Honden slecht voor het milieu?
Een klein feestje, want jij krijgt er een nieuw gezinslid met vier poten bij! Op dat moment is de ecologische pootafdruk van jouw hond waarschijnlijk niet het eerste waar jij aan denkt. De ecologische pootafdruk verwijst naar de hoeveelheid land die per jaar gebruikt wordt om jouw huisdier te voeden. Wist je dat de ecologische pootafdruk van de gemiddelde hond groter is dan die van een gemiddelde SUV? Dat is niet niks. De grootste boosdoener blijkt de dagelijkse portie kip, rund of ander vleesproduct dat onze trouwe viervoeters dagelijks voorgeschoteld krijgt.
Tips voor duurzame hondenvoeding
De negatieve impact van onze honden op het milieu wordt dus vooral veroorzaakt door het soort hondenvoer dat wij ze geven. Als je de ecologische pootafdruk van jouw hond wilt verkleinen, is switchen van hondenvoer een goed idee. Je hoeft niet meteen over te stappen op een volledig plantaardig dieet voor jouw viervoeter. Je kunt klein beginnen. Elk stapje is er tenslotte een richting een duurzamere wereld.
Stap over op honden droogvoer
Stap over van natvoer op droogvoer voor honden. Het productieproces van droogvoer is minder belastend voor het milieu dan dat van natvoer. Daarbij blijft droogvoer ook nog eens langer goed. Liever niet volledig overstappen op honden droogvoer? Dan is het belangrijk om de geopende blikjes en pakjes honden natvoer in de koelkast te bewaren. Zo voorkom je onnodige verspilling van hondenvoer.
Geef jouw hond geen vers vlees
Verder kun je vers vlees of verse vis beter vermijden. Vers vlees heeft een hoge impact op het klimaat en jouw hond heeft het eigenlijk niet nodig. Honden kunnen zelfs behoorlijk ziek worden van verse rauwe vis- en vleesproducten. Rauw vlees kan namelijk ziekmakende bacteriƫn bevatten. Ondanks dat honden rauw vlees wel heel lekker vinden, is het voor de gezondheid van jouw trouwe viervoeter en met het oog op het milieu dus niet aan te raden.
Kies voor duurzaam hondenvoer
Ook kun je ervoor kiezen om over te stappen op duurzaam hondenvoer en duurzame hondensnacks. Zeker weten of het hondenvoer duurzaam is? Check dan of er een keurmerk aanwezig is. Een van onze favorieten is het hondenvoermerk Edgard & Cooper. Wist je dat in onze eigen Snuffelbox ook geregeld producten van Edgard & Cooper te vinden zijn? Lekker voor jouw viervoeter en beter voor het milieu dan de reguliere hondenbrokken.
Hondenvoer met insecten
Tegenwoordig bestaat er hondenvoer op basis van insecten. Niet plantaardig maar wel een goed duurzaam alternatief voor hondenvoer met vlees. De CO2 uitstoot van insecten ligt een stuk lager dan die van vlees. Het eiwit van de insecten is licht verteerbaar, waardoor dit type hondenvoer ook zeer geschikt voor honden met gevoelige darmen.
Kunnen honden veganistisch eten?
De afgelopen jaren zien we steeds meer plantaardig hondenvoer op de markt verschijnen. Maar kan een hond wel veganistisch eten? Krijgt jouw hond dan nog wel genoeg voedingsstoffen binnen? Je wilt natuurlijk niet de gezondheid van jouw trouwe viervoeter in gevaar brengen.
Hebben honden vlees nodig?
Honden zijn in de basis carnivoren. Je zou daarom denken dat honden niet zonder vlees kunnen. Toch ligt dit net iets anders. Honden zijn namelijk adaptieve carnivoren. Jouw viervoeter kan zichzelf zo aanpassen dat hij ook kan leven zonder vlees. Een slimme overlevingsstrategie van vroeger. Vandaag de dag zien we dit nog terug bij wolven. Geen prooi gevangen? Dan stappen ze over op plantaardig voedsel. Honden kunnen dus heel goed leven van veganistisch hondenvoer en plantaardige hondensnacks. Al moet je wel met een paar dingen rekening houden.
Laat jouw hond wennen aan vegan voedsel
Als je zelf een verandering in je eetpatroon wilt doorvoeren, moet je ook altijd even wennen. Radicaal omgooien werkt vaak minder goed dan geleidelijk switchen. Dat geldt ook voor jouw gezinslid met vier poten. Koop daarom eerst proefzakjes voordat je een grote zak met vegan hondenvoer koopt. Zo kan je jouw hond eerst verschillende smaken laten proeven.
Keuze gemaakt? Stap dan niet van de een op de andere dag volledig over op plantaardig hondenvoer en vegan hondensnacks. Geef jouw hond de tijd om te wennen. Mix bijvoorbeeld het oude hondenvoer met het nieuwe hondenvoer. Zo raakt jouw hond langzaam gewend aan de nieuwe smaak en hoef jij de overgebleven dierlijke hondenproducten ook niet weg te gooien. Houd uiteraard wel in de gaten hoe jouw hond op het vegan hondenvoer reageert.
Zelf vegan hondenvoer maken? Liever niet.
Het is niet aan te raden om jouw hond de restjes van jouw vegan maaltijd te geven. Uit een stronk broccoli en wat aardappels kan jouw hond niet alle voedingsstoffen halen die hij nodig heeft. Kies dus altijd voor professioneel vegan hondenvoer. Zo weet je zeker dat jouw trouwe viervoeter genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Is de vegan hond de toekomst? Als je de ecologische pootafdruk van je hond wilt verkleinen, is overstappen op plantaardige hondenvoeding zeker een optie om te overwegen. Toch zijn er ook nog genoeg andere duurzame alternatieven waar jij voor kunt kiezen. Wat je ook kiest, bekijk altijd welke optie het beste bij jou en jouw hond past.