maar er is genoeg wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de klachten aanzienlijk verminderen. 

Twijfelde jij nog over de gezondheidsvoordelen hond die er zijn, dan hebben wij deze twijfel door middel van deze blog hopelijk weggenomen. Honden zijn de beste vrienden van mensen en dat blijkt uit veel verschillende dingen. Houd er echter ook rekening mee dat een hond veel verantwoordelijkheid is. Het is niet verstandig om enkel een hond aan te schaffen op basis van bovenstaande gezondheidsvoordelen hond. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Jouw hond biedt jou veel gezondheidsvoordelen. Wil je hem verwennen? Geef hem de Snuffelbox.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!