Twee Honden Overleden Door Eikenprocessierups. Hoe Bescherm Ik Mijn Hond? 5 Tips

Het is opletten deze zomer; mensen raken niet uitgesproken over de eikenprocessierups. Enorme jeuk, rode bultjes en soms zelfs heftige klachten als kortademigheid of een dikke tong kunnen het gevolg zijn van contact met de minuscule brandhaartjes van de rups. Ook honden hebben er last van.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Eikenproccessierups hond in bos

Sympthomen Eikenprocessierups Honden

Veelvoorkomende sympthomen

 • Zwelling op tong en lippen;

 • Ontsteking mondslijmvlies;

 • Last van de ogen;

 • Moeite met ademhalen;

 • Slikklachten;

 • Kokhalzen / braakneigingen.

Zie je bovenstaande bij jouw hond? Let dan extra goed op en neem contact op met jouw dierenarts als je twijfels hebt.

Twee Honden Overleden

De gevreesde eikenprocessierups werd twee honden in het oosten van het land fataal. Na hun aanraking met de rups moesten de twee honden dit weekend worden ingeslapen. Dierenartsen buigen zich intussen over de vraag hoe baasjes hun honden kunnen beschermen tegen de rups. De dieren zullen immers toch buiten hun behoefte moeten doen. 24/7 binnenhouden is geen optie.

"24/7 binnenhouden is geen optie"

De Dierenarts Herman Aa uit Deventer die de twee honden moest laten inslapen, zegt: "Hun toestand ging zo snel achteruit dat ze niet gered konden worden."

Kunnen dieren echt zo ziek worden van het beestje?

De honden werden slomer, wilden vooral slapen en aten en dronken nauwelijks meer. Uiteindelijk werd besloten de dieren uit hun lijden te verlossen. De belangrijkste manier voor baasjes om hun hond of kat te beschermen tegen de eikenprocessierups is volgens dierenartsen door uit de buurt te blijven van de rups. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, gezien de aanwezigheid van de rups op veel plekken in het land. 

De afgelopen tijd krijgt Aa veel zieke dieren binnen. Hij denkt dat de brandharen van de eikenprocessierups daar de oorzaak van zijn. “We zien het aan de symptomen en de omgeving waar de mensen wonen”, vertelt de dierenarts aan EditieNL. Die symptomen van de dieren in zijn praktijk waren onder meer benauwdheid, sloomheid en ongecoördineerd bewegen.

“Het leek bij een van de overleden honden op epilepsie”, vertelt Aa. “Bij navraag blijkt dat er in die brandhaartjes een eiwit zit dat dat kan veroorzaken. Vooral dieren die bijvoorbeeld al hartklachten hebben, zijn er gevoeliger voor.” Toch houdt hij ook een slag om de arm: “Het is moeilijk de oorzaak te pakken te krijgen, je kan het niet aantonen.”

“Het leek bij een van de overleden honden op epilepsie”

Extreme gevallen

Eikenproccessierups netHonden kunnen inderdaad ziek worden van contact met de eikenprocessierups, vertelt dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw. Het gaat dan vooral om huidklachten, zoals jeuk en uitslag. “Dat kan ook gepaard gaan met een zwelling”, zegt Overgaauw.  De beschadigingen in de bek kunnen ernstig zijn: “De tong kan zelfs afsterven.”

Het is volgens hem mogelijk dat dieren aan de ernst van de klachten overlijden, maar hij benadrukt wel dat dit alleen in extreme gevallen voorkomt. “Net als bij de mens heb je dieren die allergischer zijn dan andere dieren.”

Eikenproccessierups

Tips om de risico's te beperken

Overgaauw adviseert om gebieden waar de rups zit zo veel mogelijk te vermijden. “Voorkom contact en houd honden aan de lijn. Het kan heel erg zijn als ze met hun snuit in zo’n nest terecht komen.”

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met honden en baasjes.

 1. Probeer bossen te mijden;

 2. Wandel niet langs eiken bomen of houd voldoende afstand;

 3. Wees extra aandachtig met uitlaten;

 4. Wees extra alert als je hond in struiken gaat snuffelen;

 5. Help jouw gemeenschap door nesten te melden bij jouw gemeente;

 6. Aanlijnen; niet los laten lopen;

En als mijn hond in aanraking is geweest en last heeft?

 1. Leg een nat doekje op de tong van je hond, tegen de pijn;

 2. De vacht spoelen en wassen (bijvoorbeeld in een hondenzwembad);

 3. Brandharen verwijderen, bijvoorbeeld met een kledingroller;

 4. Voor de zekerheid met plakband de vacht van je hond vrij maken van brandharen.

Als je dier toch klachten heeft, probeer dan de brandharen zo veel mogelijk te verwijderen. “Al valt dat niet mee met het blote oog”, aldus de bioloog. Net als bij mensen kunnen verzachtende crèmes gesmeerd worden, maar die laten veel honden niet zitten. “Ga naar de dierenarts. Je kan een injectie halen om allergie en jeuk tegen te gaan. En een pijnstiller, want de pijnklachten kunnen ernstig zijn”, luidt het advies.

Vrolijk jouw hond op met de Vakantiebox

Heeft je hond pech en erg veel last van de processierups? :( Geef hem of haar dan een extraatje deze zomer en vrolijk jouw hond op met de Snuffelbox Vakantiebox:

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!