Top 10 uitgestorven hondenrassen

Door de eeuwen heen zijn verschillende dieren uitgestorven. Honden zijn hier geen uitzondering op. Er zijn tientallen honden die wij decennia geleden wel zouden zijn tegengekomen in het straatbeeld, maar die nu niet meer voorkomen. Om deze honden te eren en jouw kennis te laten maken met een aantal hondenrassen die zijn uitgestorven heeft Snuffelbox een top 10 uitgestorven hondenrassen voor je op een rij gezet.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Sommige honden kwamen vroeger voor, maar zijn inmiddels uitgestorven.

Hoe komt het dat honden uitsterven?

Dieren sterven normaal gesproken uit door klimaatverandering, verwoesting van hun leefomgeving en vervuiling. Bij honden ligt dit vaak net even anders. Als er selectief wordt gefokt met een hond, dan is het mogelijk dat er niet genoeg genetische diversiteit meer is om het oorspronkelijke ras terug te krijgen. Van veel uitgestorven honden zien we nog kenmerken terug in honden die niet uitgestorven zijn, maar het oorspronkelijke ras is uitgestorven.

#1 Alpine mastiff

De alpine mastiff is een van de uitgestorven hondenrassen die wij vandaag gaan behandelen. De naam zegt het eigenlijk al, maar de hedendaagse mastiff is een afstammeling van de alpine mastiff. Door kruisingen met de alpine mastiff, de newfoundlander en de Duitse dog is uiteindelijk de sint-bernard ontstaan. Uiteindelijk is de alpine mastiff uitgestorven en bleven we over met de hond die bijzonder veel op hem lijkt: de sint-bernard.  

De sint-bernard is een afstammeling van de alpine mastiff.

#2 Tweedwaterspaniël

Dit uitgestorven hondenras behoorde tot de familie van de retrievers en de waterhonden. Zoals gezegd kunnen honden uitsterven door selectief te fokken, door de tweedwaterspaniël onder andere te kruisen met de sint-johnshond, een ander uitgestorven hondenras, is dit uiteindelijk een van de uitgestorven hondenrassen geworden. De hedendaagse golden retriever is een afstammeling van de tweedwaterspaniël en heeft enkele uiterlijke kenmerken van dit ras, zoals de zware snuit en de lange oren.

#3 Alpinespaniël

De alpinespaniël is een van de andere uitgestorven hondenrassen. De geschiedenis van dit hondenras is dat het werd ingezet voor reddingsoperaties in de bergen. Net als de alpine mastiff is ook de alpinespaniël een van de directe voorouders van de sint-bernard. Een exemplaar van dit ras is opgezet en te bekijken in een museum. Er zijn echter wel een aantal aanpassingen aan het opgezette dier gedaan.  

#4 Bullenbeisser 

Dit uitgestorven hondenras was zeer sterk en flexibel. Voordat ze uitstierven werden ze gebruikt om op grote zoogdieren te jagen. De huidige mastiff heeft veel weg van de bullenbeisser. Er waren twee rassoorten van de Bullenbeisser. De boxer is een afstammeling van de Brabantse bullenbeisser.  

De boxer is een afstammeling van de Brabantse bullenbeisser.  

#5 Cumberland sheepdog

De cumberland sheepdog is een van de uitgestorven hondenrassen uit Groot-Brittanië. Het hoofd van de cumberland sheepdog is breed en plat met een spitse snuit. Dit hondenras was zwart met een witte borst en witte kleuren bij de benen en de staart. De bordercollie is een afstammeling van dit uitgestorven hondenras. 

#6 Griffon boulet

Dit Franse uitgestorven hondras is een ras dat vroeger werd gebruikt als jachthond, maar ook als gezelschapshond. Dit ras is verwant aan de Franse poedel, maar heeft van dit hondenras weinig weg. Zo was de vacht van de griffon boulet ruwharig zonder krullen en was de snuit eerder vierkant dan spits. 

#7 Cordobaanse vechthond

De cordobaanse vechthond is een uitgestorven hondenras uit Argentinië. De Argentijnse dog stamt af van dit ras. Deze vechthond was een kruising van de boxer, de Engelse mastiff, bulldog en de bullterriër. Dit hondenras werd veelvuldig ingezet als vechthond. Dit heeft bijgedragen aan het uitsterven van het ras. 

De Argentijnse dog stamt af van de cordobaanse vechthond.

#8 Sint - Johnshond

De sint-johnshond is een uitgestorven hondenras uit Canada. De labrador heeft wat betreft uiterlijke kenmerken het meest van deze hond weg. De sint-johnshond kenmerkte zich door zijn zwarte vacht met witte markeringen. De kop van dit uitgestorven hondenras was breed evenals de snuit. Het lichaam had een vierkante bouw. 

#9 Tesem 

Als we spreken over een hondenras van zeer lang geleden, dan spreken we over de tesem. Dit Oud-Egyptische hondenras is de voorouder van onder andere de podenco ibicenco en de pharaohond. De afstammelingen van de tesem zijn bijzonder snelle honden met een goed reukvermogen. Je had de tesem vroeger kunnen herkennen aan de rechtopstaande oren en het slanke lichaam. 

#10 Cubaanse dog 

Ook de Cubaanse dog is een uitgestorven hondenras dat veel weg heeft van de nog steeds bestaande bullmastig. Ook de Cubaanse dog werd gebruikt voor stieren- en hondengevechten. Uiteindelijk hield dit hondenras op te bestaan. Het uiterlijk van dit uitgestorven hondenras zat tussen een buldog en een mastiff in. Deze hond stond hoog op zijn poten en had een grote en brede kop. 

De Cubaanse dog had veel uiterlijke kenmerken van een buldog en een mastiff.

Wil je jouw trouwe viervoeter een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!