Verlies van je hond [praktische zaken & adviezen]

We willen er niet aan denken, maar ooit komt er een moment dat het verlies van je hond zich aandient. Wij van Snuffelbox weten hoe ontzettend verdrietig dit kan zijn, maar we willen je toch graag praktische zaken meegeven en adviezen geven over hoe je met het verlies van je hond om zou kunnen gaan. Wij van Snuffelbox willen je vooral op het hart drukken dat alles goed is en dat je niet ‘fout’ kunt rouwen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Het verlies van je hond | Praktische zaken

Wanneer je net jouw trouwe viervoeter hebt verloren of gaat verliezen, dan zijn de praktische zaken wel de laatste waar je aan wilt denken. Echter, de praktische zaken zijn wel van belang voor het afwikkelen van het verlies van je hond, zodat jij na afloop kunt rouwen zonder bijkomstige zaken. 

  • In bepaalde gevallen kun je de keuze maken om jouw hond thuis of in de praktijk van de dierenarts in te laten slapen. Mocht het heengaan van jouw huisdier niets plotsklaps gaan, dan is dit zeker iets om rekening mee te houden; 

  • Bedenk of je jouw hond wilt laten cremeren of begraven. Je kunt jouw hond laten cremeren met andere dieren of alleen. Als je jouw hond alleen laat cremeren, dan krijg je het as van jouw hond terug. Samen met andere dieren wordt het as uitgestrooid. Naast cremeren, kun je er ook voor kiezen om jouw hond te begraven. Begraven kan op een dierenbegraafplaats of op jouw eigen terrein. 

Let op: op eigen terrein mag niet altijd, dit hangt af van de regelgeving van de gemeente.

  • Jouw hond was een onderdeel van jullie gezin. Hij staat bij bepaalde instanties ook ingeschreven als lid van jullie gezin. Houd er daarom rekening mee dat je jouw hond uitschrijft bij de gemeente als jij hondenbelasting betaalt. Ook is het vers tandig om de chipregistratie van jouw hond te laten ontbinden. 

Het verlies van een hond is bijzonder pijnlijk, maar het regelen van praktische zaken kan je ook helpen met het verwerken van jouw verdriet. Met bovenstaande praktische zaken bewijs jij jouw trouwe viervoeter namelijk ook zijn laatste eer. 

Het verlies van een hond is bijzonder pijnlijk, maar het regelen van praktische zaken kan je ook helpen met het verwerken van jouw verdriet.

Hoe kun je het beste afscheid nemen van een hond?

Hoe je het beste afscheid kunt nemen van een hond verschilt natuurlijk per persoon. Het ‘prettige’ van rouwen is, is dat er geen ‘goed’ of ‘fout’ is, het is volledig aan jou hoe je omgaat met het verlies van je hond. Toch zijn er een aantal dingen die we je kunnen adviseren om te doen. 

  • Als je hond wordt ingeslapen, bedenk dan van tevoren goed of je bij het heengaan van jouw trouwe vriend aanwezig wilt zien. Dit kan helpen met de verwerking van het verdriet; 

  • Je kunt jouw trouwe viervoeter nog even op een kleedje of in zijn eigen mandje leggen, zodat iedereen van het gezin afscheid kan nemen van jullie hondenvriend; 

  • Houd er ook rekening mee of je eventueel een tastbare herinnering van jouw trouwe viervoeter wilt. Zo maken verscheidene dierencrematoria een pootafdruk van jouw hond of knippen ze een plukje haar van de vacht voor jou om te bewaren; 

  • Maak thuis een mooi hoekje met herinneringen aan jouw hond. Je zou hier eventueel foto’s neer kunnen zetten, maar je kunt er ook voor kiezen om de pootafdruk of het plukje haar in een fotolijstje te plaatsen en tentoon te stellen; 

  • Heb geduld. Zelfs als jouw hond al even is overleden, heb jij nog het volste recht om hier verdriet van te hebben. Praat erover met mensen die dit begrijpen en het goed vinden dat je jouw emoties uit. 

Heb geduld. Zelfs als jouw hond al even is overleden, heb jij nog het volste recht om hier verdriet van te hebben.

Hoelang duurt het rouwen om een hond?

Net als omgaan met het verlies van je hond staat er ook geen tijd voor hoelang het rouwen om een hond duurt. Dit verschilt per persoon en het hangt vaak ook samen met de manier waarop jij jouw hond bent verloren. Vaak rouw je  8 à 10 maanden om het verlies van je hond. Daarna wordt het verlies van je hond minder ‘rouw’ en denk je soms met een lach en een traan aan hem terug. Toch hoeft dit dus niet voor iedereen te gelden. Nogmaals: heb geduld en neem je tijd!

Wat zeg je tegen iemand die zijn hond heeft verloren?

Niet iedereen voelt hetzelfde bij het verlies van dieren. Als iemand een geliefd persoon verliest, dan is iedereen vol begrip en liefde. Bij dieren ligt dit anders, want niet iedereen houdt van dieren met dezelfde gevoelswaarde. Uiteraard zeggen we daarmee niet dat mensen die niet van dieren houden een hekel hebben aan dieren, maar mensen verschillen heel erg in de gevoelens die zij hebben voor dieren. De een ziet zijn hond als zijn kind en de ander vindt een hond leuk, maar ‘houdt’ niet in die zin van zijn viervoeter. Toch is het verstandig om voorzichtig om te gaan met iemand die zijn hond is verloren. Je kunt iemand gerust sterkte wensen, condoleren of een lief kaartje wensen. Dat het jou wellicht niet veel zegt, bedenkt niet dat de gevoelswaarde van iemand anders niet van belang is.  

Houd de mooie herinneringen aan jullie levend.

Sterkte met het verlies van je hond…

Mocht je een trouwe viervoeter hebben verloren, recent of al even geleden, en heb je hier last van, dan wensen wij van Snuffelbox je veel sterkte met het verwerken van het verlies van je hond. Neem de tijd die je nodig hebt. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!